Door de redactie

Van een enkel huishouden tot grote fabrieken en hele steden; het veiligstellen van de energie die nodig is om ons in het dagelijks leven van stroom te voorzien, is een vraag die overheden, onderzoekers, wetenschappers en bedrijfseigenaren voortdurend proberen op te lossen. De energietransitie betekent het gebruik van een hele reeks nieuwe, schone technologieën in de economie en de energietoeleveringsketen. Groene energie helpt de maakindustrie te decarboniseren en biedt economische en maatschappelijke voordelen die veel verder gaan dan het beschermen van het milieu. Het op hoog tempo decarboniseren van de industrie vraagt om meer pragmatische, flexibele en ambitieuze duurzaamheidsdoelen.

Als we het hebben over de energetietransitie, staat de maakindustrie op een kruispunt. Gaan we de instabiliteit van verouderde energiesystemen met grote milieuimpact accepteren, of omarmen we verandering en zetten we de nodige stappen in de richting van schoon energieverbruik?
 

In het verleden was het gebruik van schone, groene energie optioneel. Tegenwoordig is het misschien de enige optie om ervoor te zorgen dat er een toekomst is voor de industrie. De transitie naar schone, groene energie is misschien wel de grootste verandering van deze tijd.

De klimaatcrisis en geopolitieke conflicten onderstrepen de noodzaak van een toegankelijk, betaalbaar en inclusief alternatief voor fossiele brandstoffen. De afgelopen decennia hebben technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van energieopslag, schaalvergroting van de infrastructuur voor hernieuwbare energie, en een toenemende vraag, groene energie tot het meest betrouwbare alternatief gemaakt. Wij willen helpen in die transitie door organisaties met elkaar te verbinden en de uitwisseling van innovatieve ideeën en nieuwe technologische oplossingen te bevorderen.

Fossiele brandstoffen horen thuis in het verleden. Het is tijd voor de industrie om vooruit te kijken en zich voor te bereiden op verandering. De vraag wordt of de maakindustrie de ontwikkelingen bij kan houden. We zullen het zeker proberen. Laten we samen de industrie de energie hiervoor geven met groene en innovatieve oplossingen.

Terug naar ACHTSTE UITGAVE