De impact van verantwoord leiderschap op de groei van bedrijven

Verantwoord leiderschap gaat over duurzame zakelijke beslissingen waarbij zowel rekening wordt gehouden met de belangen van alle stakeholders binnen een bedrijf, als met het milieu en de samenleving. Inspanningen om duurzamer en rechtvaardiger te opereren, zullen ertoe leiden dat de ongelijkheid in productiebedrijven vermindert en hun impact op het milieu geminimaliseerd wordt. In een generatie met een sterk groeiend ethisch
bewustzijn, vertaalt verantwoord leiderschap zich uiteindelijk in langdurige winstgevendheid en gezondheid van het bedrijf.

Verantwoord leiderschap brengt zowel interne als externe uitdagingen met zich mee. Leidinggevenden moeten over een breed palet aan  v aardigheden beschikken, op zoweltechnisch, persoonlijk als interpersoonlijk vlak. Ze moeten niet alleen zakelijk inzicht hebben – ze moeten ook het aanspreekpunt worden tijdens de veranderingen binnen een sector die een radicale transformatie doormaakt, in lijn met de verschuivende  economische en maatschappelijke prioriteiten.

Verantwoord innoveren met opkomende technologieën

Zoals in iedere andere sector, behoeft de digitale transformatie in de productiesector een aanpak die begint met goed leiderschap. Commerciële en technologisch leidinggevenden moeten daarom een kei worden met verandering en innovatie. Ook moeten ze hard werken om de risico’s te verminderen. Het maken van een verkeerde technologische keuze, of het niet bereiken van afstemming tussen de bedrijfsdoelen en digitale  transformatie, kan bijvoorbeeld leiden tot een tegenovergesteld effect van wat de intentie was. Dit is met name belangrijk in de maakindustrie, waar storingen in speciale, gepatenteerde machines extreem duur of, erger nog, schadelijk voor werknemers kunnen zijn.

Verantwoord innoveren gaat niet om het gebruiken van technologie puur om de technologie, of het vergroten van winst. Het doel van een duurzame innovatiestrategie is veel breder dan dat. De keuzes die leidinggevenden maken om hun productiesystemen en -processen te moderniseren, kunnen een significant effect hebben op zowel het bedrijf als op de bredere externe omgeving, zoals de maatschappij en het milieu. Maar, met innovatie zonder strategie, vergroot je het risico, zonder er misschien iets uit te halen. Gelukkig beantwoorden nieuwe, opkomende technologieën ten minste enkele van de vragen over welke keuzes verantwoordelijke leidinggevenden zouden moeten maken.

Moderne predictive maintenance-systemen kunnen bijvoorbeeld proactief zorgen voor het verminderen van storingen en hiermee de veiligheid op de werkvloer verbeteren. Artificial intelligence kan waardevolle inzichten bieden die op ieder vlak de geïnformeerde besluitvorming verbeteren, van cyclustijden tot de veiligheid van werknemers. Camera’s die verbonden zijn met het internet kunnen machines vanaf een veilige afstand monitoren. Door data en uitvoeringen te centraliseren via een geïntegreerd managementsysteem, kunnen storingspunten worden verminderd en kan de data- en technologievoetafdruk van het bedrijf worden verkleind. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van opkomende technologieën, maar leidinggevenden moeten verantwoordelijkheid en afstemming met alle bedrijfsonderdelen vooropstellen bij het doorvoeren van innovaties.

Het bevorderen van een innovatiecultuur door werknemers kansen te bieden

De meest betrokken werknemers zijn diegenen die willen blijven leren en hun baan zien als een kans om te groeien op professioneel vlak. Dit zijn de werknemers die geloven in de organisatie waar ze voor werken en het gevoel hebben onderdeel van iets speciaals te zijn. Hun werk is relevant en heeft betekenis, en ze krijgen erkenning en respect voor hun bijdrage aan het bedrijf. Vooral voor millennials is dit een belangrijk aspect. Onderzoek van Global Tolerance wees uit dat 62% van de millennials het liefst werkt voor een organisatie die een positieve impact1 op de maatschappij en het milieu heeft.

Dit begint allemaal op het niveau van leiderschap. De bedrijfscultuur is een weerspiegeling van het leiderschap, en dat heeft de meeste invloed heeft op het behoud van medewerkers. Om zo’n bedrijfscultuur op te bouwen moeten leidinggevenden hun medewerkers kansen tot groei en ontwikkeling bieden. Constante training en ontwikkeling zijn belangrijke onderdelen van dat proces, en zijn essentieel voor innovatie.

Ondanks de centrale rol van de productiesector in de vierde industriële revolutie en de economie als geheel, is de sector verrassend traag in haar ontwikkeling in digitale technologie. Een analyse van het CIO-Programma van Deloitte wees uit dat producenten slechts 1,95% van hun budget aan IT2 besteden, terwijl dit in andere sectoren gemiddeld 3,28% is. Historisch gezien staat de maakindustrie bekend om haar risicomijdende karakter en hiermee trage ontwikkeling.

Om ervoor te zorgen dat dit verandert, moeten bedrijven heroverwegen hoe hun leiderschap in verband staat met de medewerkers. Een leidinggevende die verandering omarmt en het goede voorbeeld geeft, zal op natuurlijke wijze teams aanmoedigen hetzelfde te doen, en hierbij een vooruitstrevende cultuur creëren die altijd openstaat voor nieuwe ideeën.

Eigenbelang koppelen aan de gedeelde belangen van diverse teams

De ouderwetse aanpak was vaak simpeler. Relatief homogene teams zouden overeenkomsten benutten om hun gemeenschappelijke belangen te bereiken. Deze aanpak is niet langer relevant in de geglobaliseerde wereld van vandaag de dag. De grootste uitdagingen, zoals het milieu en economische duurzaamheid, gaan nu ieder bedrijf en individu op deze planeet aan. Innovatie speelt een cruciale rol in het aangaan van deze uitdagingen.

Tegelijkertijd is de menselijke aard niet veranderd. Leidinggevenden moeten blijven inzien dat iedereen die deel wordt van het team dit doet met een zeker eigenbelang. Werknemers hebben hun eigen doelen en ambities, favoriete werkstijlen en verschillende sterke en zwakke punten. Eigenbelang is niet per se egoïstisch. Het is eerder een onvermijdelijk en belangrijk deel van ieder individueel teamlid en kan vaak voordelig zijn voor het bedrijf als geheel. Bedrijfsleiders moeten de verschillende eigenbelangen combineren tot een gecoördineerde team effort. In andere woorden, eigenbelang moet waar mogelijk gestroomlijnd worden met een sterk staaltje teamwork.

Eén van de belangrijkste eigenschappen van duurzaam leiderschap is de kunst om eigenbelang te combineren met de gemeenschappelijke belangen van het team en de organisatie zelf. Gemeenschappelijke belangen zijn per definitie symbiotisch, in de zin dat ze zorgen voor relaties die wederzijds voordelig zijn. Innovatieve leidinggevenden moeten daarom over uitstekende communicatie- en samenwerkingskills beschikken, om samensmelting van de individuele en overkoepelende doelen te bewerkstelligen.

Nu de gewoonten van bedrijven en klanten meer gaan variëren, wordt de behoefte aan multidisciplinaire teams die leunen op concepten als  duurzaamheid en rechtvaardigheid groter. Voor een productiebedrijf kan het verminderen van de milieu-impact bijvoorbeeld een prioriteit zijn.

Dit betekent echter niet dat de teamleden die minder bezorgd zijn om het milieu, maar meer om hun dagelijkse werkzaamheden, eruit gezet moeten worden. Er zijn namelijk veel manieren om aan beide doelen en prioriteiten te voldoen, bijvoorbeeld door oplossingen te bieden die herhaaldelijke handelingen automatiseren en veiligheid en duurzaamheid op de werkplek verbeteren.

Tot slot

De hervorming van de productiesector heeft lang op zich laten wachten. Gezien het enorme belang van de industrie en haar kritieke positie binnen wereldwijde supply chains, moet de productiesector focussen op snelle innovatie maar tegelijkertijd op verantwoord handelen. Dit begint op leiderschapsniveau en moet ondersteund worden door flexibele competentiekaders die opgebouwd zijn rond economische, maatschappelijke en  ecologische duurzaamheid. Deze factoren stimuleren groei in de toekomst steeds meer.

Terug naar DERDE UITGAVE