Digitalisering voor de productie en integratie van machinedata in ERP

In het continu veranderende landschap van Industrie 4.0 worden fabrikanten geconfronteerd met een grote uitdaging: ongelijksoortige softwaretools en handmatig uitgevoerde communicatieprocessen die leiden tot onnauwkeurigheid van data en inefficiëntie. Op de fabrieksvloer wordt geworsteld met de integratie van verschillende softwaresystemen, wat leidt tot interoperabiliteitsproblemen en belemmerde productieworkflows. In het SmartProd ERP Project, een samenwerking tussen FIP-AM@UT en Fraunhofer IPT, worden deze uitdagingen aangepakt aan en wordt er samen met HTM Aerotech gewerkt aan de digitale transformatie.

Het project SmartProd ERP heeft twee primaire doelstellingen:
1. Gestandaardiseerd protocol: om fragmentatie, veroorzaakt door verschillende softwaretools, op te lossen, wordt er in dit project een gestandaardiseerd verbindingsprotocol geïntroduceerd. Dit heeft als doel de communicatie tussen ERP-, PLM- en tooling-managementsystemen mogelijk te maken, zodat de datastroom naadloos verloopt en er minder handmatige interventie nodig is.

2. Geautomatiseerde integratie van machinedata: bij HTM Aerotech, leider op het gebied van hoge-precisieproductie voor de lucht- en ruimtevaart, wordt veel gewerkt met handmatige documentatie van machinedata. Het doel is om dit proces te automatiseren door machinedata rechtstreeks in het ERP-systeem te integreren. Door bestaande softwaresystemen te analyseren en een oplossing voor dataverzameling te ontwikkelen, zal met het project de data-invoer vanuit de machines gestroomlijnd worden en zullen de nauwkeurigheid en operationele efficiëntie verbeteren.

Het overkoepelende doel van SmartProd ERP is het verbeteren van de operationele efficiëntie en het concurrentievermogen door een soepele digitale transformatie mogelijk te maken. Door het standaardiseren van dataverbindingen en het automatiseren van data-integratie, worden niet alleen de huidige interoperabiliteitsproblemen aangepakt, maar wordt er ook een nieuwe norm gesteld voor datanauwkeurigheid en procesoptimalisatie.

Industriepartner

WERKPAKKETTEN

Elk FIP-AM@UT project is verdeeld in afzonderlijke werkpakketten, om de verschillende fasen en doeleinden binnen het project duidelijk te onderscheiden. SmartProd bestaat uit twee delen met vier werkpakketten voor elk deel.
 

Werkpakketten voor digitalisering van de productie
 

icon_Analysis

Analyse huidige staat

De huidige digitale infrastructuur analyseren

icon_Assessment

Analyse van eisen

Definiëren van connectiviteitseisen en oplossingsarchitectuur

icon_ModellingSimulation

Ontwikkeling van een demonstrator

De geoptimaliseerde workflow implementeren en testen

icon_OptimisationDemonstration

Validatie

Testen en beoordelen van de prestaties en bruikbaarheid van de oplossing

 


 
Werkpakketten voor integratie van machinedata in ERP-systeem
 

icon_Analysis

Analyse van de huidige staat

Analyse van huidige datastromen en infrastructuur

Dataverwerving

Opzetten van data-acquisitie voor machines

Geautomatiseerde gegevensverwerking

Geautomatiseerde dataverwerking voor ERP implementeren

icon_What-if-scenario

Validatie

Nauwkeurigheid en efficiëntie van de integratie controleren

VOOR MEER INFORMATIE OVER SMARTPROD, NEEM GERUST CONTACT OP MET

Barry te Dorsthorst

Barry te Dorsthorst

Research Engineer

Engin Topan

Associate Professor Smart Manufacturing and Supply Chain Planning, BMS Faculty

Can Ölmezoğlu

Can Ölmezoğlu

Engineering Support, Software Development

Pascal Kienast

Research Associate

Christoph Kohl

Research Associate