08-07-25

Nieuw leven inblazen bij afgedankte batterijen

Hoe ReLAB een duurzamere toekomst mogelijk maakt

Al meer dan 150 jaar voorzien loodzuuraccu’s alles van stroom: van voertuigen en telecomsystemen, tot back-upinfrastructuur en energienetwerken. Loodzuuraccu’s staan bekend om hun betrouwbaarheid en betaalbaarheid, waardoor ze in 2020 nog steeds verantwoordelijk zijn voor 70% van de energieopslagmarkt. Maar, nu geavanceerdere technologieën zoals lithium-ion batterijen de norm worden, bereiken miljoenen loodzuuraccu’s het einde van hun levensduur.

Het probleem is dat gebruikte loodaccu’s giftige materialen bevatten zoals lood en zwavelzuur, die milieu- en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als ze niet goed worden beheerd. Veel gebruikte batterijen hebben echter nog bruikbare capaciteit en kunnen veilig worden gereconditioneerd in plaats van weggegooid. Dus wat als we ze een tweede leven kunnen geven in plaats van ze weg te gooien of te vroeg te recyclen?

Dat is het idee achter het ReLAB-project.

In het kader van het Circular Manufacturing Systems Program (CMSP) heeft het ReLAB project, dat staat voor Reconditioning of Decommissioned Lead-Acid Batteries, als doel deze batterijen een tweede leven te geven.

Het project is een samenwerking onder leiding van FIP-AM@UT-onderzoekers en industriepartner Riwald Recycling, en het richt zich op het hergebruiken van gebruikte loodzuuraccu’s als goedkope energieopslagsystemen, vooral in lokale en off-grid toepassingen.

Hoe werkt het?

ReLAB volgt een duidelijk proces:

  1. Ontwikkelen van een raamwerk voor de “gezondheidstoestand” van de batterij van producteisen tot prestatiemetingen.
  2. Categoriseren van de gebruikte accu – gebruikte batterijen testen en beoordelen op geschiktheid voor reconditionering.
  3. Maken van een systeemmodel en -ontwerp om gereviseerde loodaccu’s effectief te integreren.
  4. Demonstrator bouwen om de prestaties van gereviseerde loodaccu’s te valideren.

Naast deze stappen worden in ReLAB ook veiligheids- en karakterisatierichtlijnen opgesteld om een betrouwbaar en goed proces voor herconditionering te garanderen.

De potentiële impact is aanzienlijk. ReLAB richt zich niet alleen op het verminderen van gevaarlijk afval en de vraag naar nieuwe grondstoffen, maar draagt ook direct bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN – in het bijzonder doel 7 (Betaalbare en duurzame energie) en doel 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur). Door de levensduur van bestaande batterijen te verlengen, biedt het project betaalbare oplossingen voor energieopslag die aansluiten bij de principes van de circulaire economie.

In een tijd waarin de vraag naar energie stijgt en hulpbronnen onder druk staan, laat ReLAB zien hoe de bedrijven zelf een deel van de oplossing kunnen zijn. Het gaat over het slimmer en duurzamer gebruiken van wat we al hebben. Het gaat niet alleen om het verlengen van de levensduur van oude batterijen, maar om het aanleggen van een nieuwe weg vooruit.

Deel deze blog

Estefanía
Morás Jimenez

Estefanía Morás, ook bekend als Teffi, is in april 2023 in dienst gekomen bij het Fraunhofer Innovation Platform at the University of Twente na het behalen van haar master Industrial Design Engineering. Met kennis en ervaring op het gebied van multistakeholder-samenwerkingen, zoals aangetoond in haar project NewEarth, richt Teffi zich op gestructureerde technologiebenchmarking bij het FIP-AM@UT. Hiermee wordt de maakindustrie begeleid bij het integreren van diverse (nieuwe) technologieën. In haar rol profiteert ze van de waardevolle inzichten die zijn opgedaan met het projectmanagement en de oprichting van NewEarth.

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.