STIMULEREN VAN ROBOTICA-INNOVATIE IN OOST-NEDERLAND MET EDIH:

Een technologische sprong voorwaarts

Een revolutie in het roboticalandschap in Oost-Nederland

Binnen de huidige digitale transformatie zijn robotica en automatisering krachtige pijlers voor innovatie, die de deuren openen naar nieuwe mogelijkheden in de industrie. In Europa is een krachtig visionair initiatief ontstaan, dat de roboticasector nieuw leven inblaast en een divers ecosysteem voor technologische vooruitgang bevordert: de European Digital Innovation Hub (EDIH). In Oost-Nederland bundelen deskundige fieldlabs en kennisinstituten hun krachten om de toekomst van robotica opnieuw vorm te geven en het technologische landschap van Europa te versterken. Deze instellingen werken samen om innovatie te stimuleren met een veelzijdige aanpak en een divers serviceaanbod. Dit aanbod omvat programma’s voor training en de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden, test-before-invest-projecten en ondersteuning bij investeringen. De holistische benadering voedt een bloeiend robotica-ecosysteem en positioneert Oost-Nederland als pionier op het gebied van technologische excellentie en een inspiratie voor het Europese innovatielandschap.

Het EDIH-ecosysteem

Te midden van de elkaar snel opvolgende technologische ontwikkelingen richt de EDIH zijn pijlers op de belangrijkste onderdelen binnen ‘Robotics & Sensing’, in de meest vitale sectoren in de regio: de maakindustrie, agrifood en gezondheidszorg. Dit vormt een oproep aan bedrijven – zowel ervaren ondernemingen als startups – om alle kansen te grijpen die het innovatieve ecosysteem biedt. EDIH wordt gedreven door een overtuigende missie: meer dan 350 mkb-ondernemingen in deze sectoren toekomstbestendig maken door digitale volwassenheid te bevorderen en 1500 mkb-ondernemingen kennis laten maken met de digitale transformatie.

In het hart van deze technologische revolutie ligt het EDIH BOOST Robotics-initiatief, een ondersteunend netwerk voor mkb-organisaties die op de trein van digitale transformatie willen stappen. Dit proces begint met een cruciale eerste stap: bewustwording. Door middel van een technology assessment scan wordt inzicht verkregen in de huidige staat van de processen. Deze stap is bedoeld om vragen te beantwoorden die de basis leggen voor het de volgende stappen richting digitalisering.

❏ Wat zijn de specifieke behoeften en ambities van het bedrijf op het gebied van digitalisering?
❏ Welke doelstellingen hopen ze op korte of lange termijn te bereiken?
❏ Hoe kunnen geavanceerde technologieën worden ingezet om hun activiteiten naar een volgend niveau te tillen?

De koers van het bedrijf

De technology scan bepaalt de koers en stemt de ambities van het bedrijf af op het aanbod en de kansen van EDIH BOOST Robotics. Door de digitaliseringsdoelen
helder te krijgen, is het bedrijf beter uitgerust om potentiële projecten en kansen te herkennen die aansluiten op hun visie.

Deze eerste verkenningsfase helpt het bedrijf gedurende het gehele EDIH-traject en tot ver in de toekomst. Met een goed begrip van de specifieke eisen, kan de mkb’er met een helder doel voor ogen en vertrouwen gemakkelijker zijn weg vinden binnen de digitale revolutie. Bovendien wordt aan de hand van de technology scan de roadmap naar de specifieke doelen en behoeften van het bedrijf bepaald. Binnen de EDIH kan dit zijn in de vorm van vaardighedentrainingen, ondersteuning bij het bepalen van de strategie en bij de investering, of een op maat gemaakt project over een van de volgende onderwerpen:

 

Technology Benchmarking
doortastende assessments voor geavanceerde digitaliseringsmogelijkheden

Haalbaarheidsstudie
het nut en de haalbaarheid van het implementeren van specifieke digitaliseringsoplossingen wordt onderzocht

Technology Assessment
aanpassen en integreren van digitalisering binnen de productieomgevingen van het bedrijf

Technology Testing
valideren en finetunen van state-of-the-art digitaliseringsoplossingen

Met deskundige begeleiding kunnen bedrijven digitaliseringsstrategieën die zijn afgestemd op hun unieke productieomgevingen aanpassen, integreren en implementeren. Door de steun van EDIH hebben mkb’s de vrijheid om dit gebied verder te verkennen, trainingen te volgen en financieringsmogelijkheden te zoeken die passen bij hun roadmap.

EDIH BOOST ROBOTICS: een regionale dynamo

EDIH BOOST Robotics ontpopt zich als uitblinker binnen het EDIH-netwerk, met als missie om het roboticadomein binnen de regio Oost-Nederland te versterken. Oost-Nederland omvat in dit geval de provincies Gelderland en Overijssel; een regio die al lange tijd bekendstaat om zijn sterke maakindustrie. EDIH BOOST Robotics voegt hier een nieuwe dimensie toe, door alle beschikbare expertise te bundelen. Dit krachtige EDIHecosysteem voor ‘Robotics & Sensing’ omvat 11 fieldlabs en kennisinstituten, elk met unieke capaciteiten en bewonderenswaardige prestaties.




Omarm de toekomst met EDIH BOOST Robotics

Bent u klaar om het volledige potentieel van uw bedrijf te ontdekken en voorop te gaan lopen in de toekomst van robotica en digitalisering? De European Digital Innovation Hub (EDIH) BOOST Robotics nodigt u uit om deel uit te maken van een dynamisch ecosysteem van innovatie, samenwerking en transformatie. Zet de eerste stap op het pad naar het waarmaken van de unieke ambities en doelstellingen van uw bedrijf voor digitalisering. Profiteer van onze geavanceerde Fieldlabs, elk gespecialiseerd in praktijktesten, implementatie en de schaalbaarheid van nieuwe digitaliseringstechnologieën.

Om deze volgende stap te zetten, gaat u naar: EDIH BOOST ROBOTICS EAST NL

Terug naar NEGENDE UITGAVE