Over Ons

Leiderschap in Advanced
Manufacturing

Het bevorderen van samenwerking en grensverleggend onderzoek

Rond 2010 was professor Fred van Houten van de Universiteit Twente in gesprek met met senior leden van de Fraunhofer-Gesellschaft, Europa’s grootste organisatie voor toepassingsgericht onderzoek, over geavanceerde productieoplossingen. In de provincie Overijssel was de maakindustrie duidelijk de drijvende kracht achter de economische groei, maar er lagen nog veel meer kansen om te verzilveren met de juiste opleiding, apparatuur en toegang tot geavanceerd onderzoek.

De wens van professor Van Houten, om innovatie te stimuleren, bracht Fraunhofer IPT, de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool samen, om in 2017 het Fraunhofer Project Center (FPC) op te richten. Met deze samenwerking werd een nieuwe hub voor productieoplossingen gecreëerd in Nederland.

Om de visie van professor Van Houten voort te zetten en om onze inzet voor de bevordering van industriële innovatie nog beter weer te geven, zijn we in 2022 van naam veranderd, naar het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing at the University of Twente (FIP-AM@UT).

Het FIP-AM@UT vormt een samenwerkend netwerk van veelzijdige organisaties die innovatie in de maakindustrie bevorderen. Ons toegepaste onderzoek, onze actuele content en onze demonstrators dragen bij aan de groei van onze branche. Tegelijkertijd helpen de innovatieve oplossingen en onze kennisoverdracht om de competenties binnen de industrie verder te ontwikkelen. Wij zijn dé experts in Nederland voor geïntegreerde productieoplossingen en zetten ons in om (regionale) organisaties te helpen zich verder te ontwikkelen met de nieuwste technologie.

Wat doen wij

Bij FIP-AM@UT zetten we ons in voor het uitbreiden van productiecapaciteiten en competenties in Nederland en daarbuiten. We zijn gespecialiseerd in het helpen van organisaties om vaardig te worden met complexe, digitaal aangedreven productiesystemen en in het ontwikkelen van kerncompetenties om onze projecten- en serviceportfolio uit te breiden.

We richten ons op het creëren van innovatieve productieoplossingen rondom:

Digital Twinning

Computer-Aided Engineering in de Maakindustrie

Additive Manufacturing

Artificial Intelligence in de Maakindustrie

Productiesystemen

Bij digitaal gestuurde productieoplossingen op deze gebieden is vaak praktische training, technische ondersteuning en inzicht in de opzet van het project nodig. We werken samen met organisaties om hen te helpen met projecten rond geavanceerd onderzoek en de nieuwste technologieën. Samen met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Twente en de praktijkervaring in de maakindustrie van het Fraunhofer IPT, ontwikkelen we toonaangevend toegepast onderzoek en trainingen om u in uw meest ambitieuze projecten te ondersteunen.

FIP-AM@UT creëert demonstrators en testbedden om organisaties hands-on test- en leermogelijkheden te bieden via onze eigen industriële testfaciliteit: het Advanced Manufacturing Centre.

Voordelen van samenwerken met ons

Het doel van het FIP-AM@UT is om de lokale maakindustrie nog succesvoller te maken en uit te breiden. Door training en advies op belangrijke technologische gebieden aan te bieden, ondersteunen we de groei van banen en de groei van de markt in de regio.

FIP-AM@UT biedt toegang tot geavanceerde hightechapparatuur om te experimenteren en de juiste oplossingen te vinden voor het creëren van innovatieve producten. Demonstrators, simulaties en trainingen helpen u nieuwe mogelijkheden te ontdekken om uw ideeën tot leven te brengen.

Ons omvangrijke netwerk van productieprofessionals en onderzoekers maakt het AMC de perfecte omgeving om samen te werken aan projecten en de ondersteuning te vinden die u nodig heeft.

Bovendien kunt u door samen te werken met het FIP-AM@UT toegang krijgen tot regionale financieringssteun en projectsamenwerkingssubsidies die u de middelen bieden om grote projecten aan te pakken.

De financiering die beschikbaar is via het FIP-AM@UT kan uw organisatie de mogelijkheid bieden om samen te werken met onderzoeksexperts en de nieuwste technologie te testen.

Advanced Manufacturing Program

Dit financieringsprogramma is bedoeld om u te ondersteunen op weg naar Manufacturing 4.0. Het AMP wordt mogelijk gemaakt door de RegioDeal, die mogelijk wordt gemaakt door de Provincie Overijssel en de Nederlandse Staat.

REACT

Op 28 mei 2020 heeft de Europese Commissie het pakket REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe) gepresenteerd. Deze herstelsteun is bedoeld om de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor de regio’s die het zwaarst door de crisis zijn getroffen, te verlichten.

Om het MKB in de maakindustrie te ondersteunen bij hun digitale transitie en innovatie, investeert FIP-AM@UT, met steun van de Europese bijdrage uit REACT-EU, in de ontwikkeling van het Advanced Manufacturing Centre (AMC): een testfabriek voor de maakindustrie. Hiermee zetten wij een belangrijke volgende stap in onze missie om bedrijven te ondersteunen in hun weg naar Industrie 4.0.

Lees meer

Bedrijven waarmee we hebben samengewerkt

We werken dagelijks samen met vooruitstrevende organisaties die zich inzetten voor het verbeteren van de productie-industrie. We zijn er trots op om met deze bedrijven samen te werken en hen te helpen nieuwe productieoplossingen te ontwerpen om hun innovatieve producten op de markt te brengen. Hieronder vindt u enkele van de bedrijven waarmee we samenwerken.

Realiseer industriële oplossingen met ons