AI hub Oost-Nederland

Toepassingsgestuurde technologiehub om Europese AI-innovatie te stimuleren

De AI Hub Oost-Nederland is een technologiehub die innovatie rondom Artificial Intelligence (AI) in de regio zal stimuleren en zich zal verbinden met andere initiatieven in Nederland en Europa. Artificial Intelligence is het vermogen van een systeem om externe gegevens te interpreteren, ervan te leren en dit gebruiken om specifieke doelen en taken te bereiken om uiteindelijk autonoom beslissingen te kunnen nemen. Vandaag de dag worden al steeds meer AI-toepassingen geïmplementeerd in ons leven. Niet alleen op professioneel gebied, maar ook in ons sociale leven. De verwachting is dat dit alleen maar toe zal nemen in een wereld die zich steeds meer ontwikkelt in de digitalisering.

Voortkomend uit een samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven en kennisinstellingen in Overijssel en Gelderland, speelt de AI Hub Oost-Nederland een belangrijke rol in het bredere AiNed-programma. Dit programma valt onder het strategisch actieplan van de Netherlands AI Coalition (NLAIC), die als doel heeft de ontwikkeling en toepassingen van AI in heel Nederland te versnellen. Dit moet ertoe leiden dat Nederland zich kan vestigen als wereldleider in de AI-technologie.

AiNed is een netwerk van AI-gevestigde hubs, waarin elke hub zich specialiseert in een branche- of toepassingsfocus. Door de bredere samenwerking van de private-publieke sector, is een netwerk van meer dan 400 verschillende organisaties opgezet. De AI Hub Oost-Nederland zal zich hierin manifesteren als de AI Hub die zich voornamelijk richt op toepassingen binnen de maakindustrie en de zorg. Deze twee toepassingsgebieden sluiten
aan bij de strategische thema’s en expertise uit deze regio.

Door een nauwe samenwerking tussen ondernemers in de regio met gevestigde onderzoeksinstituten en overheidsinstanties, kan toonaangevend onderzoek worden verricht om de ontwikkeling van AI-toepassingen in een breed scala mogelijk te maken. De hub maakt het mogelijk om de betrokken partijen te begeleiden en kennis te delen die men in staat stelt om de interactie tussen machines, software en mensen te verbeteren.

Victor-Jan Leurs, Algemeen Directeur van Twente Board Development, is van mening dat de AI Hub Oost-Nederland de innovatie op het gebied van medische technologie en de ontwikkeling van de smart industry verder zal versterken:

“Artificial Intelligence is een belangrijke technologie om ondernemers in onze regio te versterken, zowel de grote als MKBbedrijven. De technologie biedt veel nieuwe kansen in bijvoorbeeld de maaken medische industrie. De AI Hub Oost-Nederland wil een verbindende hub zijn om nieuwe projecten te ontwikkelen en ons te verbinden met andere regio’s met complementaire vaardigheden in AI. Dat is van grote waarde om deze technologie te ontwikkelen en te integreren in nieuwe producten en processen en zo bedrijven in onze regio toekomstbestendiger te maken.”

– Victor-Jan Leurs
Algemeen Directeur, Twente Board

Met een mogelijke financiering van 1,05 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds is de AI Hub Oost-Nederland, naast gematchte investeringen van private partners, gepositioneerd voor substantiële en snelle groei over een periode van 6 jaar, tussen nu en 2027. Momenteel is de eerste fase van dit traject van start gegaan, met een toewijzing van het nationale AiNed-programma van 276 miljoen euro aan cofinanciering om dit initiatief te starten.

De AI Hub Oost-Nederland wordt een samenwerkingsverband waarin startups tot grote gevestigde bedrijven samen komen en samenwerken. Door de juiste begeleiding kunnen ze elkaar helpen met het in kaart brengen van groeiplannen, partnerschappen, projecthulp en financieringsmogelijkheden. Dit kan zowel lokaal in Oost-Nederland, als nationaal als onderdeel van het bredere AiNednetwerk en Europese industriële netwerken.

Een belangrijke factor voor het succes van de innovatieve toepassingen die uit de hub voortkomen, is de manier waarop investeringsmiddelen worden toegewezen aan nieuwe startups en projecten met een hoog toekomstig rendement. Als onderdeel van het AiNed-netwerk zal de AI-hub Oost-Nederland de mogelijkheid bieden om AI-toepassingen en -technologieën met een hoog toekomstig winstpotentieel te identificeren en te koesteren, waarbij grote investeringen zullen worden gedaan in de beginfase van deze projecten. Met aanzienlijke investeringen vooraf en een zeer sterke mogelijkheid om complementaire vaardigheden te ontwikkelen op verschillende AI-gebieden, zullen zowel MKB’s als grotere bedrijven de kansen krijgen om te investeren in de toekomst.

Scientific Director van het Fraunhofer Project Center at the University of Twente, Ian Gibson, beschreef de voordelen die ze al zien door samenwerking met AI-projecten in de regio:

“FPC werkt al aan een aantal projecten op het gebied van AI in de maakindustrie, samen met collega’s van de UT en het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken. Naarmate we meer kennis opdoen en naarmate meer bedrijven zich realiseren dat ze hulp nodig hebben om al hun data te begrijpen, kunnen we een steeds groter aantal toekomstige projecten verwachten. Hoewel we erkennen dat de AI Hub over meer gaat dan alleen productie, is het duidelijk dat de samenwerkingen in de AI Hub voordelen heeft voor FPC en haar partners en vice versa.”

– Ian Gibson
Scientific Director, Fraunhofer Project Center at the University of Twente
 

De verbondenheid met onderzoeksexperts en kennisleiders heeft ook enorme voordelen voor zowel het onderzoek als de industrie. Naast de synergie van kennisoverdracht zal de hub het ook mogelijk maken om onderzoekers rechtstreeks toegang verschaffen tot uiterst relevante datasets uit toepassingsspecifieke omgevingen. Deze aspecten zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën en systemen.
 

“Het belangrijkste is dat elk van de zeven hubs niet op zichzelf werkt: een hub is een knooppunt in een nationaal netwerk. Het heeft regionale en nationale verantwoordelijkheden. De hubs spelen een cruciale rol bij het definiëren van niet alleen regionale programma’s, maar ook nationaal verbonden programma’s en projecten die gezamenlijk ongeveer 560 miljoen euro beslaan. Geen enkele entiteit, of het nu een universiteit of een bedrijf is, zal ooit slagen zonder samen te werken.”

 
Wetenschappelijk directeur van het Digital Society Institute, Maarten van Steen, beschreef het belang van het netwerk en de gemeenschapsaanpak van de hubs. Hij is van mening dat de technologie zich alleen effectief kan ontplooien als het netwerk van de hub, de bedrijven en de onderzoeksinstituten samenkomen om de problemen van morgen en de behoeften aan technologische toepassingen op te lossen:

Voor de regio Twente zal de AI Hub OostNederland ook de welbekende reputatie als centrum voor geavanceerde technologie en productie verder versterken. Doordat de hub toegang heeft tot het uitgebreide netwerk van meer dan 400 betrokken partijen, zal de regio als geheel profiteren van de grotere AIvolwassenheid die wordt ontwikkeld. Maarten vervolgt:

“Geen enkele organisatie kan het AIvolwassenheidsniveau van een regio een boost geven. Daarvoor is het cruciaal om focus te houden en samen te werken met organisaties die deze ambitie delen. Daarbij is schaalgrootte essentieel. En hoe moeilijk het ook is, een organisatie die alleen voor eigen gewin aan een AiNed-project wil deelnemen, zal uiteindelijk niet zo ver komen als ze misschien had verwacht. Een AI Hub is er niet alleen om kennis direct toe te passen, maar om een consortium te bouwen om een hoger niveau van AI te bereiken.”

– Maarten van Steen
Scientific Director, Digital Society Institute

Terug naar VIJFDE UITGAVE