Duurzame productie van aluminium koffiecups optimaliseren met geavanceerde modellering

In de snelle wereld van de koffieconsumptie biedt de productie van koffiecups zijn eigen unieke uitdagingen, vooral omdat duurzaamheid in deze industrie prioriteit heeft. Het ingewikkelde dieptrekproces dat nodig is om deze cups te produceren, wordt complexer als er gerecycled materiaal in wordt verwerkt en er tegelijkertijd moet worden voldaan aan de strenge normen voor voedselveiligheid. De huidige productiemiddelen en -methoden, zoals dieptrekverhoudingen en gereedschapsconfiguraties, moeten grondig geëvalueerd en geoptimaliseerd worden om een hoge kwaliteit te garanderen en aan de toenemende eisen van de markt te voldoen.

EcoCup, een innovatief project onder leiding van het FIP-AM@UT, in samenwerking met AMCOR en Jansen Machine Management, is opgezet om deze uitdagingen aan te pakken. Door geavanceerde modelleringstechnieken toe te passen en strenge testen uit te voeren, heeft EcoCup tot doel het productieproces te transformeren en efficiënter en milieuvriendelijker te maken.

Tot de doelstellingen van het project behoren de beoordeling van mechanische methoden voor materiaal- en interfacekarakterisering, zodat de productiematerialen aan strenge kwaliteitsnormen voldoen. Daarnaast zullen er in EcoCup gedetailleerde simulatiemodellen worden ontwikkeld om het productieproces van koffiecups te optimaliseren, waardoor verbeteringen in ontwerp en duurzaamheid mogelijk worden. Het project zal ook de effecten onderzoeken van het gebruik van dunner, gerecycled aluminium en gespecialiseerde coatings, waarbij de nadruk ligt op het behoud van productintegriteit en het bevorderen van de milieuvriendelijkheid.

Door deze inspanningen wil EcoCup nieuwe normen stellen in de industrie, wat leidt tot het creëren van duurzamere koffiecups van hoge kwaliteit.

Industriepartners

AANPAK

Het project combineert experimentele materiaaltesten met geavanceerde eindige elementen modellering om het dieptrekproces te simuleren en te analyseren. Gerecycled aluminium wordt gekarakteriseerd door middel van trekproeven en het anisotrope gedrag wordt vastgelegd met behulp van geschikte rekcriteria in simulaties. Deze gegevens informeren de ontwikkeling van nauwkeurige materiaalmodellen die in ABAQUS worden gebruikt om verschillende gereedschapsconfiguraties, trekverhoudingen en procesparameters te evalueren. Deze geïntegreerde, gegevensgestuurde aanpak stelt het project in staat om de vervormingsbewerkingen te optimaliseren en tegelijkertijd de structurele integriteit en efficiëntie te garanderen. Het resultaat is een duurzame productieoplossing die voldoet aan de kwaliteitsnormen zonder afbreuk te doen aan de prestaties of produceerbaarheid.

RESULTAAT

Het EcoCup-project heeft met succes aangetoond hoe geavanceerde modellering en experimentele testen de productie van aluminium capsules met gerecycled materiaal kunnen optimaliseren voor duurzame resultaten van hoge kwaliteit. De bevindingen bieden inzicht in duurzaam materiaalgebruik, procesoptimalisatie en defectpreventie en bieden een waardevolle basis voor groenere, efficiëntere verpakkingsproductie in de industrie.

De belangrijkste resultaten zijn onder andere:

• Eindige elementen model simuleerde nauwkeurig het dieptrekken van aluminium capsules
• Trekproeven karakteriseerden effectief het anisotrope mechanische gedrag van gerecycled aluminium
• Er is een digitale tool pipeline ontwikkeld om complexe fabricageprocessen te analyseren, ter vervanging van
heuristieken
• Goede en soepele samenwerking tussen belanghebbenden mogelijk gemaakt voor duurzame productieoplossingen

Dit project is mogelijk gemaakt door de Regio Deal, ondersteund door de Provincie Overijssel en de Rijksoverheid.
 

VOOR MEER INFORMATIE OVER TRENDY, NEEM GERUST CONTACT OP MET

Celal Soyarslan

Celal Soyarslan

Associate Professor, ET-MS3-NSM-FIP

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.