AI en de digitale tweeling
Krachtige metgezellen
Digital Twins overbruggen de kloof tussen wat fysiek en virtueel is, met de groeiende opkomst van apparaten met Internet of Things (IoT) kunnen bedrijven in staat worden gesteld om op volledig nieuwe manieren waarde te realiseren.
Digital Twins zijn een soort geavanceerde en levende evolutie van een traditionele simulatie, waarbij echte gegevens van systemen worden gebruikt en een nauwkeurige en slimme weergave van processen, systemen en apparatuur wordt geboden. Ze koppelen deze entiteiten om mensen, processen en apparatuur met elkaar te verbinden in een cyberfysieke omgeving. De entiteiten die kunnen worden opgenomen in de samenstelling van het Digital Twin-ontwerp, volgen geen strikte set regels en zijn aanpasbaar aan elke productieomgeving die digitaal kan worden ingeschakeld via slimme sensoren en IoT-gegevensverbindingen. In een productieomgeving kan deze levende datagestuurde tool extreem krachtig zijn voor fabrikanten, vooral wanneer deze wordt aangevuld met moderne kunstmatige intelligentie (AI)-technologie.
In combinatie met AI kan een Digital Twin voor elk productiebedrijf een dramatische toename in capaciteit en waarde bieden. Met een constante stroom gegevens van een scala aan machines, apparatuur en procesbewakingssystemen, kan de Digital Twin acties en taken aanbevelen en aansturen die nodig zijn op operationeel niveau in de fysieke wereld. Engineeringteams kunnen de Digital Twin bijvoorbeeld in staat stellen om scenario’s te simuleren en zo leren om problemen direct op te lossen. Door live data te gebruiken, kunnen de verwerkingsalternatieven worden geïmplementeerd om bottlenecks en langdurige uitvaltijd te voorkomen, waardoor de productiestroom en output behouden blijven.
Voor dagelijkse en routinematige operaties biedt dezelfde technologie waarde in instructie en begeleiding. Slimme apparaten kunnen operationeel personeel toegang geven tot interactieve AI-tutorials die kunnen worden aangepast aan de specifieke taak. Deze op AI gebaseerde tutorials kunnen een operator laten zien hoe nieuwe apparatuur moet worden bediend of bediend, of wijzigingen in werkprocedures kunnen beschrijven, terwijl het systeem tegelijkertijd realtime logboekregistratie en feedback biedt.
Veel productieomgevingen vereisen bijvoorbeeld het zorgvuldige, gecontroleerde gebruik van specifieke reinigingsoplossingen en handgereedschap voor routinematige reiniging van gevoelige gereedschappen en apparatuur. AI-technologieën kunnen live begeleiding mogelijk maken met op de omgeving gebaseerde aanwijzingen, zodat de productiemedewerker (vaak) complexe werkinstructies beter kan volgen. Met dit soort augmented reality-systeemassistentie kan de operator de tijd voor hertraining verminderen in het geval van procesveranderingen, terwijl hij ook helpt om kostbare menselijke fouten te elimineren. Dit soort applicaties wordt nog maar net gerealiseerd in de industrie, met een blauwe oceaan van applicatiemogelijkheden aan de horizon.
Een kernactiviteit – zoals hierboven beschreven, is nog niet gemeengoed in de hele maakindustrie. Bedrijven die waarde uit deze technologieën willen halen, moeten begrijpen dat AI in snel tempo een kerntool wordt in de toolbox voor productie-engineering. Om de ware kracht en waarde binnen een Digital Twin te benutten, is toegang tot dergelijke AI-verwerkingstechnologie een vereiste, geen optie. Traditionele computersimulaties worden moeilijk ondersteund, waarbij grote simulaties vaak uren tot dagen duren. Het gebrek aan snelheid en verwerkingskracht die nodig zijn om te simuleren, grote gegevens te verwerken en in realtime output te geven, ziet AI als een noodzaak voor moderne realtime-simulaties.
Verwacht in de toekomst een toenemende focus op AI en de digitale tweeling, aangezien de productie-industrie de concurrentievoordelen, efficiëntiewinsten en de niet-gerealiseerde waarden die deze nieuwe technologieën kunnen opleveren, echt begint te realiseren.