Novel-T

Blik op de toekomst

Zo blijft je business wendbaar in een snel veranderende markt

Tjechnologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Blijven doen wat je altijd al deed, is dus geen optie meer. Dus hoe blijf je je bedrijf opnieuw uitvinden? Hoe zorg je ervoor dat je altijd één stap voor loopt op de rest? New business development manager Martin Olde Weghuis vertelt hoe je toekomstbestendig blijft met de support van Novel-T.

Drie type ondernemers

De adviseurs van Novel-T zijn meestal op pad. Zo ook Olde Weghuis. “Ik kijk het liefst rechtstreeks bij de bedrijven in hun keuken. Zo krijg ik een gevoel bij het bedrijf en kan ik zelf zien wat de gang van zaken is.” Door zijn jarenlange ervaring ontdekte hij dat hij ondernemers in drie categorieën kan delen. “Er zijn ondernemers die moeite hebben om het hoofd boven water te houden en hun klanten verliezen. Voor hen is het absolute noodzaak om te innoveren. De tweede groep bestaat uit de ondernemers die het nu nog redden, maar die een bedreiging in de toekomst zien ontstaan.  Bijvoorbeeld door nieuwe trends of ontwikkelingen in de markt. De laatste categorie zijn de ondernemers die nu al succesvol zijn en de ruimte hebben om te investeren. Voor al die ondernemers is continue innovatie het antwoord.”

Het vinden van je koers

Blijven innoveren en jezelf opnieuw uitvinden, dus. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het begint allemaal bij het vinden van de richting waarop je wilt innoveren. Voordat je vol enthousiasme gaat brainstormen over een nieuw product, is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan. De manier waarop je innoveert, verschilt namelijk per bedrijf. Olde Weghuis:

“De eerste stap is om terug te gaan naar de kern van je bedrijf. Zorg dat je je bedrijf van binnen en buiten kent. Weet wat je kernwaarden zijn. Alleen dan kun je innoveren op een manier die bij jou past.”

Om je bedrijf beter te leren kennen en te ontdekken wat je startpunt is, kun je de Novel-T Innovatiescan inzetten als tool. Net zoals Berry Rave van Nolek (specialist in lektestoplossingen):

“Ik was nieuwsgierig. Welke kansen liggen er nog waar we niet van weten?”

De innovatiescan zorgde ervoor dat een aantal processen onder de loep werden genomen. Zo implementeerden ze een nieuw CRM-systeem en stapten ze over op een servitization verdienmodel.

“De scan laat meer zien dan je denkt én je hebt de inzichten overzichtelijk op papier. Alleen als je weet waar je kansen liggen, kun je blijven groeien.”

Verken je opties

Bedenk vervolgens waarom je wilt innoveren. Olde Weghuis: “In welke van de drie categorieën ondernemers val jij? Is het noodzaak, of zie je juist nu kansen om je concurrentie voor te blijven? Zorg ervoor dat innovatie onderdeel wordt van je strategie. Zo dwing je jezelf om continu met een frisse blik naar je bedrijf te kijken.” Met die kennis in je achterzak, kun je verschillende gebieden gaan onderzoeken waarop je kunt innoveren. Ga je bijvoorbeeld een product ontwikkelen of optimaliseren? Of kijk je naar je bedrijfsorganisatie? Misschien is het juist je verdienmodel dat een opfrisbeurt kan gebruiken. Durf in dit proces ook eens bij andere ondernemers over de schutting te kijken.

Het Business Model Canvas invullen helpt je om je innovatie scherp te stellen. Het Almelose ESPS deed dit samen met experts van Novel-T tijdens een innovatiesessie. Sophie LeNoble van ESPS vertelt:

“Die sessies gaven diepgang aan onze discussies en hebben ons enorm geholpen om onze oplossing te vermarkten.”

Schakel hulp in

Wanneer je eenmaal een idee hebt om mee te innoveren, is het tijd om aan de slag te gaan. Hoe maak je die vertaalslag naar concrete stappen? In het Innovate GO programma helpt Novel-T je daarbij. In 18 weken werk je met je team één dag in de week aan je innovatie. Elke drie weken zoom je in op een andere hypothese over je innovatie. Aan het einde van het traject, heb je de juiste handvatten om je innovatie te kunnen vermarkten.

Grootgroener is één van de bedrijven dat in Innovate GO stapte om focus aan te brengen. Zij ontwikkelden een machine die met hulp van AI en  machine learning het onkruid opspoort op sportvelden en het daarna mechanisch bestrijdt. Job Dekker:

“Je wordt gauw door de waan van de dag geleefd. Tijdens dit programma werkten we elke dinsdag aan onze innovatie en werden daarbij  op een fijne wijze gecoacht. Juist de tijd vrijmaken voor innoveren is hartstikke belangrijk. Daarom houden we voortaan vast aan de  werkwijze van het programma.”

Novel-T begeleidt je door het gehele innovatieproces, van A tot Z. Op elk moment in je proces kun je bij hen aankloppen met je vraag.

Kan jouw innovatieproces wel een boost gebruiken?

Ga dan naar novelt.com/mkb en neem contact op.

 

Welke kansen liggen er voor je bedrijf?

>Plen een 30-minuten innovatiesessie.

Novel-T is het innovatiestartpunt voor het mkb en biedt voor elke fase de nodige inspiratie, programma’s en 1-op-1 support van innovatieexperts. Met onze support helpen we het mkb met het zetten van de juiste stappen. Vanuit onze centrale rol in het innovatie-ecosysteem bieden we toegang tot kennis, talent en kapitaal.

Met Twente Board, Universiteit Twente, Hogeschool Saxion, Provincie Overijssel en Gemeente Enschede als founders, werken we onafhankelijk en zonder winstoogmerk aan een toekomstbestendig mkb.

novelt.com/innovationsession

Terug naar VIJFDE UITGAVE