10-07-23

Het Internet of Things (IoT): een technologie met de kracht om de wereld opnieuw vorm te geven

Het Internet of Things, of IoT, heeft de afgelopen jaren zo’n positieve invloed gehad op ons dagelijks leven dat zelfs niet-technologisch ingestelde mensen zijn gaan geloven in het gemak, het comfort en de cruciale inzichten die het biedt.

Het Internet of Things (IoT) is een digitale technologische revolutie die nog belangrijker is dan de industriële revolutie. Het Internet of Things is een van de meest zichtbare effecten van de Vierde Industriële Revolutie, die nog in de kinderschoenen staat.

Waarom is IoT één van de hot topics in de hedendaagse industrie?

De realiteit is dat het Internet of Things steeds essentiëler wordt voor zowel de industriële als voor de normale, dagelijkse toepassingen. Het verbetert ons leven op veel manieren en zal dat ongetwijfeld blijven doen in de toekomst. Het gaat niet alleen om het aanpakken van problemen waarvan we ons bewust zijn; het gaat ook om het oplossen van problemen waarvan we ons niet bewust waren, totdat de oplossing uit het niets verscheen.

IoT helpt ons niet alleen slimmer te werken, aanzienlijk intelligenter te leven en volledige controle over ons leven te krijgen; het draagt ook bij aan ons algehele welzijn.

IoT is een belangrijke technologie in het bedrijfsleven en de industrie, omdat het organisaties in staat stelt om realtime een kijkje te nemen in het interne functioneren van hun systemen, naast het gebruik van smart home-apparaten. Van de productievloer tot de voordeur van de klant, IoT biedt inzicht in alles: van de prestaties van apparatuur tot de supply chain en logistieke activiteiten.

Bedrijven kunnen het Internet of Things gebruiken om taken te automatiseren en geld te besparen op mankracht. Door de kosten van het maken en verzenden van dingen te verlagen en de transparantie naar de consument te vergroten, vermindert het ook verspilling en verbetert het de dienstverlening.

Veel mensen hebben het over Digital Twinning en de inzichten en verbeteringen die dit kan brengen. Maar wat vaak niet wordt genoemd, is dat de Digital Twin of Digital Twinning niet kan bestaan als het bedrijf geen schaalbare, veilige en flexibele (agile) netwerkinfrastructuur heeft met een solide IoT-platform. Los van de maakindustrie heeft de digital twin-technologie de werkgebieden van het Internet of Things, kunstmatige intelligentie en data-analyse samengevoegd. Datawetenschappers en IT-professionals kunnen digital twins gebruiken om simulaties uit te voeren voordat apparaten daadwerkelijk worden vervaardigd en geïmplementeerd. Digital twins kunnen ook realtime IoT-gegevens gebruiken om de prestaties te verbeteren met behulp van AI en data-analyse.

Wat zijn de belangrijkste eisen voor de implementatie van IoT?

Bedrijven worden geconfronteerd met tal van hindernissen voor ze kunnen profiteren van de voordelen van IoT, waaronder het integreren van de IoT-infrastructuur met bestaande systemen, het begrijpen van nieuwe gegevensformaten en communicatieprotocollen en het toepassen van nieuwe technologieën in het IoT-continuüm. Om deze obstakels te overwinnen, zijn een gedegen planning, vakkennis en rigoureuze implementatie vereist. Hieronder vindt u enkele belangrijke vereisten voor processen en zaken waar organisaties aan moeten denken om IoT-initiatieven tot een succes te maken:

 • Cloud Computing: Cloud computing transformeert ongestructureerde en gestructureerde data in realtime informatie door deze op te slaan en te verwerken in de cloud.
 • Toegang: Een andere vereiste van het IoT is de toegankelijkheid vanaf elke locatie op elk moment.
 • Beveiliging: Omdat er binnen ondernemingen geheime en vertrouwelijke informatie wordt gedeeld, is beveiliging een cruciale eis voor IoT.
 • User Experience (UX): Hoe vlotter en probleemlozer de User Experience (UX), hoe meer de IoT-systemen worden gebruikt.
 • Slimme apparaten: Slimme apparaten zijn alledaagse objecten die zijn uitgerust met moderne computertechnologie, zoals kunstmatige intelligentie en machine learning, en die zijn genetwerkt om samen het Internet of Things (IoT) te vormen.
 • Slimme apparaten, mogelijk gemaakt door het hyperverbonden Internet of Things (IoT), komen steeds vaker voor en zijn overal aanwezig in ons dagelijks leven. En deze trend zal naar verwachting alleen maar blijven toenemen. Slimme apparaten zijn de fundamentele componenten, of het startpunt, van waaruit alle verbonden dingen kunnen worden gemaakt.
 • M2M: M2M is van cruciaal belang voor het Internet of Things. IoT is gebouwd op de fundamenten die zijn gelegd voor M2M-oplossingen. Het is belangrijk te vermelden dat dit vanaf het begin steeds is verbeterd en geldt als één van de belangrijkste bronnen van innovatie in het leven van individuen, bedrijven en de hele samenleving.
 • Financiële diensten: Het beheren van de activa via cloudgebaseerde services maakt IoT-systemen eenvoudiger te bedienen en te onderhouden.
 • Big Data-analyse: Het analyseren van grote hoeveelheden gegevens levert intelligente informatie op, die perfect is voor gebruik in de industrie.

Elke IoT-implementatie is uniek, afhankelijk van de behoeften van een bedrijf, de beoogde resultaten, het niveau van IoT- en data-expertise en de volwassenheid van de technische infrastructuur. De bovengenoemde punten zijn in ieder geval van cruciaal belang voor een succesvolle IoT-implementatie met zo min mogelijk kosten en vertraging.

Wie kan profiteren van IoT en hoe?

Door het Internet of Things (IoT) kunnen elektrische gadgets en sensoren met elkaar communiceren via het internet, met als doel ons leven gemakkelijker te maken. Slimme apparaten en het internet worden door het IoT gebruikt om nieuwe oplossingen te bieden voor een verscheidenheid aan uitdagingen en problemen in het bedrijfsleven, de overheid en publieke/ private ondernemingen over de hele wereld. Het IoT wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons leven en dat is overal om ons heen merkbaar. IoT is een technologie die een breed scala aan slimme systemen, frameworks, intelligente apparaten en sensoren samenbrengt.

Individuen zijn de eersten die profiteren van het Internet of Things, wat een voordeel is voor organisaties. Volgens een studie heeft grootschalige IoT-adoptie bijgedragen aan een verhoogde betrokkenheid van werknemers, wat resulteerde in:

 • Productiviteitswinst
 • Transparantie en overzicht van de processen en producten
 • Snellere besluitvorming
 • Werkplezier
 • Vermindering van menselijke fouten
 • Als gevolg van verbeterde prestaties is de klantenservice verbeterd

Verbeterde IoT-analyses kunnen bedrijven helpen hun efficiëntie en productiviteit te verhogen en tegelijkertijd kosten te besparen. Het biedt ook andere (toekomstige) voordelen zoals duurzaamheid, foutloze productie, kwaliteitscontrole op proces- en productniveau en intelligente besluitvorming. Het Internet of Things creëert nieuwe zakelijke kansen door traditionele processen en systemen binnen bedrijven te innoveren en aan te passen. Het Internet of Things maakt het mogelijk om het gedrag van klanten te volgen voor maximale impact, wat cruciaal is voor meer inkomsten. Bedrijven moeten gegevens die van en naar IoT-apparaten verzoden worden beschermen voor optimale beveiliging en om serviceonderbrekingen te voorkomen.

Internet of Things (IoT) -oplossingen hebben naar verwachting een enorme marktkans volgens sectoranalisten. Het enige dat groter is dan de kans, is de hype rond IoT. Hoewel IoT is gebaseerd op geavanceerde technologieën, is de echte innovatie van IoT dat het bedrijven in staat stelt intelligent, flexibel en aanpasbaar te worden, wat ruimte biedt voor nieuwe zakelijke kansen en trends.

Wat zijn de must-have-competenties voor het werken met IoT?

Voor een snelle IoT-adoptie is het nodig om IoT-ontwikkelaars in te huren om de apparaten van werkende software te voorzien. IT-technologen zullen de volgende skills moeten ontwikkelen:

 • IoT-gestuurde, embedded hardware- en softwareontwikkeling,
 • Kennis van netwerkarchitectuur,
 • Business Intelligence,
 • Data security,
 • Cloud en edge computing,
 • Data-analyse,
 • Applicatie-ontwerp en -ontwikkeling

Conclusie

Zoals we kunnen zien, is het Internet of Things een complexe wereld vol ingewikkeldheden en bedreigingen, maar het kan ook geweldige voordelen bieden.

Onthoud altijd dat als je erin duikt zonder de benodigde vaardigheden, de implementatie eerder faalt dan lukt. In iedere fase van dit project zijn er nieuwe hindernissen; van het identificeren van het probleem tot de volledige uitvoering en lopende investeringen, en dit moet iedere keer worden gezien, herkend en opgelost. IoT laat een enorme verschuiving zien in de manier waarop we dingen doen; van kleine dagelijkse routines tot grootschalige productie, en het kan concurrentievoordelen bieden zoals bedrijven die nog nooit eerder hebben gehad.

Deel deze blog

Ivana Mishikj

Ivana
Mishikj

Ivana Mishikj is een resultaatgerichte professional met sterke beslissingsvaardigheden en drive. Al 12+ jaar een vrouw in de techniek, met internationale werkervaring op het gebied van Productie, Telecommunicatie en Onderwijs. Teamspeler en bewezen leider betrokken bij R&D consortiumprojecten. Een technologieliefhebber met een passie voor innovatie, slimme productsystemen en digitale diensten. Ze is groot voorstander van lifelong learning en het delen van ervaringen met juniorcollega's. Sinds mei 2022 is Ivana werkzaam bij Tembo Group BV als digital portfolio manager.