SPINNING JENNY
Lokale productie als duurzame oplossin voor de textielindustrie
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook in de textielindustrie speelt dit een belangrijke rol. Steeds meer consumenten accepteren geen textiel meer dat onder slechte omstandigheden is geproduceerd of grote impact op het milieu heeft. Toch wordt de textielindustrie gezien als een van de meest vervuilende industrieën ter wereld, maar hoe vervuilend is deze precies? Die vervuiling van de textielindustrie zit overigens niet alleen in de voetafdruk van die ene trui of die ene handdoek. De problemen zijn groter!
De vervuiling komt met name voort uit de enorme verbruiksdrang, de groeiende productie die de industrie de afgelopen decennia heeft doorgemaakt en de verschuiving van de productie naar het Verre Oosten. Die verbruiksdrang blijkt voorlopig nog niet af te zwakken. Het lijkt de laatste jaren alleen maar erger te worden. Het steeds sneller wisselende aanbod van goedkope kleding door verschillende modeketens draagt hier eveneens aan bij. Het verbruiksprobleem wordt eveneens verduidelijkt door de keiharde cijfers die de Ellen McArthur Foundation,
een Brits onderzoekscentrum, recent publiceerde.
Volgens een schatting van de Foundation verdubbelde het aantal in 2015 verkochte kledingstukken ten opzichte van vijftien jaar eerder. Daarmee steeg de kledingproductie in 2015 wereldwijd tot meer dan 100 miljard geproduceerde kledingstukken in één jaar. En zo stijgt de vraag ook de afgelopen jaren onverminderd door.
Echter, ook steeds meer consumenten accepteren geen textiel meer dat onder slechte omstandigheden is geproduceerd of het milieu bedreigt. Zij hebben minder die verbruiksdrang en eisen steeds vaker meer transparantie van de industrie en meer controle over de keten. Maar het internationale karakter van de mode-industrie maakt het geven van volledige transparantie en het voorkomen van milieuschade niet per se makkelijker. Wat nu?
Op weg naar een circulaire textielindustrie
Door de verbruiksdrang stijgt ook de vraag naar vezels als grondstof voor kleding en textiel onverminderd door. Helaas hiermee ook de impact van de textielindustrie op het milieu door onder andere: CO2-emissie, microplastics, groot verbruik van water, pesticiden, land en grondstoffen.
Een meer circulaire kledingindustrie zou die problematiek van de textielindustrie kunnen beperken en de druk op het milieu verlagen. Hedendaags is de industrie nog lineair ingestoken. Dat betekent dat er voornamelijk nieuwe grondstoffen gebruikt worden voor de productie van kleding. Na gebruik worden deze grondstoffen afgedankt en gaan ze verloren doordat de afgedankte kleding grotendeels verbrand wordt of (in het buitenland) op de stort belandt. Het wordt steeds duidelijker dat deze lineaire inrichting van de textielindustrie grote negatieve gevolgen heeft voor het milieu.
Spinning Jenny heeft er alle vertrouwen in dat de textielindustrie omgebogen kan worden naar een circulaire economie waarbij grondstoffen weer terugstromen in de productieketen in plaats van dat deze verloren gaan. Bij een circulaire inrichting kijkt men bij elke stap van de keten – van productieresten tot en met afval na gebruik – of restmaterialen en afval ingezet kunnen worden voor nieuwe producten van hoge kwaliteit.
Niet alleen Spinning Jenny, maar ook de Nederlandse overheid, wil in 2050 een volledig circulaire textielsector hebben. Het tussendoel voor 2025 is dat een textielproduct bestaat uit minimaal 25% gerecycled/duurzaam materiaal. Ook moet dan 30% van de grondstoffen, materialen en producten die op de Nederlandse markt komen, na inzameling, hergebruikt of – als dat niet kan – gerecycled worden (Ministerie van I&W, 2020). Maar zo ver is het nog niet. Nu bestaat nog minder dan 1% van de textielindustrie uit gerecyclede grondstoffen (Ellen MacArthur Foundation).
Spinning Jenny
Spinning Jenny en haar lokale productieomgeving voor circulaire en duurzame garenproductie, biedt mogelijkheden die de textielindustrie kan helpen op weg naar circulariteit. Dit biedt tegelijkertijd groeikansen voor de Nederlandse textiel en draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid. Al had de opstart van Spinning Jenny wel wat voeten in aarde.
Zo’n 3 jaar geleden schreef Spinning Jenny haar eerste business voorstel. Nu ruim 3 jaar later heeft zij het voor elkaar gekregen om dat plan tot uitvoering te brengen. Financieel is dit gerealiseerd met hulp van een DEI+ subsidie en verschillende investeerders. Op technisch gebied wordt er samengewerkt met lokale partijen en Europese machinebouwers. De keuze voor Twente als locatie is een strategische. Twente is van oudsher een textielregio waar nog veel kennis te vinden is.
De basistechniek die Spinning Jenny gebruikt om haar garens te maken is al langer bekend als OE of rotorspinnen. Dit geeft de spinnerij de mogelijkheid om kortere vezels te verwerken, waardoor de techniek geschikt is voor het spinnen van gerecycled textiel. Overigens, Spinning Jenny gaat zelf niet recyclen. De fabriek krijgt gerecyclede textielvezels aangeleverd die ze herverwerken tot verschillende garens voor veeleisende toepassingen in onder andere de industrie, home, kleding en automotive. Door de basistechniek te combineren met een custom made samenstelling van de nieuwste machines en technieken, maakt dat Spinning Jenny unieke producten kan leveren.
De productieomgeving met een hightech machinepark meet zo’n 6500 vierkante meter en gaat jaarlijkse zo’n 3 miljoen kilogram garens spinnen. Het machinepark dat momenteel opgebouwd wordt kan op dit moment met trots de meest moderne van Europa genoemd worden. Een deel van de machines heeft zelfs technologie welke pas midden 2023 op de ITMA – ‘s werelds grootste internationale beurs voor textiel- en kledingtechnologie – gepresenteerd zal gaan worden.
Naast de nieuwste apparatuur en een vakbekwaam team, heeft het pand van Spinning Jenny ruim 1000 zonnepanelen die voorzien in een ruim deel van de energiebehoefte. Dit maak het productieproces van Spinning Jenny nog minder belastend voor het milieu. Op elke 100 kilogram garen besparen zij ten opzichte van vergelijkbaar virgin garen zo’n 11.000 liter water, 2100m2 land, 3300 kWh energie en 1100kg CO2. Daarnaast is het machinepark zo uitgerust en voorbereid dat het in de toekomst een volledig geautomatiseerde productieomgeving zou kunnen worden. Voor nu doet dit unieke bedrijf er alles aan om kwartaal 2 van 2023 in productie te gaan.
Spinning Jenny opent binnenkort haar allereerste hightech Nederlandse fabriek die grote hoeveelheden garen gaat spinnen van gerecycled textiel. De naam Spinning Jenny verwijst naar een van de eerste types spinmachine die een grote rol speelde in de industrialisatie en opschaling van de textielproductie.
Spinning Jenny anno 2023 probeert op haar beurt ook een grote rol te spelen in de verandering van de textielindustrie. Ze hoopt een nieuwe duurzame textielrevolutie te ontketenen. Met een investering van ruim 7 miljoen bouwt deze duurzame onderneming aan een van de meest moderne spinnerijen van dit moment.