Het creëren van een flexibel en geïntegreerd additive manufacturing systeem

Additive manufacturing, of 3D-printen, heeft de afgelopen jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen – en dat is niet gek als we kijken naar de grote vooruitgang die deze technologie heeft doorgemaakt. De industriële toepassing van additive manufacturing voor eindproducten staat aan de vooravond van een doorbraak. Deze technologie werd eerder vooral toegepast voor rapid prototyping, maar is uitgegroeid tot een geschikte technologie voor het produceren van complete eindonderdelen.

Additive Industries B.V. heeft een hoofdkantoor in Eindhoven en ontwikkelt hoogwaardige laser powder bed fusion additive manufacturing systemen, voor industrieel 3D printen met metaal. Hun missie is het ontwerpen en bouwen van metaal-AM-systemen die onderdelen kunnen produceren die gietstukken en bewerkingen voor specifieke toepassingen overtreffen op het gebied van kosten, kwaliteit, doorlooptijd, complexiteit en functionaliteit. Metaal AM wordt al toegepast in de industriële productie, maar er is nog een aanzienlijke verlaging van de totale kosten nodig voor volledige volwassenheid in industriële serietoepassingen met hogere volumes en lagere complexiteit.

De meest gebruikte machine van Additive Industries, MetalFAB1, verlaagt de kosten per onderdeel inmiddels al aanzienlijk in vergelijking met traditionele metaal-AM-systemen uit het middensegment. Om het volledige potentieel van de MetalFAB1 te bereiken, is het van belang dat de medewerkers continu blijven leren over alle nieuwigheden rond AM. Dit soort fundamentele kennis zal bijdragen aan het verbeteren van de productiviteit en productkwaliteit. Verbeterde productiviteit en een daling van de kosten zijn ook nodig om te kunnen concurreren met conventionele technologieën bij industriële serieproductie, zoals gieten. Om die reden voert Additive Industries samen met het FIP-AM@UT en de Universiteit Twente een studie uit naar optimalisatie van de parameters binnen de printkern van MetalFAB1 en zijn opvolger, MetalFAB2, en inzicht daarin.

Dit project is gesubsidieerd door TKI High Tech Systemen en Materialen (HTSM) via de PPS-toeslagregeling voor Onderzoek en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Industriepartner

PROJECTDOEL

Het algemene doel van het project is om het MetalFAB1-systeem en het geïntegreerde AM-proces te verbeteren door de productiviteit, kwaliteit en flexibiliteit te verhogen en het systeem concurrerender te maken voor industriële serieproductie. Tijdens het project zullen Additive Industries, het FIP-AM@UT en de Universiteit Twente gezamenlijk nieuwe oplossingen creëren voor uitdagingen tijdens het metaal AM-proces. Dit kan gaan om rook- en spetterontwikkeling, optimalisatie van parameters die worden gebruikt voor metaal-AM en de ontwikkeling van een relatie tussen ontwerpvariabelen en onderdeelkwaliteit. Dit zal worden gedaan door:

  1. Het verkennen en opstellen van een gekwantificeerde relatie tussen de ingestelde procesparameters, en de spetter- en rookontwikkeling, door gebruik te maken van high speed imaging
  2. Het verkennen en opstellen van een gekwantificeerde relatie tussen de ingestelde procesparameters, en onderdeelkwaliteit en productiesnelheid

Deze diepgaande onderzoeken maken procesoptimalisatie mogelijk voor verbeterde productkwaliteit en productiedoorlooptijd voor onderdelen gemaakt met MetalFAB1 en 2.

VOOR MEER INFORMATIE OVER HET ADDITIVE INDUSTRIES PROJECT, NEEM GERUST CONTACT OP MET

Sikander Naseem

Sikander Naseem

Research Engineer

Hari Subramani

Hari Subramani Palanisamy

Research Engineer