Communicatie mogelijk maken tussen machines en VR/AR-apparaten om op afstand te assisteren op de fabrieksvloer

De toepassingsgebieden van Augmented Reality en Virtual Reality blijven toenemen – huidige voorbeelden zijn bij interieurontwerp, architectuur of virtuele museumrondleidingen. Echter, ook de industrie biedt veel kansen voor VR- en AR-toepassingen. Dit kan zijn voor trainingen en onboarding, of live hulp op afstand. Realtime datacommunicatie vanuit machines en daarvan een AR/VR-visualisatie kunnen creëren, zou de deuren openen voor machine-inspectie op afstand, foutassistentie of virtuele rondleidingen op de fabrieksvloer.

Industriële toepassing van AR/VR-technologie is het doel van het MachViz-project, dat wordt gedaan in samenwerking met Connec2, een bedrijf dat een XR-samenwerkingsplatform biedt voor levensechte ontwerpen, reviewsessies en werkinstructies.

Het doel van dit project is om virtuele en fysieke werelden succesvol te verbinden door middel van een OPC UA-verbinding met een bepaalde machine, zoals een robot of een precisieassemblagemachine. Door een VR/AR device te gebruiken, ziet de gebruiker een digitale replica van de machine, inclusief de machinestatus en de manier waarop deze werkt. Dit kan bijvoorbeeld worden toegepast om inzicht te krijgen in de prestaties van de machine in de afgelopen 24 uur of systeemeigenschappen die normaal gesproken niet zichtbaar zouden zijn.

Industriepartner

WERKPAKKETTEN

Ieder FIP-AM@UT project is onderverdeeld in verschillende werkpakketten, om duidelijk de verschillende fases en doelen van het project te kunnen onderscheiden. Het MachViz project bestaat uit vier werkpakketten.

icon_Assessment

WP 1: Start en definitie van scope en toepassingsgebieden

De scope van het project wordt bepaald en de toepassingsgebieden van de oplossing worden verkend

icon_Analysis

WP 2: Data-interpretatie en -analyse

Identificeren van technische projectvereisten

WP 3: Bouwen demonstrator: Machinekant

Het beschikbaar maken van de gegevens van de machine met behulp van OPC UA

WP 4: Bouwen demonstrator: AR/VR-kant

Verwerking van de gegevens van de machine om een AR/VR-omgeving te creëren

Voor meer informatie over MachViz, neem gerust contact op met

Barry te Dorsthorst

Barry te Dorsthorst

Research Engineer