Communicatie mogelijk maken tussen machines en VR/AR-apparaten om op afstand te assisteren op de fabrieksvloer

De toepassingsgebieden van Augmented Reality en Virtual Reality blijven toenemen – huidige voorbeelden zijn bij interieurontwerp, architectuur of virtuele museumrondleidingen. Echter, ook de industrie biedt veel kansen voor VR- en AR-toepassingen. Dit kan zijn voor trainingen en onboarding, of live hulp op afstand. Realtime datacommunicatie vanuit machines en daarvan een AR/VR-visualisatie kunnen creëren, zou de deuren openen voor machine-inspectie op afstand, foutassistentie of virtuele rondleidingen op de fabrieksvloer.

Industriële toepassing van AR/VR-technologie is het doel van het MachViz-project, dat wordt gedaan in samenwerking met Connec2, een bedrijf dat een XR-samenwerkingsplatform biedt voor levensechte ontwerpen, reviewsessies en werkinstructies.

Het doel van dit project is om virtuele en fysieke werelden succesvol te verbinden door middel van een OPC UA-verbinding met een bepaalde machine, zoals een robot of een precisieassemblagemachine. Door een VR/AR device te gebruiken, ziet de gebruiker een digitale replica van de machine, inclusief de machinestatus en de manier waarop deze werkt. Dit kan bijvoorbeeld worden toegepast om inzicht te krijgen in de prestaties van de machine in de afgelopen 24 uur of systeemeigenschappen die normaal gesproken niet zichtbaar zouden zijn.

Industriepartner

AANPAK

Het MachViz-project hanteert een alomvattende aanpak voor het integreren van industriële machinedata in AR/VR. Het begint met het ontwikkelen van een OPC UA-gebaseerde adapter om gegevens van een geselecteerde productiemachine over te brengen naar een virtuele omgeving. Dit proces omvat het bepalen van de benodigde gegevens voor visualisatie, zoals de databronnen, -formaten, en opslagbehoeften. Het project richt zich op een enkele productiemachine en een specifieke dataset om een proof-of-concept demonstrator te maken. De adapter zorgt voor nauwkeurige, realtime gegevensoverdracht naar de VR-omgeving, waar deze wordt
gevisualiseerd met behulp van het Connec2 XR-platform.

Bovendien wordt er in het project een digitale replica gemaakt van de machine die de status en operationele gegevens weergeeft, waardoor monitoring op afstand, prestatieanalyse en probleemoplossing mogelijk worden via realistische AR/VR interfaces. De fasen van het project zijn ingericht om deze integratie geleidelijk te ontwikkelen, te testen en te finetunen.

RESULTAAT

Met het MachViz-project zijn belangrijke resultaten behaald, door machinegegevens succesvol te integreren in AR/VR- technologie. Er is een diepgaand begrip van machinedata ontwikkeld, inclusief de identificatie van databronnen, -formaten en opslagvereisten. Deze integrale aanpak heeft ervoor gezorgd dat de gegevens nauwkeurig werden weergegeven in de virtuele omgeving.

• Weergave van onzichtbare data op de digitale replica van de machine, die realtime inzicht biedt
• Technici in staat gesteld om op afstand onderhoud uit te voeren en problemen op te lossen met behulp van AR/VR
• Ontwikkeling van een virtuele machine voor risicovrije training en effectief leren

In zijn geheel heeft het project de industriële processen en besluitvorming geoptimaliseerd door gebruik te maken van een VR visualisatie via bestaande industriële communicatiestandaarden.

Dit project is mogelijk gemaakt door de Regio Deal, ondersteund door de Provincie Overijssel en de Rijksoverheid.

Barry te Dorsthorst

Barry te Dorsthorst

Research Engineer