Additive manufacturing, of 3D-printen, heeft de afgelopen jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen – en dat is niet gek als we kijken naar de grote vooruitgang die deze technologie heeft doorgemaakt. De industriële toepassing van additive manufacturing voor eindproducten staat aan de vooravond van een doorbraak. Deze technologie werd eerder vooral toegepast voor rapid prototyping, maar is uitgegroeid tot een geschikte technologie voor het produceren van complete eindonderdelen.
Additive Industries B.V. heeft een hoofdkantoor in Eindhoven en ontwikkelt hoogwaardige laser powder bed fusion additive manufacturing systemen, voor industrieel 3D printen met metaal. Hun missie is het ontwerpen en bouwen van metaal-AM-systemen die onderdelen kunnen produceren die gietstukken en bewerkingen voor specifieke toepassingen overtreffen op het gebied van kosten, kwaliteit, doorlooptijd, complexiteit en functionaliteit. Metaal AM wordt al toegepast in de industriële productie, maar er is nog een aanzienlijke verlaging van de totale kosten nodig voor volledige volwassenheid in industriële serietoepassingen met hogere volumes en lagere complexiteit.
De meest gebruikte machine van Additive Industries, MetalFAB1, verlaagt de kosten per onderdeel inmiddels al aanzienlijk in vergelijking met traditionele metaal-AM-systemen uit het middensegment. Om het volledige potentieel van de MetalFAB1 te bereiken, is het van belang dat de medewerkers continu blijven leren over alle nieuwigheden rond AM. Dit soort fundamentele kennis zal bijdragen aan het verbeteren van de productiviteit en productkwaliteit. Verbeterde productiviteit en een daling van de kosten zijn ook nodig om te kunnen concurreren met conventionele technologieën bij industriële serieproductie, zoals gieten. Om die reden voert Additive Industries samen met het FIP-AM@UT en de Universiteit Twente een studie uit naar optimalisatie van de parameters binnen de printkern van MetalFAB1 en zijn opvolger, MetalFAB2, en inzicht daarin.
Dit project is gesubsidieerd door TKI High Tech Systemen en Materialen (HTSM) via de PPS-toeslagregeling voor Onderzoek en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.