21-08-19

Science Fiction van de productie

ScienceFiction in de productie

Iedereen heeft wel eens een sciencefictionfilm gezien waarin men iets nodig heeft en in plaats van een enorme voorraad te hebben, maakt men het gewoon ter plaatse. Of het nu voedsel was dat in een machine werd gemaakt of een complex onderdeel voor een ruimteschip, Additive Manufacturing (AM) heeft al een tijdje zijn tijd in de ’toekomst’ gehad. Zozeer zelfs dat mensen er al sinds eind jaren 80 mee bezig zijn.

AM heeft in de 3 decennia dat het bestaat vele benamingen gehad, van Direct Digital Manufacturing tot Rapid Prototyping en meer recent 3D Printing tot Additive Manufacturing. Het concept is hetzelfde gebleven: een 3D-bestand wordt van de computer naar een ‘printer’ gestuurd en het productiemodel wordt laag per laag opgebouwd tot het klaar is. Hierdoor is iets creëren nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Deze technologie uit de ‘’ruimtevaart” (ja, het wordt gebruikt bij het maken van ruimtevaartuigen) komt nu uit de prototypingfase van haet bestaan. Het wordt meer een volwassen technologie. Hierdoor begint AM ingang te vinden in meer industriële toepassingen. Hoewel deze technologie nog steeds hoofdzakelijk wordt gebruikt in sectoren als de lucht- en ruimtevaar en de medische sector, begint het toepassingen te vinden in sectoren die wat dichter bij de grond staan, zoals de auto-industrie en de scheepvaart.

Enkele van de redenen waarom AM in deze industrieën wordt toegepast, zijn de vermindering in materiaalgebruik, maar ook de complexiteit in vormen die AM mogelijk maakt in je onderdeel. AM geeft u de vrijheid om bijna elke vorm te produceren. Natuurlijk zijn er enkele beperkingen, maar niets is perfect. Een nadeel op dit moment zijn de huidige materiaalkosten. Dit is niet alleen in AM, maar de materiaalkeuze is wat nog wat beperkt binnen de AM sector. De materiaalkosten zullen dalen naarmate er meer materialen worden gebruikt en de technologie op grotere schaal wordt toegepast.

Dit is een opwindende tijd in de maakindustrie! We zien een complete verschuiving in de manier waarop we dingen bouwen. Vóór AM verwijderden we overtollig materiaa om een product te makenl, maar nu gebruiken we precies wat wenodig hebben en werken aan een duurzamere toekomst van productie.

Deel deze blog

Angus Fitzpatrick

Angus
Fitzpatrick

Angus is in 2019 verhuisd van Australië naar Enschede om te gaan werken als Research Engineer bij FIP-AM@UT en richt zich op Additive Manufacturing. Zijn onderzoeksmaster had als titel "A Systematic Approach to a 3D Printed Arm Cast", dat wereldwijd werd gepubliceerd en gepresenteerd. Zijn ondernemende mindset leidde tot de start van een aantal bedrijven en concepten en werd bekroond met de 2017 People's Choice, Young Australian Designer of the Year. In oktober 2022 is Angus gestart bij Additive Industries, als Productmanager.