17-04-25

Een revolutie in duurzaamheid: het groene potentieel van additive manufacturing

De productiewereld staat aan de vooravond van een revolutie, niet alleen gedreven door innovatie in technologie, maar ook door de dringende behoefte aan duurzaamheid. Additive Manufacturing (AM), algemeen bekend als 3D-printen, loopt voorop in deze verandering en biedt een duurzamer alternatief voor traditionele productiemethoden. Waarom overstappen op Additive Manufacturing? Er zijn meerdere voordelen te behalen met 3D-printtechnologie. Van materiaalefficiëntie, energie-efficiëntie en vereenvoudigde toeleveringsketens tot het bevorderen van een circulaire economie. Laten we de voordelen eens allemaal bekijken:

Materiaalefficiëntie: een flinke stap richting minder afval

AM is fundamenteel anders dan traditionele subtractieve productiemethoden. Het bouwt objecten laag voor laag op, waarbij alleen het materiaal wordt gebruikt dat nodig is voor het product zelf. Hierdoor wordt afval aanzienlijk verminderd. Dit efficiënte gebruik van materialen bespaart niet alleen grondstoffen, maar minimaliseert ook de milieueffecten van onnodig afval.

Energie-efficiëntie: groenere productie mogelijk maken

Hoewel het energieverbruik van 3D-printers kan variëren, heeft het totale proces van AM het potentieel om energiezuiniger te zijn dan traditionele productie. De aard van het proces, waarbij materiaal wordt toegevoegd in plaats van verwijderd, in combinatie met een vermindering van het aantal stappen in het productieproces, kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen, vooral voor complexe en lichtgewicht ontwerpen.

Vereenvoudiging van de toeleveringsketen: de ecologische voetafdruk verkleinen

AM bevordert een gedecentraliseerd productiemodel. Producten kunnen ter plaatse of dichter bij de eindgebruiker worden geprint, waardoor de behoefte aan transport aanzienlijk wordt verminderd en de ecologische voetafdruk van de logistiek zoals in een traditionele toeleveringsketen wordt verkleind.

Bevordering van een circulaire economie: recycling en herbruikbaarheid

Het potentieel voor het recyclen van materialen binnen AM is aanzienlijk. Metalen en kunststoffen die bij 3D-printen worden gebruikt, kunnen mogelijk worden gerecycled en hergebruikt, wat aansluit op de principes van de circulaire economie. Bovendien kunnen de mogelijkheden om on-demand reserveonderdelen te produceren en ter plaatse reparaties uit te voeren, de levensduur van producten verlengen.

Casus uitgelicht: het CamCraft-project

Een voorbeeld van circulariteit in Additive Manufacturing is het CamCraft-project, ondersteund door het Regio Deal-initiatief in Nederland. In dit project werd de uitdaging van metaalafval aangepakt, door schroot van traditionele subtractieve en  Additive Manufacturing-processen om te zetten in poeder van hoge kwaliteit voor Powder Bed Fusion (PBF) 3D-printen. In CamCraft is met succes 50kg schroot – inclusief verspaand materiaal, restpoeder en supportstructuren – ge-upcycled tot poeder met een dichtheid van 99% bij geprinte monsters, wat duidt op uitstekende printbaarheid. Door een closed-loop recyclingmodel op te zetten en de haalbaarheid van het mengen van afvalstromen aan te tonen, is met dit project het potentieel om de afhankelijkheid van grondstoffen en de impact op het milieu te verminderen aangetoond. Indrukwekkend is dat met dit proces 50% CO₂ en energie te bespaard kan worden tijdens de poederproductie. CamCraft biedt een duidelijke blauwdruk voor lokale, duurzame AM-ecosystemen die gebouwd zijn op efficiënt gebruik van grondstoffen en innovatie.

Uitdagingen en de weg voorwaarts

Ondanks het potentieel ervan, is de weg naar duurzaamheid binnen AM niet zonder uitdagingen. Zaken als het energieverbruik van bepaalde 3D-printprocessen, de noodzaak van standaardisatie in recyclebare materialen en de milieu-impact van specifieke printmaterialen zijn zaken die verder onderzocht en geïnnoveerd moeten worden.

Samenwerking tussen marktleiders, onderzoekers en beleidsmakers is cruciaal om deze uitdagingen aan te pakken. Investeringen in onderzoek naar duurzame materialen, energie-efficiënte printtechnologieën en recyclingprocessen kunnen productiebedrijven helpen hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen op het gebied van duurzaamheid.

Door de uitdagingen aan te gaan en het volledige potentieel van 3D-printen toegankelijk te maken, wordt de belofte van een duurzamer, efficiënter en milieuvriendelijker productielandschap werkelijkheid. De reis naar duurzaamheid in de productie is een gezamenlijk, doorlopend proces en AM begint hierin het voortouw te nemen.

Deel deze blog

Ale
Sarmiento Casas

María Alejandra Sarmiento Casas, beter bekend als Ale, behaalde in maart 2023 haar masterdiploma Industrial and Product Design aan de Universiteit Twente. Kort daarna ging ze aan de slag als research engineer bij het FIP-AM@UT. Ale is een gepassioneerd onderzoeker, met name gericht op duurzaamheid binnen de maakindustrie. Ze brengt een sterk analytisch denkvermogen en een flinke dosis creativiteit met zich mee, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van innovatieve ideeën. Haar werk omvat het implementeren van een gestructureerde aanpak van duurzaamheidsinspanningen voor maakbedrijven, waaronder een Life Cycle Assessment (LCA).

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.