In de strijd tegen de opwarming van de aarde, zijn steeds meer mensen op zoek naar duurzame alternatieven voor cv-installaties in woningen. Warmtepompen bieden hiervoor een ideale oplossing. Met een (hybride) warmtepomp ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals aardgas en de vaste lasten voor verwarming dalen.
In de afgelopen decennia zijn er talloze initiatieven ontstaan in de zoektocht naar een duurzamere levensstijl voor de mens en het behoud van de natuur. Een aanzienlijk percentage van de uitstoot van broeikasgassen, die de opwarming van de aarde versnellen, is afkomstig van centrale verwarmingssystemen in huishoudens. Daarom stimuleren overheden de overstap naar moderne, schone en duurzame verwarmingsmethoden. Eén van de oplossingen voor schonere verwarming is het gebruik van een warmtepomp. Door warmte te onttrekken aan de buitenlucht en dit om te zetten, vormen deze warmtepompen een van de milieuvriendelijkste centrale verwarmingssystemen voor huizen, winkels, scholen en kantoren.
De SuperHybrid warmtepomp, ontwikkeld door Cooll Sustainable Energy Solutions – een MKB-spin-off van de Universiteit Twente, is daar een uniek voorbeeld van. Deze hybride warmtepomp functioneert als directe vervanger van aardgasverwarming. Waar conventionele warmtepompen werken met een elektrisch-mechanische compressor voor de compressie van het koudemiddel, gebruikt Cooll’s SuperHybrid hiervoor een warmte-aangedreven adsorptiecompressor. De SuperHybrid wordt aangedreven door gas en onttrekt warmte aan de buitenlucht, waardoor direct 30% wordt bespaard op gas- en CO2-uitstoot. Met het gebruik van groen gas of waterstof kan de uitstoot nog verder worden teruggedrongen.
Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, werkt Cooll samen met het FIP-AM@UT om hun product gereed te maken voor het opschalen van de productie. De warmtepompen beschikken over een thermische scheidingsunit om de warme en koude leidingen te scheiden en warmteverliezen te voorkomen. De huidige leidingstructuur zorgt voor uitdagingen bij het opschalen van de productie, vanwege de complexe geometrie. Dit resulteert in een relatief lang en delicaat productieproces. Het doel van het project is om de assemblage opnieuw vorm te geven. Hiervoor wordt gekeken naar verschillende productiemethoden, materialen en verbindingstechnieken. De focus van dit project zal liggen op efficiëntere productie door vereenvoudiging van het productontwerp, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties van de warmtepomp.