Metaalafval omzetten in poeder voor duurzame productie en een circulaire economie

Traditionele subtractieve productiemethoden, zoals frezen, boren en draaien, zijn erg energie-intensief en genereren aanzienlijke hoeveelheden metaalafval. Dit schroot wordt meestal verkocht, vervoerd en opnieuw verwerkt; een proces dat weer extra energiekosten en milieubelasting met zich meebrengt.

Het CamCraft-project, onder leiding van het FIP-AM@UT en in samenwerking met K3D en Hankamp Gears, pakt deze uitdagingen aan door een duurzamere benadering van metaalproductie te onderzoeken. Het project richt zich op het omzetten van schroot in poeder dat geschikt is voor Additive Manufacturing (AM), met name voor Powder Bed Fusion (PBF) technologie. Door de haalbaarheid van dit proces te onderzoeken, wil CamCraft bepalen of gerecycled metaalpoeder effectief gebruikt kan worden om onderdelen te produceren die geen hoge precisie vereisen.

In CamCraft zal de haalbaarheid van het gebruik van gerecycled metaalpoeder worden gevalideerd en zullen de prestaties ervan in AM-toepassingen worden beoordeeld. Ook is één van de doelen om de waarde van het upcyclen van schroot aan te tonen, wat kan helpen de vraag naar nieuwe materialen te verminderen en de impact op het milieu te verkleinen. Verder zal er tijdens het project een prototype worden geproduceerd met het gerecyclede poeder om inzicht te bieden in de praktische toepassingen en potentiële voordelen ervan, terwijl lokale bedrijven tegelijkertijd de mogelijkheden leren kennen om de waarde van hun metaalafval te vergroten en de principes van de circulaire economie te integreren. Een vergelijkende analyse van de levenscyclus van het product, met en zonder het recyclingproces, zal gedetailleerd inzicht geven in de voordelen en consequenties van deze aanpak.

Met deze inspanningen heeft CamCraft tot doel om bij te dragen aan duurzamere productiepraktijken door de cirkel van metaalafval te sluiten en initiatieven op het gebied van een circulaire economie te bevorderen.

Industriepartners

WERKPAKKETTEN

Elk FIP-AM@UT project is verdeeld in afzonderlijke werkpakketten, om de verschillende fasen en doeleinden binnen het project duidelijk te onderscheiden. CamCraft bestaat uit vier werkpakketten:

Kwaliteitsevaluatie van het schroot

Definiëren van het soort en de kwaliteit van het metaalafval

Poederproductie

Atomisering van het schroot tot poeder

icon_Manufacture

Materiaalverwerking

Benchmarkonderdeel ontwerpen en 3D-printen

Impactbeoordeling

Milieueffecten van dit proces beoordelen

VOOR MEER INFORMATIE OVER CAMCRAFT, NEEM GERUST CONTACT OP MET

Sikander Naseem

Sikander Naseem

Research Engineer

Ale Sarmiento Casas

Research Engineer

Salomé Sanchez

Assistant Professor, ET Faculty