Optimaliseren van interieurelementenproductie met geavanceerde planning

In de dynamische wereld van de interieurbouw worden bedrijven als Van Keulen Interieurbouw geconfronteerd met de nodige uitdagingen, vanwege de gelijktijdige verwerking van metaal en hout om interieurdelen op maat te maken. De complexiteit van het naast elkaar verwerken van deze verschillende materialen leidt tot inefficiëntie, met name in de planning. Dit wordt nog lastiger door de high-mix, low-volume-productie in deze branche en de grote hoeveelheid maatwerk. Traditionele planningsmethoden schieten vaak tekort omdat ze geen rekening kunnen houden met de verschillende materialen, werkstations en procestijden, wat leidt tot een suboptimale inzet van de resources en langere doorlooptijden. Bovendien zorgen het efficiënt integreren van nesting (efficiënt gebruikmaken van materiaal), zaagplannen voor plaatmateriaal en de kwaliteitscontrole nog voor een extra moeilijkheidsgraad in het productieproces. Deze branchespecifieke uitdagingen onderstrepen de noodzaak voor een geavanceerd planningssysteem, dat de productie in deze complexe omgeving kan optimaliseren.

SCOPE, een nieuw project met een consortium dat bestaat uit het FIP-AM@UT, Van Keulen Interieurbouw en Dynfos Business Solutions, is opgezet om deze uitdagingen aan te pakken door een prototype te ontwikkelen voor een geavanceerd planningssysteem. Dit systeem zal gebruikmaken van feature-to-process-to-time informatie om de productie-efficiëntie van interieurelementen te verbeteren. Het project richt zich op het creëren van een solide basis voor een planning die rekening houdt met de complexiteit van het gelijktijdig werken met metaal en hout. Door de huidige feature-to-process-to-time systemen grondig te analyseren en geschikte planningsmethoden te onderzoeken, zullen met SCOPE de belangrijkste punten geïdentificeerd worden, die voor verbetering vatbaar zijn. Met het project zal ook de haalbaarheid getoetst worden van het gebruik van data-analyse om productietijden te schatten op basis van de Bill of Process (BOP) en Bill of Materials (BOM).

Door deze inspanningen zal er met SCOPE een conceptframework ontwikkeld worden, waarin een focus op het verkorten van de doorlooptijden en het optimaliseren van interne materiaalstromen geïntegreerd worden in een gedetailleerde productieplanning. Het project zal zich richten op specifieke uitdagingen zoals efficiënte nesting, zaagplannen en integratie van kwaliteitscontrole. In voorbereidende onderzoeken zal ook de potentie van machine

Industriepartners

WERKPAKKETTEN

Elk FIP-AM@UT project is verdeeld in afzonderlijke werkpakketten, om de verschillende fasen en doeleinden binnen het project duidelijk te onderscheiden. QSense bestaat uit vier werkpakketten.

icon_Assessment

Beoordeling huidige staat

In kaart brengen van het huidige productieproces

Ontwikkeling van een machine learning-model

Ontwikkeling van grafiek neuraal netwerk (GNN) voor doorlooptijdvoorspelling

Ontwikkeling van conceptstrategie voor planning

Het beste planningsmodel kiezen (bijv. exact plannen vs. heuristisch plannen)

icon_What-if-scenario

Validatie

De tool testen en valideren

VOOR MEER INFORMATIE OVER SCOPE, NEEM GERUST CONTACT OP MET

Can Ölmezoğlu

Can Ölmezoğlu

Engineering Support, Software Development

Estefanía Morás Jiménez

Research Engineer

Engin Topan

Associate Professor Smart Manufacturing and Supply Chain Planning, BMS Faculty