Op verantwoorde wijze de maakindustrie van morgen vormgeven

Productie wordt niet langer beschouwd als alleen het proces van het produceren van dingen. Veranderingen in het consumentisme en de houding van de maatschappij hebben geleid tot een fundamentele verschuiving in de manier waarop fabrikanten werken. Tegenwoordig moeten ze rekening houden met veel meer factoren dan voorheen: van onderzoek en ontwikkeling, tot ontwerp, consumentengedrag en de end-of-use-cyclus van hun product. De verantwoordelijkheid en de gevolgen beginnen en eindigen niet langer bij één proces of één producent, maar betreffen een vele industriesectoren en meerdere fabrikanten in verschillende supply chains.

Hoewel de maakindustrie in belangrijke mate heeft bijgedragen aan economische groei, werkgelegenheid en innovatie, is zij ook een van de grootste energieverbruikers en draagt zij in aanzienlijke mate bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarom moet de industrie een leidende rol op zich nemen met betrekking tot duurzaamheid als noodzakelijk beleidsonderdeel om dergelijke negatieve effecten te verzachten.

Bouwen aan een duurzame toekomst met behulp van opkomende technologieën

Verantwoorde productiepraktijken zijn niet alleen beperkt tot duurzame inspanningen. Om echt verantwoord te werken, moet bij alle inspanningen rekening worden gehouden met processen, de keuze van materialen en de betrokkenheid van medewerkers. Bovendien kan de opkomst van nieuwe technologieën de productie transformeren, waardoor deze efficiënter kan worden en tegelijk nieuwe waarde kan creëren voor de industrie, de maatschappij en het milieu. Dit gaat echter gepaard met een grote verantwoordelijkheid en ook met nieuwe uitdagingen.

Hoewel het een uitdaging is, kunnen deze inspanningen de groei van Advanced Manufacturing versnellen en tegelijkertijd de stakeholders helpen  hun maatschappelijke verantwoordelijkheden na te komen. Innovatie en opkomende technologieën worden bijvoorbeeld steeds vaker gebruikt om productieprocessen te verbeteren. Artificial Intelligence (AI), het Internet of Things, Cloud  computing en big data-analyses kunnen allemaal door verantwoordelijke fabrikanten worden gebruikt om hun verwerking te digitaliseren. Digitalisering zal op haar beurt leiden tot een verbeterde operationele efficiëntie door het verminderen van kosten en afval.

Gebruik van opkomende technologie voor maatschappelijke duurzaamheid

Nieuwe technologieën kunnen niet alleen worden gebruikt om de efficiëntie te verbeteren en de verspilling te verminderen, maar ook om de maatschappelijke omstandigheden en de situatie van de werknemers te verbeteren. Digitalisering en de versterking van rechten zoals het recht om de verbinding met het werk te verbreken (de mogelijkheid om zich los te koppelen van het werk en zich te onthouden van werkgerelateerde elektronische communicatie, zoals e-mails of andere berichten, buiten werktijd) in het bedrijfsbeleid, kunnen ertoe leiden dat werknemers meer sociale rechten, een betere geestelijke gezondheid en meer flexibiliteit hebben, wat leidt tot een grotere werktevredenheid voor de werknemers op lange termijn.

Langdurige werktevredenheid wordt al lange tijd in verband gebracht met positieve prestaties en efficiëntie van medewerkers, wat op zijn beurt leidt tot meer winst voor het bedrijf. Aandacht voor duurzaamheid kan dus ten goede komen aan de fabrikanten zelf, hun werknemers en de maatschappij in het algemeen, wat leidt tot een algehele betere relatie tussen deze drielations.

 

Enkele voordelen van verantwoorde en duurzame productie

  1. Verbeterde operationele efficiëntie door vermindering van kosten en afval
  2. Levensvatbaarheid en succes van het bedrijf op lange termijn
  3. Lagere kosten voor naleving van regelgeving
  4. Verbeterde naamsbekendheid en vertrouwen in het merk
  5. Betere toegang tot overheidsfinancieringen

 

Standpunt van de overheid

De industrie moet in het algemeen worden aangemoedigd om op verantwoorde wijze te werken en handelen. Regeringen binnen de Europese Unie houden steeds meer rekening met duurzaamheid wanneer het gaat om financiering en financieringsprogramma’s. Er worden specifieke  financieringsprogramma’s gelanceerd met fondsen die beschikbaar worden gesteld voor duurzame oplossingen. Fabrikanten die voor dergelijke duurzame projecten en oplossingen kiezen, hebben meer kans om de financiering met betrekking tot hun projecten te vinden wanneer hun voorstellen duurzaam zijn, dan wanneer ze dat niet zijn!

Ondertussen worden de huidige Nederlandse en algemene Europese regelgevingskosten als voordelig beschouwd als het gaat om duurzame productie. Terwijl het in het verleden wat kostte om duurzaam te zijn, zal de verschuiving naar duurzaamheid tegenwoordig op de lange termijn een positief effect hebben op de financiën van bedrijven!

 

Conclusie

Naarmate de tijden veranderen, moeten fabrikanten dat ook doen. Duurzaamheid en verantwoordelijkheid worden in hoog tempo de norm in de industrie, en fabrikanten moeten ervoor zorgen dat zij deze onderwerpen aanpakken als ze het vertrouwen van het publiek willen winnen en hun merkherkenning willen verbeteren. Dit is een feit dat door meerdere fabrikanten steeds meer wordt onderkend.

Bovendien zien fabrikanten ook in dat verantwoorde en duurzame bedrijfspraktijken aanzienlijke financiële en milieuvoordelen opleveren. Aangezien dergelijke praktijken tot levensvatbaarheid en succes op lange termijn  leiden, hebben zij er alle belang bij dit te doen. Het erkennen van het belang van duurzame productie is echter niet voldoende, want er moet actie worden ondernomen om resultaten te boeken. Met andere woorden, fabrikanten die voorop willen lopen, moeten actie gaan of blijven ondernemen. Tegelijkertijd is het van belang dat alle andere fabrikanten dit voorbeeld volgen, willen zij winstgevend en concurrerend blijven.

Terug naar DERDE UITGAVE