Pionieren en stimuleren van de duurzame energietransitie met technologiesynergie


 

Het grote en snelgroeiende familiebedrijf, opgericht in 1991, streeft ernaar voorop te lopen in een circulaire CO2-arme economie door intensief te investeren in technologie. Dat blijkt opnieuw uit de recente overname van een gespecialiseerd
waterstofbedrijf dat het volledige eigen technologieaanbod voor hernieuwbare gassen, hernieuwbare warmte en hernieuwbare elektriciteit verder uitbreidt. Deze technologieën omvatten anaerobe vergisting, opwerking van biogas tot groen gas, CO2-afvang en CO2-liquefactie en bio-LNG, en duurzame warmte en elektriciteit door thermische omzetting van houtafval, RDF en afval.

Synergie voor schone energietechnologie
HoSt heeft de portefeuille van duurzame gastechnologie uitgebreid en versterkt door waterstoftechnologie toe te voegen via de overname van het bedrijf HyGear, die begin februari van dit jaar werd afgerond. Het in Arnhem gevestigde bedrijf is
wereldwijd marktleider op het gebied van kleinschalige on-site industriële waterstofsystemen. Deze combinatie voedt de toekomstige groei voor beide bedrijven, stimuleert de energietransitie en creëert sterke commerciële, technologische en kennissynergie.

Jelle Klein Teeselink, CEO van HoSt Groep licht toe: “De combinatie van deze bedrijven leidt tot een bundeling van eigen, complementaire energietechnologiebronnen, die de decarbonisatie en energietransitie stimuleren. Het zorgt voor een fundamentele kennisbasis, versterking en een koers voor de onmisbare versnelling van de ontwikkeling en toepassing van duurzame gassen en waterstof in verschillende markten en geografieën. Het biedt ons ook een sterke voetafdruk in Azië door
hun vestiging in Singapore. HoSt is enthousiast en kijkt uit naar de strategische fit die de missie van beide bedrijven versterkt.”

Hernieuwbaar aardgas (groen gas), uit organisch afval door middel van anaerobe vergisting en biogasopwerking, kan worden omgezet in duurzaam waterstof, waardoor waterstof ontstaat met een CO2-negatieve voetafdruk.

Vergroenen van de regio & de wereld
CO2-neutrale en CO2-negatieve schone energietechnologieën zorgen voor gedecentraliseerde duurzaam gas, duurzame warmte en duurzame elektriciteitsgeneratie en dragen bij tot de diversificatie van energiebronnen die overal belangrijker is dan ooit.

Wie langs de Koninklijke Grolsch bierbrouwerij in Enschede komt, heeft de nieuwe installatie waarschijnlijk al zien staan. Deze groen gasinstallatie, gebouwd door HoSt, zuivert het biogas uit het afvalwater van de brouwerij tot hernieuwbaar aardgas, ook wel biomethaan of groen gas genoemd. Groen gas is een duurzame vervanger van fossiel aardgas en wordt toegevoegd aan en gedistribueerd via het bestaande aardgasnetwerk. Jaarlijks resulteert dit in 1.800 ton CO2-emissiereductie. HoSt exploiteert de installatie in een ‘energy as a service’-model. In Zenderen, eveneens in de regio Twente, bouwde HoSt een biogasopwerkingsinstallatie voor Twence, het lokale afvalverwerkingsbedrijf.
 


 

“De overheid heeft ambitieuze doelstellingen voor de productie en het gebruik van groen gas om onder andere de onafhankelijkheid van important van aardgas te vergroten. De schaalbare, schone en economisch efficiënte technologie om dit te bereiken is al beschikbaar en kleinere regionale projecten zoals deze zullen nodig zijn en bijdragen aan de doelstellingen,” zegt Jelle.

Door de oorlog in Oekraïne raakt het Oekraïense energiesysteem elke dag meer beschadigd. Nergens is het duidelijker dat diversificatie van Russisch gas en energiezekerheid dringend nodig zijn. HoSt bouwde onlangs een biogasinstallatie in Oekraïne, realiseert momenteel een tweede en bouwt drie biogasopwerkers in Oekraïne. Stap voor stap leveren deze installaties de nodige energie aan de plaatselijke bevolking en vechten deze lokale projecten tegen een volledige energie-uitval.
 

Buiten Europa is de Verenigde Staten een grote en belangrijke markt voor duurzame aardgasprojecten. HoSt bouwt op dit moment drie nieuwe biogasinstallaties op melkveebedrijven in upstate New York en in Ohio. Samen produceren deze biogasinstallaties het equivalent van 3.000 Amerikaanse gezinsauto’s die een jaar lang op de schone brandstof bio-CNG rijden. Aangezien veel zuivelprojecten zich in het Midden-Westen van de Verenigde Staten bevinden, met zeer strenge winters, is het belangrijk om bij het ontwerp hiermee rekening te houden. Innovaties voor de Amerikaanse markt omvatten een warmteterugwinningstechnologie die zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het gasverbruik voor verwarming.

Schone omzetting van thermische energie
De energieprijzen rijzen de pan uit en de energieschaarste neemt met de dag toe. Daar komt bij dat de industriële sector, zoals kassen en de papier- en verpakkingssector, schone en efficiënte energie nodig heeft om de energiezekerheid en -onafhankelijkheid te vergroten. Een bewezen en haalbare oplossing om het probleem voor industriële warmte- en elektriciteitsverbruikers aan te pakken zijn middelgrote warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK), gestookt met houtafval of RDF.

Bij een papier- en verpakkingsfabriek bouwt HoSt nu een warmtekrachtcentrale van 15MW die RDF zal verbranden. Ongeveer 50% van het aardgasverbruik van de fabriek zal worden vervangen door hernieuwbare warmte.

Door gebruik te maken van afvalstromen als nuttige bron, die wereldwijd in overvloed beschikbaar zijn en anders geen ander doel hebben, kunnen dit soort warmtekrachtcentrales dienen als een toekomstbestendige en duurzame oplossing voor de hoge prijzen voor brandstof, warmte en elektriciteit. Pre-pandemische warmte- en elektriciteitsprijzen zijn dus haalbaar.

R&D is fundamenteel
Met een sterk intern onderzoeks- en ontwikkelingsteam worden de technologieën ter bevordering van de implementatie en ontwikkeling van duurzame energie voortdurend vernieuwd en verbeterd. Na een decennium van onderzoek en ontwikkeling van de technologie van thermische conversie om hernieuwbare warmte en elektriciteit te produceren, realiseerde het bedrijf de schoonste industriële warmtekrachtcentrale in Nederland, gestookt met lokaal houtafval uit noodzakelijk groenonderhoud. “Deze R&D-inspanning resulteerde in de schoonste houtgestookte warmtekrachtcentrale op de markt op het gebied van uitstoot en efficiëntie en maakte door het gemoduleerde en gestandaardiseerde ontwerp aanzienlijk lagere kosten mogelijk dan andere centrales in het opzicht van bouwsnelheid en compactheid”, aldus Jelle Klein Teeselink.

Met meer dan 400 medewerkers verspreid over 7 kantoren, waaronder in de VS, Frankrijk, Letland, Polen en het VK, pioniert en stimuleert het team de essentiële versnelling van de ontwikkeling en toepassing van hernieuwbare energie wereldwijd. Jelle: “Het jaar 2022 was een ongekend jaar voor de hernieuwbare energiesector, voor de wereld en voor ons. We blijven met veel (groene) energie bouwen aan een betere en schonere wereld”
 

Terug naar ACHTSTE UITGAVE