17-04-20

De ‘Give a Breath Challenge’ – de uitdaging die we moeten opblazen

Give a Breath challenge tijdens covid-pandemie

De COVID-19 pandemie treft bijna de hele wereld, en velen ervaren een zeer nieuwe, complexe en geïsoleerde werkomgeving. Hier bij #FPC werken we sinds 13 maart 2020 vanuit huis, en hoewel het nog maar een paar weken geleden is, hebben we ons goed aangepast aan deze manier van werken. Vreemd genoeg heeft dit geleid tot meer team-gebaseerde activiteiten zoals groepsvergaderingen, bijpraten, etc, zowel in werk- als sociale context. Tijdens een teammeeting vertelde Maaike dat ze een bericht was tegengekomen op Linked-in. De Fraunhofer-groep heeft een uitdaging voor teams gepresenteerd om een beademingssysteem te ontwerpen dat over de hele wereld kan worden gedistribueerd, in de snelst mogelijke tijd.

“Wij zijn op zoek naar digitaal distribueerbare ontwerpen (productieklare CAD-bestanden) voor niet-invasieve ventilatoren of O2-concentrators, om regeringen en staten over de hele wereld toegang te geven tot blauwdrukken van niet-invasieve ventilatoren of O2-concentrators om te downloaden. Op basis hiervan is gedecentraliseerde productie via wereldwijde 3D-printingcapaciteiten mogelijk.’’

Deze apparatuur mag alleen in noodgevallen worden gebruikt voor een decentrale behandeling van niet-intensieve-COVID-19-patiënten om de vraag naar ziekenhuisopname te verminderen. Bovendien moeten de geselecteerde ontwerpen wereldwijd “vrij te gebruiken” worden verspreid om productie op grote schaal mogelijk te maken.”

Als FPC-team beschikken we over alle nodige vaardigheden, dus besloten we deze uitdaging aan te gaan. Dus stelden we een team samen, en begonnen eraan te werken. We hadden een dag vol chaos voor de eerste vergadering, waarbij iedereen aan zijn eigen concepten werkte, elk afgestemd op zijn vaardigheden en ervaringen. Het was geweldig om ons team zo gepassioneerd te zien en echt gefocust op het zo snel mogelijk creëren van een oplossing om te helpen in wat zeer snel is geëscaleerd in een wereldwijd probleem.

We zijn opgesplitst in zes (6) teams: Mechanical, Gas flow, Electrical, Control Systems, Training & Communications. Dit stelde ons in staat om parallel vooruitgang te boeken en elk team was in staat om binnen een week met een concept te komen. Naastdat we werkten aan FPC-projecten, konden we alles bedenken, van een raamwerk voor het opleiden van mensen om de machine in elkaar te zetten en te gebruiken, tot berekeningen van de reisafstanden die nodig zijn voor zakcompressie om het ademvolume te variëren voor patiënten van verschillende grootte en met verschillende ademhalingsfrequenties. Dit alles maakte het mogelijk om een 3D-printbaar ontwerp te maken met toevoeging van veelgebruikte elektrische componenten.

In de loop der jaren heeft FPC veel industriële partnerschappen ontwikkeld, ondanks het feit dat het een relatief klein team is. Dit heeft ons geholpen om een scherp inzicht te ontwikkelen in mogelijke distributiestrategieën. We hebben bijvoorbeeld geleerd dat Arduino een verhoogde productie heeft op bepaalde micro-controller boards om een ononderbroken levering te garanderen voor noodapparatuur en projecten zoals de onze, terwijl Ultimaker in gesprek is met hun gebruikers om een database te creëren van locaties die essentiële producten kunnen printen, zoals gezichtsmaskers.

Binnen FPC hebben we een zeer divers team, met leden uit ten minste 10 verschillende landen. Dit helpt ons om ons aan te passen aan veranderingen en om zeer flexibel te zijn in onze manier van werken. Ons team is sterk gegroeid in onze communicatievaardigheden. Wij zijn vertrouwd met de talrijke videogesprekken, soms 10 of meer op een dag. Dit verbetert onze coördinatie, flexibiliteit en aanpassingsvermogen en is van cruciaal belang gebleken bij een project dat zo snel vooruit moet gaan.

We zijn erin geslaagd door te dringen tot de tweede ronde van de uitdaging. Hier begint het echte werk. Het 3D-printen van #Right2Breathe moet volledig worden geoptimaliseerd. Op dit moment duurt het te lang om te bouwen en verbruikt het te veel materiaal. Verbeteringen moeten er ook voor zorgen dat het systeem betrouwbaar en robuust genoeg is om 14 dagen continu gebruik te weerstaan, terwijl het assemblageproces eenvoudig blijft.

Ik heb er het volste vertrouwen in dat ons team deze uitdagingen aankan. De sociale afstand blijft een probleem, vooral in een fase waarin we veel tests en wijzigingen van het ontwerp kunnen verwachten. We zullen dit echter aanpakken op de pragmatische en professionele manier waar FPC bekend om is geworden. Het is echt een eer om met deze mensen te werken. Let’s get this thing done!

Deel deze blog

Angus Fitzpatrick

Angus
Fitzpatrick

Angus is in 2019 verhuisd van Australië naar Enschede om te gaan werken als Research Engineer bij FIP-AM@UT en richt zich op Additive Manufacturing. Zijn onderzoeksmaster had als titel "A Systematic Approach to a 3D Printed Arm Cast", dat wereldwijd werd gepubliceerd en gepresenteerd. Zijn ondernemende mindset leidde tot de start van een aantal bedrijven en concepten en werd bekroond met de 2017 People's Choice, Young Australian Designer of the Year. In oktober 2022 is Angus gestart bij Additive Industries, als Productmanager.