Versnellen van toepassingsgedreven ontwikkeling van AM voor fabrikanten

“Hoe kan ik Additive Manufacturing op een effectieve manier toepassen binnen mijn bedrijf?”, “Voor welke producten, diensten en processen kan ik profiteren van Additive Manufacturing?”: veel bedrijven twijfelen of het de moeite waard is om een dergelijke nieuwe aanpak te introduceren in een bestaand systeem. Gelukkig bestaan er binnen Additive Manufacturing veel verschillende ontwerp- en procesmethodes, waardoor organisaties kunnen onderzoeken welke op hun specifieke situatie afgestemde methoden kunnen werken voor hen.

Het AMBITION project heeft als doel onze partners kennis te laten maken met de tastbare voordelen van Additive Manufacturing, afgestemd op hun specifieke behoeften. Het Fraunhofer Innovation Platform (FIP-AM@UT) werkt samen met de AMBITION partners om modellen te ontwikkelen die laten zien hoe technologieën voor Additive Manufacturing het ontwikkelen en produceren van onderdelen efficiënter kunnen maken. Deze modellen kunnen vervolgens door onze partners geïntegreerd worden in hun productieproces. Kennisoverdracht speelt hierbij een centrale rol. Daarom hebben wij voor iedere stap in het model-ontwikkelproces een stimulerende, interactieve kennisoverdrachtssessie georganiseerd. Dit zorgt ervoor dat opgedane kennis wijd wordt verspreid en op een prettige manier eigen kan worden gemaakt.

Binnen het AMP ontwikkelt het FIP innovatieve projecten rondom productietechnologie. Ieder AMP project begint met een samenwerking, en voorziet bedrijven vervolgens van relevante kennis en nieuwe technologische en industriële methodologieën.

Industriepartners

Logo MechDes Engineering
Logo Tembo
Logo Tricas
Logo TT Engineering

WERKPAKKETTEN

Ieder FIP-AM@UT project is onderverdeeld in verschillende werkpakketten, om duidelijk de verschillende fases en doelen van het project te kunnen onderscheiden. Het AMBITION project bestaat uit vier werkpakketten.

icon_Assessment

WP 1: Assessment

In WP 1 wordt de huidige productietechnologie beoordeeld

icon_KnowledgeTransfer

WP 2: Knowledge Transfer

De medewerkers worden getraind in de AM techniek die toegepast zal worden

icon_Design

WP 3: Design

De oplossing wordt ontwikkeld

icon_Manufacture

WP 4: Manufacture

Productie en implementatie van de oplossing

Lessons Learned

Van iedere industriële samenwerking wordt geleerd. We leren van onze eigen ervaringen, maar ook van de ervaringen van anderen. Door de geleerde lessen te delen, kunnen we profiteren van best practices en innovatieve benaderingen. Dit zijn waardevolle lessen die kunnen worden gebruikt om toekomstige projecten te verbeteren en industriële innovatiesamenwerkingen te versterken.

Aflevering 1: Consortium voor AM in de maakindustrie
Deze video’s bieden u een introductie van het AMBITION-project

Aflevering 2: Fases binnen AMBITION
Voormalig FIP-AM@UT/FPC Research Engineer Florian Vandepoel neemt u mee door de verschillende projectfases binnen AMBITION

Aflevering 3: Ontwerpen voor AM
Deze video’s nemen u mee in de principes van het ontwerpen voor AM en geven een overzicht van ieder design

Aflevering 4: Printen en nabewerken
In deze video ziet u hoe het ontwerp de printbaarheid en het nabewerkingsproces beïnvloedt. Bekijk de video en ontdek welke obstakels we tegenkwamen en hoe we deze overwonnen hebben.

Aflevering 5: Het resultaat
We hebben u meegenomen gedurende het project en de uitdagingen en geleerde lessen uitgebreid besproken. Door deze informatie te bundelen krijgt u inzicht in hoe Additive Manufacturing waarde kan bieden voor uw bedrijf.

Voor meer informatie over AMBITION, neem gerust contact op met

Vincent Blokhuis

Vincent Blokhuis

Engineering Manager

Rainer Horstkotte

Rainer Horstkotte

Wissenschaftlicher Mitarbeiter, Fraunhofer IPT