Innovatieve materialen voor Polaroid

Polaroid is opnieuw bezig met het innoveren van het ontwerp van de instant analoge film. Hiermee wil Polaroid de houdbaarheid en kwaliteit van de film verbeteren en de hoeveelheid afvalmateriaal verminderen. Het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing, dat destijds het Fraunhofer Project Center (FPC) at the University of Twente heette, werkte samen met Polaroid aan de ontwikkeling van een uniek nieuw materiaal. Hiervoor was veel kennis over materialen en een grote onderzoekscapaciteit nodig.

Soms komt het voor dat je, als je een probleem probeert op te lossen, bij toeval de oplossing voor een heel ander probleem vindt. Neem bijvoorbeeld het spuitgietproces: wanneer een plastic onderdeel een machine verlaat, moet dit onderdeel afgewerkt worden door overbodig materiaal (bijvoorbeeld rond de gate), dat essentieel is voor het productieproces, maar niet voor het onderdeel, te verwijderen. Als het mogelijk is dit al tijdens het productieproces te doen, vermindert niet alleen het aantal processtappen, maar verhoogt ook de kwaliteit van het onderdeel.

Industriepartner

Logo Polaroid

Aanpak

Het belangrijkst is om te focussen op het probleem dat je probeert op te lossen, en niet op de oplossing. Er is bijna altijd meer dan één manier om een probleem op te lossen en ingenieurs die bereid zijn om meerdere oplossingen te overwegen, lossen vaak meer op dan alleen het probleem waarop gefocust wordt. Polaroid vroeg het Fraunhofer Innovation Platform (destijds FPC) om zich te buigen over een probleem waarmee Polaroid worstelde omtrent het ontwikkelen van een nieuw materiaal.

Polaroid hoopte een nieuw materiaal te ontwikkelen dat betere eigenschappen had dan de materialen die ze al in gebruik hadden, om het effectiever en betrouwbaarder te maken. De ingenieurs van Polaroid hadden beperkte ervaring op het gebied van materiaalwetenschap en hoopten dat de wetenschappelijke aanpak van FIP hen kon helpen bij de ontwikkeling of het vinden van een nieuw materiaal met de gewenste eigenschappen. Als onderdeel van deze zoektocht heeft FIP uitvoerig literatuuronderzoek gedaan en een nieuw materiaal geïdentificeerd dat niet alleen voldeed aan de door Polaroid gestelde eisen, maar ook een eerdere productiestap overbodig maakte.

Resultaat

De door FIP-AM@UT gevonden oplossing hielp Polaroid niet alleen met het oplossen van hun technische probleem, maar heeft er ook voor gezorgd dat het productieproces sneller en goedkoper kon worden.

Voor meer informatie, neem gerust contact op met

Vincent Blokhuis

Engineering Manager