In een tijdperk dat gekenmerkt wordt door voortdurende technologische vooruitgang en de hieruit voortkomende concurrentievoordelen, is de productiesector leidend op het gebied van innovatie. Echter, het volledige potentieel van artificial intelligence (AI) blijft hierin nog onderbenut. Het project BRAINS bouwt voort op de succesvolle resultaten van het PRISMA-project (ERDF, oktober 2019 – april 2022), en heeft als doel kennis en inzichten in data learning, inclusief AI, verder te ontwikkelen. Het richt zich op het faciliteren van de digitale transitie en automatisering binnen de productie-industrie, die al stappen heeft gemaakt van handmatige naar semiautomatische processen, en uiteindelijk naar volledig geautomatiseerde systemen – inclusief machine learning-automatisering.
Waar PRISMA zich voornamelijk richtte op de ontwikkeling van vision-technologie, inclusief data-acquisitie van productieprocessen en -machines via camerabeelden en sensoren, en dataverwerking en -analyse met daaropvolgende aanpassing van procesparameters, verschuift met BRAINS de focus naar geavanceerde aanpassing van procesparameters, waarbij vision- en sensing-technologieën worden geïntegreerd. Dit gaat van intelligente operatorinstructies tot automatische machineaanpassingen en zelflerende procesoptimalisaties. Hierbij wordt ook nieuwe AI-kennis onderzocht en ontwikkeld, wat zal leiden tot de ontwikkeling van een veelzijdige data learning-module.
Het samenvoegen van deze kennis in een nieuwe data learning-module is van cruciaal belang en zal gericht zijn op meerdere industriële use cases rond procesautomatisering. Het BRAINS-projectconsortium bestaat uit bedrijven en kennisinstellingen die samenwerken aan zes verschillende use cases – elk gericht op de specifieke uitdagingen van een bedrijf. Deze collaboratieve aanpak brengt expertise en ervaringen van verschillende partijen samen, wat helpt bij een grondige verkenning van mogelijke oplossingen.