Simulatiegebaseerde oplossing voor productieplanning van kartonnen transportsystemen op maat

De productiesector wordt voortdurend geconfronteerd met productie-uitdagingen om te voldoen aan de eisen van de klant, specifieke ontwerpvereisten en productie-efficiëntie. Het op maat maken van oplossingen maakt het productieproces nog complexer, omdat elke klant zijn eigen wensen en beperkingen heeft. Het ontwerpen en plannen van deze maatwerkoplossingen is arbeidsintensief en vereist vaak meerdere iteraties en de verwerking van complexe ontwerpbestanden op verschillende platforms.

Van den Bos CM en Van den Bos Robotics, toonaangevende leveranciers van gespecialiseerde transportsystemen voor de golfkartonindustrie in Nederland, worden geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen in hun ontwerp- en offerteworkflow. De noodzaak om transportsysteemoplossingen op maat te maken voor elke klant maakt dit proces tijdrovend en zorgt voor communicatiehindernissen, wat uiteindelijk de operationele efficiëntie van het bedrijf aantast.

Om deze inefficiënties aan te pakken hebben Van den Bos CM, Van den Bos Robotics en het FIP-AM@UT hun krachten gebundeld om de workflow te verbeteren met behulp van innovatieve digitale simulatietools. De integratie van geavanceerde technologie om het verzenden en ontvangen van ontwerpen te stroomlijnen en de efficiëntie van de workflow te verbeteren, biedt een mogelijkheid om de uitdagingen van de consortiumpartners te overwinnen.

Het TransFORM-project is gericht op het optimaliseren van de workflow voor het ontwerpen en offreren van op maat gemaakte kartontransportsystemen van Van den Bos. Dit project omvat een onderzoek naar de huidige uitdagingen in de workflow, een verkenning van mogelijke oplossingen door middel van marktrijpe en op maat ontwikkelde software en een strategisch plan om simulatiesoftware op te nemen in de activiteiten van Van den Bos. De proof-of-concept simulatieoplossing die uit dit project voortkomt, zal naar verwachting de benodigde tijd voor ontwerpiteraties en het offerteproces aanzienlijk verkorten door de communicatie tussen engineers en klanten te verbeteren. Als gevolg hiervan zal de klanttevredenheid toenemen door snellere en nauwkeurigere offertes.

Samenvattend heeft het TransFORM-project tot doel om het ontwerpproces van maatwerk transportsystemen bij Van den Bos te verbeteren door het bevorderen van de efficiëntie, communicatie en klanttevredenheid, door middel van gerichte technologische innovatie.

Industriepartners

AANPAK

Deze knelpunten werden aangepakt met discrete event modelling via het SimPy-framework. Daarbij zijn modulaire componenten ontwikkeld die de onderdelen van transportsystemen, zoals golfkartonmachines, transportbanden, machines, karretjes en eindstations, realistisch nabootsen. Elke component werd ingesteld met parameters die de daadwerkelijke activiteit simuleren.

Een belangrijke vernieuwing was de stochastische ordergeneratie via inverse transform sampling, waarmee realistische scenario’s gesimuleerd konden worden zonder vertrouwelijke verkoopdata. De gebruikersinterface is ontworpen met drag-and-drop functionaliteit, gericht op gebruiksgemak voor niet-technisch personeel. De ontwikkeling verliep iteratief, met voortdurende validatie op basis van werkelijke productiegegevens. Zo werd gewaarborgd dat het model de interactie tussen materialen, machines en verwerkingstijden accuraat weergeeft.

RESULTAAT

De gezamenlijke inspanningen van het TransFORM-consortium hebben geresulteerd in een geïntegreerd simulatiesysteem waarmee ingenieurs snel wijzigingen kunnen aanbrengen in ontwerpen voor maatwerktransportsystemen en deze kunnen evalueren. Door middel van vier werkpakketten zijn met het project de volgende resultaten bereikt:

• Simulatie van golfkartontransportsystemen zijn met het project echte componenten en operationele regels
• Ontwikkeling van een productieplanningssysteem, gebaseerd op een gesimuleerd transportsysteem, om de prestaties van het systeem te evalueren en als input te dienen voor het offerteproces
• Inzicht in simulatiemodellen ter ondersteuning van ontwerp- en offerteprocessen
• Ontwikkeling en prestatie-evaluatie van een simulatiesysteem op basis van de beperkingen uit de praktijk

Het huidige simulatie-scheduler-framework biedt Van den Bos de mogelijkheid om verschillende concepten voor transportsystemen te verkennen en te evalueren om te voldoen aan de unieke productievraag en efficiëntiedoelen van de klant. Het gebruik van innovatieve digitale hulpmiddelen om input te kunnen leveren voor de besluitvorming voor de productie, biedt waardevolle inzichten voor fabrikanten en klanten van golfkartontransportsystemen.

Dit project is mogelijk gemaakt door de Regio Deal, ondersteund door de Provincie Overijssel en de Rijksoverheid.

VOOR MEER INFORMATIE OVER TransFORM, NEEM GERUST CONTACT OP MET

dr. Burak Erkayman

Guest Researcher @ University of Twente

Can Ölmezoğlu

Can Ölmezoğlu

Engineering Support, Software Development

Estefanía Morás Jiménez

Research Engineer

Martin Aretz

Research Associate, Fraunhofer Institute for Production Technology IPT

    Anna Geldmacher

    Research Associate, Fraunhofer Institute for Production Technology IPT

      Privacyoverzicht

      Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.