Digitalisering om de werkelijke kosten van de productie te kwantificeren

Markus Meurer

In de afgelopen 100 jaar heeft de industrialisatie bijna alle sectoren van de economie in haar greep gekregen en werd zij gekenmerkt door voortdurende kostenoptimalisatie, tijdsbesparing en kwaliteitsverbetering. De daaruit voortvloeiende overproductie is echter niet alleen economisch verantwoord, maar heeft ook geleid tot een snelle toename van het verbruik van hulpbronnen en van de CO2- uitstoot. Hoewel dit de reden is  waarom grote delen van de bevolking het zich nu kunnen veroorloven zelf goederen zoals kleding, elektrische apparaten, voertuigen, machines of infrastructuur te kopen, verbruikt de productie van deze goederen energie en grondstoffen, die vaak niet kunnen worden teruggewonnen.

Vandaag de dag wordt een dergelijk kapitaalen grondstoffenintensief productiviteitsdenken ingehaald door het toekomstbeeld van een meer ecologisch georiënteerde samenleving.  Als gevolg daarvan is ook de kapitaalmarkthaar doel aan het wijzigen: weg van de kapitaalintensieve  bedrijfsmodellen van de industrie. De focus van investeerders is aan het veranderen – in de richting van milieu-, maatschappelijke en corporate governancekwesties die productiebedrijven dwingen duurzame veranderingen door te voeren.

“In veel productiesectoren bereiken we met conventionele methoden, technologieën en processen de grenzen van onze kennis. Digitalisering stelt ons nu echter in staat deze grenzen te overschrijden. Hoe meer e weten over onze complexe processen  en hun randvoorwaarden, hoe beter we de werkelijke kosten van onze producten kunnen bepalen en waardevolle hulpbronnen kunnen besparen”, verklaart professor Thomas Bergs, leerstoel voor productietechnologie aan het laboratorium voor werktuigmachines en productietechniek (WZL) van de RWTH Aachen University en lid van de Raad van Bestuur van het Fraunhofer Institute for Production Technology IPT.

Overproductie beperken en grondstoffenverbruik verminderen

Vooral data over de vereisten, het ontwikkelingsproces, de (serie)productie en het gebruik van goederen moeten nu al in het productontwerp en de productieplanning worden opgenomen, zodat de productie zelf voortdurend kan worden geoptimaliseerd. In de komende jaren zal de prestatiebeoordeling van bedrijven in alle productiesectoren aanzienlijk verschuiven, aldus de prognose van de Akense wetenschappers. Als gevolg hiervan worden bedrijven nu opgeroepen om hun aanbod en hun waardecreatie te evalueren en te optimaliseren op basis van de drie  duurzaamheidsgerelateerde gebieden binnen bedrijfsverantwoordelijkheid: Milieu, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Corporate Governance.

De Akense onderzoekers zien het zogenaamde Internet of Production (IoP) als de belangrijkste voorwaarde voor een dergelijke  productieomwenteling: de endto- end digitalisering en netwerkvorming van machines en installaties binnen de productie- en waardeketen. Het IoP is ontworpen om productiebedrijven te helpen meer duurzaamheid, efficiëntie, productiviteit, kwaliteit en concurrentievermogen te bereiken. De veilige beschikbaarheid van data, informatie en kennis, op elk moment en op elke plaats, wordt beschouwd als een van de belangrijkste beloften van Industry 4.0 en vormt tegelijkertijd de basis voor transparantie langs alle productlevenscycli en fasen van de waardeketen. Dit kan ertoe bijdragen dat de productie uiteindelijk wordt afgestemd op de werkelijke eisen en vraaghoeveelheden van de klant.

Data omzetten in duurzaamheid

Nu de gevolgen van de coronapandemie veel productiebedrijven treffen en de wereldeconomie op de lange termijn veranderen, rijzen er nog meer trendsettende vragen over de toekomst van de productietechnologie. Onder het leidende thema “Data omzetten in duurzaamheid” zullen WZL en Fraunhofer IPT deze vragen bespreken tijdens het 30e Aachen Machine Tool Colloquium (AWK) op 22 en 23 september 2021: de Akense onderzoekers willen de ondernemersblik op de toekomst aanscherpen, zodat de omslag in de productie naar een duurzame productiviteit kan worden gerealiseerd. Doel van de conferentie is om bedrijven in staat te stellen om drastische crises succesvol het hoofd te bieden en binnen korte tijd weer winstgevend te kunnen opereren.

Hybride informatiehub voor productietechnologietrends

De AWK’21 is zowel een netwerkbijeenkomst als een informatiehub. Begeleid door een internationaal lezingenprogramma van topniveau en met thematische rondleidingen door de ontvangende onderzoeksfaciliteiten, biedt de conferentie een uitgebreid en interdisciplinair inzicht in de trends van toegepast onderzoek en ontwikkeling voor specialisten en leidinggevenden uit de industrie en de wetenschap.

Terug naar DERDE UITGAVE