De geprinte start van ons eigen advanced manufacturing center
In april 2022 vierde het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing at the University of Twente (FIP-AM@UT) de start van de bouw van hun nieuwe kantoor en industriële testfaciliteit, het Advanced Manufacturing Center, dat een onderdeel vormt van de groeiende industriële community op het Kennispark in Enschede. Zodra het af is, wordt het pand de nieuwe thuisbasis voor FIPAM@ UT. Het nieuwe complex biedt ruimte aan maximaal 50 medewerkers en zal naar verwachting tegen het einde van het jaar worden opgeleverd.
Om deze belangrijke mijlpaal te vieren, wilde het FIP-AM@UT iets creëren dat symbool staat voor hun rol in het stimuleren van innovatie in de productiesector in de regio. In samenwerking met het Nederlandse ingenieursbureau In Summa Innovation hebben ingenieurs van FIP-AM een 3D-geprinte ‘eerste steen’ ontworpen en geproduceerd. De steen is gemaakt van titaniumlegering en zal in het nieuwe gebouw worden geplaatst als symbool van hun visie: het creëren van een zeer geavanceerde, moderne testfabriek.
FIP-AM gebruikte hun MetalFab1 additieve metaalprinter om de steen te printen met hightechmaterialen. Het ontwerpen van de steen vormde een kritiek onderdeel van het proces, omdat de steen een geavanceerde roosterstructuur bevat, wat normaal gesproken zeer uitdagend is om te printen met traditionele productietechnieken. De eerste pogingen om de steen te maken met de machine leverden een aantal onverwachte problemen op. Met name het maken van roosters bleek tijdrovend en ingewikkeld, waardoor meerdere sessies van numerieke modellering en testen nodig waren.
Gelukkig is het FIP-AM er dankzij de samenwerking met In Summa in geslaagd om een geoptimaliseerd ontwerp te creëren met behulp van het MSC Apex Generative Designplatform Hexagon. Apex GD is een toonaangevende additieve productieoplossing voor het ontwerpen van high precision industriële componenten, zoals die worden gebruikt in de lucht- en ruimtevaart, automotive, machinebouw en medische sector. De software vermindert de tijd die nodig is om componenten te ontwerpen en exporteert de geometrie rechtstreeks naar 3D-printmachines, allemaal zonder in te leveren op de uitvoerkwaliteit.
De additive manufacturingpecialisten van FIP-AM, Angus Fitzpatrick en Sikander Naseem, hebben samengewerkt met Noël Bijl en Gökhan Tintin van In Summa om de belangrijkste parameters voor het ontwerp te definiëren en zo in slechts een paar uur tot een resultaat te komen. Het ontwerp van de steen was in recordtijd klaar om te worden geprint, maar ze wilden er ook zeker van zijn dat het eindresultaat de eerste keer goed zou zijn vanwege de tijdsdruk. Naast het nieuwe, opvallende ontwerp, waren ook de grotere, maar verder uit elkaar staande veerpoten die ontworpen zijn in Apex GD gemakkelijker te printen, zonder in te leveren op de sterkte.
De steen wordt geplaatst in het nieuwe FIP-AM@UT gebouw om het state-of-theart karakter te symboliseren. Eenmaal opgeleverd, zal de faciliteit de thuisbasis vormen van enkele van de meest geavanceerde productietechnologieën en -concepten, samen met up-tothe- minute productiesystemen. Het uiteindelijke doel is om een geoptimaliseerde omgeving te creëren voor het demonstreren van Industrie 4.0 in actie.
De nieuwe locatie zelf is ook symbolisch. De ligging direct tegenover de hoofdingang van de campus van de Universiteit Twente laat het duidelijk zien dat het FIP-AM nog steeds een integraal onderdeel is van de universiteit, maar op deze manier ook aansluit bij de bredere productiesector in Oost-Nederland en daarbuiten.