26-09-19

Additive Manufacturing: Is uw bedrijf op de hoogte van wat er beschikbaar is en waar dit ingezet kan worden?

Metalen 3d geprint object

Het optimaliseren van het gewicht en de stijfheid van onderdelen en gereedschappen, volledig op maat gemaakte opspanmallen voor unieke toepassingen en het voorkomen van afval bij het gebruik van dure metalen en legeringen: dit zijn slechts enkele kleine voorbeelden van hoe Additive Manufacturing de manier waarop producten worden gemaakt verandert in de moderne maakindustrie. Toch zien en begrijpen veel bedrijven slechts het topje van de ijsberg als het aankomt op de mogelijkheden die deze vaak nog onbekende technieken hun kan brengen.

Additieve productietechnologieën worden steeds toegankelijker voor het MKB en zijn daardoor niet langer alleen besteed aan de grote ondernemingen. Veel additieve productietechnologieën en -toepassingen groeien snel in hun technische mogelijkheden, het aantal beschikbare materialen en de mate van toegankelijkheid voor kleinere spelers in de productie-industrie. Daardoor kan het soms moeilijk zijn om de ontwikkelingen in nieuwe materialen of nieuwe toepassingen, die op technische websites en in publicaties gepresenteerd worden, bij te houden.

Functionele engineering-kunststoffen kunnen nu worden geprint op kleinere desktopmachines en de prijzen van de apparatuur dalen gestaag. De Fused Deposition Modelling (FDM) technologie, waar de meeste mensen aan denken als Additive Manufacturing of 3D printen wordt genoemd, heeft een snelle groei doorgemaakt wat betreft het aantal soorten functionele materialen dat nu op kleinere commerciële machines kan worden gebruikt.

Plastic materialen zoals nylon, HIPS (High Impact Polystyrene), PEI (Polyetherimide), PEEK (Polyether Ether Ketone) zijn enkele voorbeelden van wat er op de markt beschikbaar is, en bieden een breed scala aan materialen die beter presteren onder een groot aantal verschillende omstandigheden, zoals hoge temperaturen, stress en corrosiviteit. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen zich nu hun eigen machines veroorloven en zo profiteren van deze materialen voor hun prototyping-, tooling- en productietoepassingen.

Andere technologieën die misschien minder bekend zijn dan FDM worden ook toegankelijker voor een bredere markt. Het printen van metaal bijvoorbeeld, was nog niet zo lang geleden alleen toegankelijk voor de grootste industriële bedrijven. Technologieën zoals SLM (Selective Laser Melting), metaalextrusie, DED (Direct Energy Deposition) en meer, worden ook steeds betaalbaarder en ontwikkelen zich van proof-of-concept onderzoeksmachines tot diensten voor een groeiend aantal industrieën. Daarnaast vervaagt grens tussen nieuwe en oude productiemethoden nu veel machines ook mogelijkheden bieden voor nabewerking, zoals frezen en andere “alles-in-één”-functies.

Verder komen exotischere en nieuwere technologieën ook binnen het bereik van kleinere bedrijven, en dan niet alleen in de vorm van de aanschaf van een kleinere machine voor de werkplaats en fabriek. Voor bedrijven die geen budget hebben om machines aan te schaffen, of voor wie het überhaupt niet nodig is om in eigen Additive Manufacturing-apparatuur te investeren, verschijnen er in Europa veel dienstverlenende bedrijven met een focus op Additive Manufacturing. Hierdoor worden deze technologieën nog toegankelijker voor wie de mogelijkheden van Additive Manufacturing wil verkennen, voor wie dit eenmalig wil gebruiken, of voor wie kleine hoeveelheden werk wil verrichten.

Toch kan Additive Manufacturing voor veel bedrijven nog nieuw lijken en een grote sprong voorwaarts betekenen als het gaat om het ontwerpen voor, en het op bestaande activiteiten toepassen van deze technologieën. Het ontwerpen van Additive Manufacturing-processen en -producten is helaas niet zo eenvoudig als het lezen van een gebruiksaanwijzing na de aankoop van een machine.
Zowel bedrijven als individuen kunnen het moeilijk vinden om af te wijken van de meer vertrouwde en beproefde ontwerpprincipes, -methoden en -toepassingen die gebruikt worden voor conventionele productiemethoden. Hierdoor komt het voor dat bedrijven en hun managers, ingenieurs en ontwerpers het enorme potentieel van Additive Manufacturing niet verkennen, maar enkel de door hen vertrouwde subtractieve productiemethoden overwegen en zich zo in hun mogelijkheden beperken.

Het Advanced Manufacturing Center is in het leven geroepen om bedrijven in Europa te helpen hun volledige productiepotentieel te realiseren. Neem voor meer informatie contact met ons op en ontdek hoe de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Additive Manufacturing kunnen worden toegepast op uw bestaande activiteiten, of kunnen worden gebruikt om geheel nieuwe product- of dienstmogelijkheden te ontdekken.

Deel deze blog

Vasos Arnaoutis

Vasos
Arnaoutis

Vasos is afgestudeerd in MSc Course of Systems and Control aan de TU Delft en heeft een Bachelor in Mechanical Engineering behaald aan de Universiteit van Surrey, UK. Momenteel studeert hij voor zijn doctoraat terwijl hij fulltime werkt als Research Engineer bij FIP-AM@UT. Zijn ervaring met AI in de industriële sector omvat optimalisatie, kwaliteitscontrole, procescontrole, automatisering van engineeringontwerpen en meer.