In de afgelopen jaren heeft de toename van het gebruik van technologie geholpen om ook steden steeds slimmer te maken. Slimme steden, of smart cities, maken gebruik van communicatietechnologieën om de operationele efficiëntie en de levenskwaliteit van de inwoners te verbeteren. De implementatie van IoT-sensoren in stedelijke gebieden helpt milieu- en maatschappelijke thema’s aan te pakken en duurzame ontwikkelingen te bevorderen. Eén van de toepassingen van IoT voor smart cities, is bij het verzamelen van data voor het optimaliseren van de afvalinzameling en het schoonhouden van een stad.
Dit vormde de aanleiding voor het opzetten van het VolleBak-project. Dit project is uitgevoerd door een consortium bestaande uit Robor Electronics en WesterikICT. Robor ontwikkelt elektronische toepassingen en software om in te zetten voor mens, dier en natuur. Ze zijn gespecialiseerd in dronetechnologie en draadloze communicatieoplossingen, zoals sensoren en detectoren. WesterikICT is een ICT- en digital service bureau. Ook ontwikkelen ze digitale applicaties voor bijvoorbeeld remote sensing- en alarmsystemen.
In het VolleBak-consortium hebben ze, onder leiding van het FIP-AM@UT, gewerkt aan de ontwikkeling van een IoT-apparaat dat sensortechnologie gebruikt voor openbaar afvalbeheer en -inzameling. De sensoren helpen bij het meten van afvalniveaus en gebruiken realtime gegevens om de inzamelplanningen te verbeteren en operationele kosten te verminderen. Door een slim afvalbeheersysteem te implementeren, kunnen de inzamelingsroutes efficiënter worden gepland en worden alleen de volle afvalbakken geledigd. Dit resulteert onder andere in vermindering van de CO2-uitstoot en het benodigde aantal mensuren en in een gezondere leefomgeving.