16-04-20

Heeft u wel eens gehoord van Lifelong Learning?

Een leven lang leren met training en ontwikkeling

Als kind leren we lopen, lezen, fietsen of skateboarden. Het is interessant, het is leuk, het is uitdagend, maar het geeft ook voldoening. Als volwassenen blijven we deze vonk in ons dragen, die kracht die ons motiveert om verder te gaan, nieuwsgierig te zijn en uitdagingen aan te gaan. Motivatie om iets nieuws te leren kan vanuit verschillende hoeken komen, zoals de wens om ons carrièrepad te veranderen, loonsverhoging te krijgen, vanuit interesse in een bepaald onderwerp, et cetera. De motivatie om als mens beter te worden, is wat ons jong en fris houdt. Wij zijn van nature nieuwsgierig, deze neiging stelt ons in staat om buiten het reguliere onderwijs nieuwe competenties en kennis te verwerven. Deze zogenaamd informele bronnen van kennis kunnen van belangrijke invloed zijn op ons leven. Lifelong Learning is een continu proces van persoonlijke of professionele groei, dat kan worden bereikt door formeel of informeel onderwijs en ervaring. Lifelong Learning kan ook worden gedefinieerd als een concept waarin “…. het omzetten van ervaring naar kennis, vaardigheden, denkwijzen, waarden, emoties, overtuigingen en de zintuigen” (Jarvis 2002, vrij vertaald) het hele leven lang plaatsvindt. Het is niet “zomaar” voortdurende scholing, het is veel meer. We kunnen bijvoorbeeld zeggen dat het een belangrijk conceptueel kader is voor de verbetering van de inzetbaarheid en het aanpassingsvermogen van musici. De vernieuwende dimensie van het concept Lifelong Learning ligt in een nieuwe benadering van het proces en de context van het leren (Fragoulis 2002).

Nieuwe kennis kan op zoveel eenvoudige manieren worden verkregen, zoals het lezen van een tijdschrift of een krant, surfen op het internet of gewoon praten met mensen. Het is de enige manier om bij te blijven in de dynamische wereld waarin wij leven. Het is onvermijdelijk om een houding ontwikkelen waarin we voortdurend bijleren en upgraden als we onze doelen willen bereiken. Het is nooit te laat om iets nieuws te leren, je dromen te volgen en persoonlijke voldoening te bereiken.

Dus, heeft u nieuwe vaardigheden ontwikkeld die niet alleen met uw werk te maken hebben? Telt het leren gebruiken van een nieuw smart device? Ja, dat telt zeker.
Er verschijnen constant nieuwe elektronische apparaten en nieuwe softwaretoepassingen die ons leven, in zowel de privé- als carrièresfeer, gemakkelijker en eenvoudiger maken. Om hier gebruik van te maken, moeten we echter wel leren hoe we ze moeten gebruiken. Hiermee bevinden we ons op een constant pad van zelf geïnitieerd onderwijs, dit betekent dat we allemaal levenslange leerlingen zijn, vooral met de continue ontwikkeling van nieuwe technologieën. Het leren gebruiken van een nieuw apparaat of nieuwe software dat een bedrijf heeft besloten te implementeren, dient onze behoeften en doelen, maar geeft ons ook een gevoel van eigenwaarde en voldoening. Leren in alle stadia (en leeftijden) van ons leven is niet alleen nuttig, maar ook bevorderlijk voor onze algehele gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch.

Referenties:

  • Lundberg, A. and Westerman, G. (2020), The Transformer CLO, artikel over Developing Employees van Harvard Business Publishing. https://hbr.org/2020/01/the-transformer-clo
  • Jarvis, P. (2002). Lifelong learning: which way forward for higher education? In D. Colardyn (ed.), Lifelong Learning: which ways forward? Utrecht: Lemma
  • Fragoulis, H. (2002). Innovations to address the challenges of lifelong learning in transition countries. In D. Colardyn (ed.), Lifelong Learning: which ways forward? Utrecht: Lemma.

Deel deze blog

Ivana Mishikj

Ivana
Mishikj

Ivana Mishikj is een resultaatgerichte professional met sterke beslissingsvaardigheden en drive. Al 12+ jaar een vrouw in de techniek, met internationale werkervaring op het gebied van Productie, Telecommunicatie en Onderwijs. Teamspeler en bewezen leider betrokken bij R&D consortiumprojecten. Een technologieliefhebber met een passie voor innovatie, slimme productsystemen en digitale diensten. Ze is groot voorstander van lifelong learning en het delen van ervaringen met juniorcollega's. Sinds mei 2022 is Ivana werkzaam bij Tembo Group BV als digital portfolio manager.