Negende uitgave - okt 2023

InnovatieNU
Connectiviteit in de maakindustrie

Download

Door de redactie

Connectiviteit heeft een transformerende impact op de hervorming van de maakindustrie, waarbij ook de verbondenheid tussen de academische wereld en de industrie een synergie vormt. Dit gezegd hebbende; hoe kan het het Advanced Manufacturing Centre, als innovatiekatalysator en kenniscentrum, de maakindustrie naar een nog meer verbonden en welvarende toekomst leiden?

Lees het artikel

Featured

Stimuleren van robotica-innovatie in Oost-Nederland
In Oost-Nederland stimuleert een netwerk van kennisinstituten de robotica-innovatie, waarbij maatwerkoplossingen voor digitale transformatie aan het MKB worden aangeboden en de regio wordt gepositioneerd als een technologisch vooruitstrevende hub die het Europese innovatielandschap vormgeeft.

Lees het artikel

Het nut van het Fraunhofer Innovation Platform voor de industrie
Het Fraunhofer Innovation Platform (FIP) bevordert de samenwerking tussen Duitse Fraunhofer Instituten en partners wereldwijd, waarbij onderzoek en praktische toepassingen worden gecombineerd om producten te verbeteren, kosten te verlagen en innovatie in diverse sectoren te stimuleren. De FIP’s bieden marktanalyses, advies en expertisenetwerken, waardoor samenwerking en innovatie in diverse sectoren worden bevorderd.

Lees het artikel

Lessons learned

Waarom connectiviteit essentieel is voor high-tech fabrikanten
In de hightech productiesector is connectiviteit essentieel voor datagedreven beslissingen, het omarmen van Industrie 4.0, optimalisatie van de toeleveringsketen en naadloze communicatie. Moderne netwerken zoals SD-WAN en 5G zijn cruciaal voor het ondersteunen van de digitale transformatie. Het Fraunhofer Innovation Platform at the University of Twente helpt fabrikanten bij het bereiken van hun de doelen in hun productieomgeving.

Lees het artikel

Is SEA en SEO waardevol voor fabrikanten?
Fabrikanten kunnen zowel voordeel halen uit SEO (Search Engine Optimization) als uit SEA (Search Engine Advertising), voor het vergroten van hun online zichtbaarheid en om zo minder aan marketing te hoeven doen.

Lees het artikel

Bewustwording over diversiteit en inclusie in software- en productiebedrijven
DIVE, een samenwerkingsproject met software- en productiebedrijven in Twente, wil het bewustzijn over diversiteit en inclusie vergroten door middel van een bordspel. Het helpt bedrijven om hun aanpak van diversiteit en inclusie te beoordelen en biedt inzichten voor verbetering.

Lees het artikel

Sustainability

Bemoei je met je eigen (duurzame) zaak
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de productie. Het in evenwicht brengen van maatschappelijke, economische en milieuaspecten is cruciaal. Duurzaamheid zorgt voor efficiënt gebruik van hulpbronnen, meer werknemerstevredenheid en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Zowel duurzaam produceren als duurzame productie is essentieel. Hoe kunt u uw impact meten en zinvolle acties ondernemen met hulpmiddelen zoals de levenscyclusanalyse (LCA)?

Lees het artikel

AMC NU

InnovatieNU, AMC Nu

AMC NU
Krijg een voorproefje van ons Advanced Manufacturing Centre en ontdek de vele innovatiethema’s waarvoor we onze Advanced Manufacturing Program-subsidie kunnen gebruiken om uw bedrijf te ondersteunen.

Lees het artikel

Technology & Innovation

Innovatie & technologie voor natuurbeheer
Robor Electronics begon in 1995 met een geboortemelder voor paarden en groeide vervolgens uit tot ontwikkelaar van IoT-apparaten. Ze integreerden GPS-tracers en geboortealarmen in valdetectoren voor een efficiënt beheer van muskusratten. In samenwerking met het Life MICA-project ontwikkelden ze Smart Life Traps met behulp van AI en camera’s om specifieke dieren te targeten, waardoor de bijvangst werd verminderd. Er blijven uitdagingen bestaan, maar dit benadrukt de rol van technologie bij natuurbehoud.

Lees het artikel

Is MES het ‘wondermiddel’ voor een daadwerkelijk datagedreven productiebedrijf?
Alle fabrikanten zouden datagedreven moeten gaan werken, voor meer efficiëntie en duurzaamheid. Manufacturing Execution Systems (MES) verzamelen, standaardiseren en optimaliseren data, wat leidt tot verbetering van kwaliteit en innovatie. Om succesvol te zijn, zijn organisatiebrede ondersteuning en data governance vereist. Een MES is een essentiële stap om datagestuurde productie te bereiken.

Lees het artikel

Transformatie in lucht- en ruimtevaartproductie
De Omnifactory® is een geavanceerd testfaciliteit voor de lucht- en ruimtevaartproductie, die een flexibele en kosteneffectieve productie mogelijk maakt. Het integreert digitale en fysieke elementen en biedt schaalbaarheid en flexibiliteit voor efficiënte, duurzame productie, en ondersteunt de transitie naar een circulaire economie.

Lees het artikel

Connectiviteit in laboratoria en op de productievloer
De maakindustrie omarmt digitale transformatie met cloud-connected instrumenten voor monitoring op afstand en verbeterde data-analyse. De Smart Manager van Malvern Panalytical maakt proactief onderhoud mogelijk en biedt toegang tot waardevolle productiegegevens.

Lees het artikel

Kleine stappen leiden tot grote sprongen
De maakindustrie past zich aan wereldwijde uitdagingen aan met ICT-hulpmiddelen en 5G-connectiviteit. Ze verbeteren de efficiëntie en flexibiliteit, waarbij 5G-privénetwerken veilige gegevensverwerking bieden. Fabrikanten dienen, op basis van digitaliseringsniveaus en input van stakeholders, relevante use cases te kiezen, zoals autonome robots en augmented reality, voor toekomstig succes.

Lees het artikel

De CO2 footprint
Fabrikanten moeten voldoen aan de eisen op het gebied van duurzaamheid, door hun ecologische voetafdruk bij te houden. Europese wetgeving, zoals ESG, vereist uitgebreide data over de CO2-uitstoot en -productie in de hele toeleveringsketen. Echter, naleving van de regelgeving gaat gepaard met uitdagingen op het gebied van gegevensuniformiteit. Met het Europese Digitale Productpaspoort, ondersteund door het NXTGEN HIGHTECH Groeifonds, streeft ECI ernaar de gegevensuitwisseling in de keten te automatiseren met behulp van bestaande ERP-systemen en SCSN-infrastructuur.

Lees het artikel

De paradigmaverschuivingen in de productie
Het Fraunhofer International Center for Networked, Adaptive Production (ICNAP) heeft in 2022 de uitdagingen in de productie onderzocht aan de hand van vijf onderzoeken. Deze onderzoeken doken dieper in prijsmodellen voor industriële data, real-time digital twins, duurzame productie, cybersecurity en datagedreven  productie met behulp van industriële dataruimten. De nadruk lag op innovatieve oplossingen voor de productiesector.

Lees het artikel

Empowering production: Hoe gemineers de digital twin in metaalbewerking realiseert
Gemineers, een startup van het Fraunhofer Instituut, biedt een digital twinplatform voor verspaning. Het optimaliseert metaalsnijprocessen met realtime data en analyses. Het helpt procesmonitoring en kwaliteitsborging voor fabrikanten van gereedschapstools en diverse andere industriële klanten.

Lees het artikel

INNOVATIENU OVERZICHTSPAGINA