Koninklijke Grolsch

Grolsch wordt groener

Koninklijke Grolsch is van oudsher al sterk verbonden met Oost-Nederland, met haar oorsprong in de Achterhoek en huidige locatie in Twente. Het bronwater wordt nog steeds gewonnen uit bronnen in Enschede en Hengelo, en er zijn tal van initiatieven met regionale bedrijven en instellingen omtrent verduurzaming, in de breedste zin van het woord. Ook in de toekomst zal Grolsch haar relatie met deze regio blijven versterken.

Naast de focus op het milieu, krijgen mens en maatschappij een steeds grotere rol binnen het duurzaamheidsbeleid van Grolsch. Susan Ladrak, Sustainability Manager bij Grolsch, beaamt de inzet voor een duurzame leefomgeving: “Naast het duurzame, verantwoord ondernemende karakter van de brouwerij is ook het maatschappelijke aspect voor de regio een belangrijke pijler voor Grolsch. Met het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds ondersteunen wij projecten, initiatieven en verenigingen in de regio waarbij de focus zowel ligt op innovatie en duurzaamheid als op ondernemerschap.” Ieder jaar worden er verschillende initiatieven gesteund ter bevordering van de sociale en economische groei van de regio, waarin duurzaamheid centraal staat. Iets dat Grolsch ook doorvoert in de eigen onderneming, door in te zetten op de veiligstelling van de beschikbaarheid van water en reductie van het gebruik hiervan, het maximaliseren van hergebruikt materiaal en het reduceren van de CO2-uitstoot van de brouwerij en in de hele waardeketen.

Verpakkingen

Afgelopen jaar heeft Grolsch diverse innovaties doorgevoerd om het gebruik van plastic te verminderen. Een voorbeeld hiervan is direct zichtbaar voor de consument: het gebruik van TopClips. Ladrak:

“Door de six-packs niet geheel in plastic te wikkelen, maar een kartonnen houder over de bovenkant van de blikken te plaatsen, hebben wij een significante reductie in het gebruik van plastic bereikt.”

Bij applicaties waarvoor het vervangen van plastic lastig is, werkt Grolsch zoveel mogelijk met hergebruikte materialen.

“Voor folies om de pallets of rondom trays met losse blikken, proberen we zo min mogelijk virgin materiaal te gebruiken en richten we ons op het gebruik van zo veel mogelijk gerecycled plastic.

Energietransitie

Naast de zichtbare veranderingen wordt er ook hard gewerkt aan minder zichtbare reducties. Zo heeft Koninklijke Grolsch het doel gesteld om in 2025 alleen nog maar duurzame brandstoffen te gebruiken binnen de brouwerij. Dit energietransitieplan is opgebouwd uit meerdere fasen. De eerste fase is gerealiseerd in 2020, met het gebruik van groene stroom. Dit jaar trad de tweede fase van het plan in werking, met het verkrijgen van de vergunningen omtrent de warmteafname bij Twence. Hierdoor zal Grolsch vanaf 2023 per jaar drie miljoen Nm3 minder aardgas gebruiken en bespaart de brouwerij zo’n 5500 ton CO2-uitstoot per jaar.

De heet-waterleiding die nu aangelegd wordt tussen Twence en de Grolsch-brouwerij wordt aangesloten op een bestaande heetwaterleiding van Ennatuurlijk. Het hete water vanuit Twence wordt bij Grolsch door een warmtewisselaar geleid. De warmte uit dat hete water wordt vervolgens gebruikt om het eigen heet-watersysteem te verwarmen. Op deze manier is er geen aardgas meer nodig voor het opwekken van de warmte die nodig is voor bijvoorbeeld pasteuriseren, het spoelen van de flessen en de gebouwverwarming. Wel blijft er aardgas nodig voor de productie van stoom – wat gebruikt wordt om de wort te koken. Ladrak:

“In 2023 gaan we een uitgebreide studie doen om te kijken hoe we ons laatste staartje aardgas kunnen omzetten naar een duurzame brandstof, zodat we in 2025 volledig van het aardgas af zijn.”

Het belang van water

De grote rol van water binnen de duurzaamheidsstrategie van Grolsch heeft te maken met de toekomst. “Door de huidige veranderingen in het  klimaat krijgen we steeds meer te maken met periodes van droogte. De verwachting op lange termijn is dat er mogelijk een schaarste komt aan water in Nederland, waardoor het beschikbare water niet altijd voldoende kan zijn om de brouwerij te voorzien van water.” Bij Grolsch zijn ze daarom aan het onderzoeken of ze een deel van het gebruikte water opnieuw kunnen inzetten als proceswater, waardoor er minder vers water uit de bronnen gehaald hoeft te worden. Bovendien werkt Grolsch aan efficiënter grondstofgebruik, om de hoeveelheid benodigd water te verminderen: “Grolsch is meer bier gaan brouwen, waardoor er meer water nodig is. Toch zijn we efficiënter gaan produceren, waardoor we minder water per liter bier nodig hebben.” Hoewel Grolsch bronnen heeft in Enschede en Hengelo, wordt niet al dat water gebruikt voor het brouwen van bier.

“Het water dat in het bier terechtkomt, komt uit onze bronnen in Enschede. Het water uit de bronnen in Hengelo wordt voornamelijk gebruikt als proceswater, in bijvoorbeeld de flessenspoelmachines, pasteurs en verdampt op de condensors.”

In de eigen waterzuiveringsinstallatie wordt zo’n 80% van de vervuiling uit het water gefilterd. Het effluent gaat daarna met een leiding naar de gemeentelijke waterzuiveringsinstallatie die het water verder zuivert. “Het idee is nu om te onderzoeken of we een deel van het water dat wordt teruggestuurd naar de gemeentelijke waterzuivering zelf kunnen zuiveren. Door verschillende extra zuiveringsstappen toe te voegen aan ons eigen proces, kunnen we wellicht het water weer op zodanige specificatie krijgen dat we het weer als proceswater kunnen hergebruiken in de brouwerij. Dit zou een enorme hoeveelheid water kunnen besparen, want als je aan de voorkant minder vers water nodig hebt, borg je dat je altijd vers water kunt
gebruiken.” We hoeven echter niet bang te zijn dat het bier anders zal gaan smaken.

“We blijven het bier brouwen met het water dat we uit onze bronnen halen. Het water dat in ons bier zit zal dus altijd het water zijn dat we oppompen uit onze bronnen.”

Transport

Naast de verduurzaming van het produceren en verpakken, wordt ook gekeken naar de logistiek. Grolsch heeft de ambitie om in 2030 de CO2-emissies uit transport met 30% verlaagd te hebben, om uiteindelijk in 2050 helemaal CO2 -neutraal te zijn in de gehele keten.  “Een ambitieuze  doelstelling,” aldus Ladrak. “Transport is heel complex. Het gaat niet alleen over de producten die wij vervoeren binnen Nederland, maar ook over de grenzen naar Amerika en Azië. In Nederland is het meeste transport vrachtwagentransport. Afgelopen jaar hebben we testen gedaan met het gebruik van HVO, biodiesel. Ook gaan we vanaf januari volgend jaar, in samenwerking met Lean and Green, bekijken hoe we het pallettransport verder kunnen verduurzamen.” Voor het exporttransport wordt nu ook al veel gebruik gemaakt van de containerterminal in Hengelo. Vrachtwagens vanuit de brouwerij rijden naar Hengelo waarna de containers per boot naar Rotterdam worden verscheept. Dit heeft een positief effect op de  vrachtwagenbeweging en -emissies binnen Nederland. Al het bier dat met de boot over de binnenvaart gaat, hoeft immers niet over de weg vervoerd te worden.”

Innovaties

“Onze core activity is bierbrouwen en dat in de markt brengen. Toch zijn we altijd op zoek naar processen om dit te optimaliseren en te verduurzamen.” Met de Universiteit Twente in de achtertuin en de Hogeschool Saxion in de voortuin is er voldoende kennis in de omgeving om hierbij te ondersteunen.

“De volgende stap die we willen maken is het voorspellen van de hoeveelheid water en energie die er gebruikt wordt voor een bepaald proces in een bepaalde periode, zodat de geleverde volumes en prestaties kunnen worden gewogen.”

Verder werkt Grolsch ook aan een plan met AmperaPark om de parkeerplaats te overdekken met zonnepanelen om groene stroom op te wekken. Ook is er samen met NXFiltration onderzocht of het opgepompte bronwater met behulp van membraantechnologie op de juiste specificaties kan worden verkregen. Zo zijn er tal van projecten gestart om het watergebruik te reduceren en de doelstellingen voor komende jaren te verwezenlijken.

Terug naar VIJFDE UITGAVE