21-08-19

Het gezonde verstand van Digital Twinning

Digital twin wordcloud op krijtbord

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het grootste deel van de beroepsbevolking opgeroepen voor het leger. Dit veroorzaakte een tekort aan personeel bij veel bedrijven. Alan Turing merkte deze noodzaak op en als antwoord op het personeelstekort bedacht hij een machine. De Turing machine kon elk probleem oplossen, elke taak uitvoeren waarvoor een programma kon worden geschreven. Wat Turing in 1950 beschreef, werd de basis van de computerwetenschap en computers zoals wij die nu kennen.

De golf die begon met de uitvinding van onder andere Turing, bracht de ontwikkelingen op gang van machines die sneller en efficiënter dingen konden doen dan mensen ooit zouden kunnen. In de loop der jaren heeft deze digitale revolutie geleid tot het huidige hot topic: Industrie 4.0.

Door deze snelle golf van automatisering en digitalisering (vooral in de maakindustrie) werd het steeds moeilijker om elk detail van het productieproces te begrijpen. Bovendien wordt de hoeveelheid gegevens die in gedigitaliseerde fabrieken wordt verzameld, te groot om te overzien. Dit maakt bedrijven “data rich and insight poor” (Bernard Marr, 2016). Om dit probleem op te lossen werd, net zoals Turing het computerprobleem oploste, een nieuw concept uitgevonden genaamd de digital twin.

Een digital twin kan worden omschreven als een digitale versie van een fysiek bedrijfsmiddel (een product, machine of systeem bijvoorbeeld) dat het verleden, het huidige en het toekomstige gedrag ervan vertegenwoordigt en simuleert, op basis van verzamelde en voorspelde gegevens. De digital twin biedt de mogelijkheid om complexe gegevens op een logische en visuele manier weer te geven. Bovendien geeft het de gebruiker de mogelijkheid om zijn gezond verstand weer te gebruiken, door gegevens in hun context te tonen in plaats van in grafieken en tabellen. Uiteindelijk krijgt het bedrijf zo zijn inzicht in zijn fabriek terug. Daarnaast brengt het nieuwe mogelijkheden, zoals de mogelijkheid om de “wat als?”-vraag te stellen, nieuwe causale verbanden te vinden in ruwe data en de mogelijkheid om extreme scenario’s te simuleren zonder het fysieke object te beschadigen.

Industrie 4.0 kan aanvoelen als een lawine aan onderwerpen en technologieën. Door de juiste vragen te stellen, het onderliggende doel te vinden en een modulaire structuur te gebruiken, zal de digital twin u de nodige inzichten kunnen geven. Daarnaast laat het op de juiste manier implementeren van een digital twin u toe flexibel te zijn voor innovaties en aanpassingen die op ons afkomen. En daarom zal de digital twin, net als de Turing machine, de bindende factor zijn om Industrie 4.0 en haar toekomstige revolutie tot een succes te maken. Het gezond verstand teruggeven aan de gebruikers, hen niet vervangen door machines maar hen het gereedschap geven om efficiënter en effectiever te werken met uitgebreide tools zoals de digital twin.

Deel deze blog

Maaike Slot

Maaike
Slot

Maaike Slot is een gepassioneerd research engineer op het gebied van digitalisering in de maakindustrie. Sinds haar indiensttreding bij het FIP-AM@UT in 2019, is Maaike betrokken bij diverse projecten gericht op het optimaliseren van productieprocessen door digitalisatie en innovatie. Bovendien werkt ze aan haar promotieonderzoek met specifieke nadruk op Digital Twinning in productieomgevingen.