OPERATIONAL EXCELLENCE WORDT MOGELIJK

Met het Lean Experience Center

In het dynamische landschap van vandaag de dag wenden organisaties over de hele wereld zich steeds meer tot Lean-principes en -technieken om hun activiteiten te stroomlijnen en de efficiëntie te verhogen. Van kleinschalige startups tot multinationale ondernemingen; de toepassing van Lean-methodologieën is synoniem geworden van het bereiken van operational exellence en om concurrerend te blijven in een steeds ontwikkelende markt.

Elk jaar ontvangt het Lean Experience Center (LEC), centraal gelegen tegenover het station in Amersfoort, honderden mensen die zich graag willen verdiepen in de principes en technieken van Lean. Als grootste Lean-game van Nederland biedt het LEC van Symbol, deelnemers een unieke kans om in de fijne kneepjes van Lean-methodologieën te duiken en tegelijkertijd uit de eerste hand de transformerende kracht van procesoptimalisatie te ervaren.

 
In het LEC worden deelnemers uitgedaagd om de operations van een gesimuleerde fietsenfabriek te optimaliseren met behulp van real-time data, met als doel maximale logistieke en financiële efficiëntie. Door deel te nemen aan deze praktijkgerichte ervaring, ontdekken de teams de tastbare voordelen van Lean principes en krijgen ze inzicht in hoe realtime procesgegevens continue verbetering kunnen bevorderen. Geïnspireerd door de eeuwenoude wijsheid van Confucius en zijn beroemde uitspraak, “Ik herinner me 10% van wat ik hoor, maar 90% van wat ik hoor, zie EN doe”, hanteert het LEC een praktische benadering van leren. Door middel van serious gaming – een techniek waarbij deelnemers leren door te doen – worden de belangrijkste Lean-methodieken stap voor stap bijgebracht en toegepast.

Maar waar traditionele Lean-games eindigen, gaat het LEC een stap verder, naar Industrie 4.0. Elke werkplek is voorzien van digitale werkinstructies en elk product is voorzien van een unieke RFID-identificatiecode.

 

 
Verschillende apps en software genereren realtime gegevens, die onmiddellijk inzicht bieden in inefficiënties zoals hoge tussenvoorraden en lange wachttijden. Met behulp van Process Mining wordt de logistieke stroom van producten in beeld gebracht, waardoor deelnemers met ongekende precisie de verbeterpunten kunnen aanwijzen.

In het Lean Experience Center komen deelnemers in aanraking met een gesimuleerde omgeving die de operational exellence uit het echte leven weerspiegelt. Van deelen eindassemblageactiviteiten tot magazijnbeheer; de simulatie omvat meer dan 50 productvarianten, elk met zijn eigen complexiteiten. Door deze uitdagingen aan te gaan, krijgen deelnemers waardevolle inzichten die van toepassing zijn op een breed scala aan processen, variërend van technische bewerkingen tot kantoorworkflows.

De LEC-ervaring is bedoeld voor elke werknemer die direct of indirect betrokken is bij procesverbetering of die de efficiëntie in zijn werkomgeving wil verbeteren. Het primaire doel is om deelnemers een uitgebreid begrip van Lean-concepten te geven door middel van interactief leren. Door zich onder te dompelen in de Lean-simulatie gaan deelnemers de implicaties van de Lean-principes voor hun eigen rollen en werkomgevingen herkennen, waardoor een cultuur van continue verbetering wordt gestimuleerd.

In wezen vat het Lean Experience Center de essentie van de Leanprincipes samen, waarin tegelijkertijd het transformatieve potentieel van Industrie 4.0-technologieën wordt meegenomen. Door een mix van ervaringsgericht leren, real-time dataanalyse en realistische simulaties, worden deelnemers uitgerust met de kennis en vaardigheden om zinvolle veranderingen binnen hun eigen organisaties teweeg te brengen.

De integratie van Lean-principes en -technieken stelt organisaties in staat om operational exellence te bereiken. Door middel van hands-on simulaties en real-time data-analyse krijgen deelnemers waardevolle inzichten in het stimuleren van continue verbeteringen binnen hun eigen operationele omgeving. Terwijl we de weg naar de toekomst van de maakindustrie zijn ingeslagen, maakt de toepassing van Lean-methodologieën de weg vrij voor verbeterde efficiëntie en flexibiliteit, wat de transformatieve reis naar operational exellence vormgeeft.

Terug naar ELFDE UITGAVE