21-08-19

Verminder de onzekerheid rond technologische innovatie in drie stappen

Computerprogramma engineering

In de huidige tijd kunnen nieuwe technologische innovaties overal opduiken. Ze verschijnen sneller dan ooit te voren. Dit betekent dat deze innovaties, voordat u er erg in heeft en erop voorbereid bent, de markt op een radicale manier kunnen ontwrichten. Industrie overschrijdende technologieën worden belangrijker voor bedrijven. Neem bijvoorbeeld Virtual Reality of Augmented Reality: oorspronkelijk afkomstig uit de gaming industrie, worden hun visuele en interactieve eigenschappen nu gebruikt in de maakindustrie, bouw, onderhoud, gezondheidszorg en zelfs het leger. Een bedrijf kan zich snel “achtergelaten” voelen en zal de behoefte ontwikkelen om deze technologieën te implementeren, zelfs zonder duidelijke ingangspunten. Hoe kunnen zij in dit proces worden begeleid?

De onzekerheid van de ‘fuzzy front end’ van technologische innovatie komt in vele vormen. Waar moet de nieuwe technologie worden geïntegreerd? Welke functie zal het vervullen? Wie gaat het gebruiken? Hoe past het in uw bedrijf? Welk risico brengt het met zich mee? Het volgen van deze drie stappen kan helpen bij het beantwoorden van deze vragen:

1. Idee
Betrek potentiële belanghebbenden uit verschillende delen van uw bedrijf bij een brainstormsessie. Hoe stellen zij zich het gebruik van deze nieuwe technologie voor vanuit hun eigen perspectief? Waar zien zij ingangspunten? Wat vinden zij belangrijk? Deze stap geeft inzicht in hun verschillende eisen en wensen en creëert een grote set van potentiële toepassingen van uw nieuwe technologie.

2. Relateer
Zorg ervoor dat elke nieuwe technologie goed past bij uw huidige infrastructuur en werkmethoden. Het helpt om uw potentiële toepassingen te relateren aan wat al beschikbaar is: waar gebruikt het dezelfde gegevens als de huidige systemen? Hoe kan het aansluiten op uw software? Zijn er mensen beschikbaar die ervaring hebben met deze technologie? Heeft u de juiste ruimte voor deze technologie? Met behulp van de actor-netwerktheorie, die de basisverbindingen tussen elke entiteit in uw bedrijf in kaart brengt, kunt u de nieuwe potentiële toepassingen testen op compatibiliteit voordat u ze implementeert.

3 Evalueer
Nieuwe technologie is specifiek, complex en dus duur; u wilt de toepassing vinden die het meest de moeite waard is. Met het inzicht dat u heeft gecreëerd, weegt u de potentiële toepassingen op hun relatieve voordelen en risico’s. Welke opties zijn ‘laaghangend fruit’, en welke opties moet u zeker niet ontwikkelen? Dit helpt u bij het selecteren van de juiste ingangspunten uit de vele verschillende opties, en geeft u een rijke set informatie aan het begin van uw implementatieproces.
Het volgen van deze stappen kan veel onzekerheid bij technologische innovatie verminderen, door u in staat te stellen een onderbouwde keuze te maken en het draagvlak bij stakeholders te vergroten. Maak van uw bedrijf een snelle adaptor van nieuwe technologie!

Deel deze blog

Jornt
van Dijk

Jornt van Dijk is in april 2019 bij het Fraunhofer Project Center gestart als Research Engineer. Hij is gespecialiseerd in Human-Technology Interaction. In maart 2021 begon Jornt aan een nieuwe uitdaging bij MakerLab als experiment designer.