08-07-24

De weg vinden in een veranderende wereld: SDG’s, duurzame ontwikkelingsdoelen, als baken voor klimaatactie

In het licht van klimaatverandering dienen de duurzame ontwikkelingsdoelen, of Sustainable Development Goals (SDG’s), als een essentiële routekaart die Nederland, en de rest van de wereld, naar een duurzame en veerkrachtige toekomst leidt. Door de urgentie van klimaatactie te erkennen, benadrukken de SDG’s het belang van het bestrijden van klimaatverandering, de gevolgen hiervan voor bedrijven en stakeholders in Nederland, en bieden ze tastbare stappen om een positieve verandering teweeg te brengen.

Het kritieke kruispunt: SDG’s en klimaatactie

De SDG’s, met name Klimaatactie (SDG 13), Leven onder water (SDG 14) en Leven op het land (SDG 15), hebben rechtstreeks betrekking op klimaatbeleid. In een laaggelegen land als Nederland maakt de dreiging van zeespiegelstijging en extreme weersomstandigheden klimaatactie noodzakelijk. Het nastreven voor deze doelen impliceert inzet op alternatieve oplossingen, zoals de transitie naar hernieuwbare energie, het behoud van grondstoffen en klimaateducatie, waardoor Nederland koploper kan blijven op het gebied van klimaatbestendigheid.

Verantwoord ondernemen: de SDG’s afstemmen op de maakindustrie

De sectorspecifieke toepassing van SDG’s omvat een sterke focus op onder meer verantwoorde consumptie en productie (SDG 12), industrie, innovatie en infrastructuur (SDG 9) en klimaatactie (SDG 13). Door deze doelen na te streven, kunnen fabrikanten moeilijke operationele uitdagingen aangaan, zoals efficiënt gebruik van grondstoffen en hulpbronnen, afvalvermindering en duurzaam supply chain management. Het maakt de weg vrij voor circulariteit, het stimuleren van technologische vooruitgang en het verbeteren van toeleveringsketens. In een wereld waarin stakeholders, van consumenten tot investeerders, steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid, helpt toewijding aan de duurzame ontwikkelingsdoelen om ethische investeringen aan te trekken, de merkreputatie te verbeteren en een goede concurrentiepositie in te nemen op zowel binnenlandse als internationale markten. Terwijl de industrie zijn weg probeert te vinden binnen de complexiteit van duurzaamheid, dienen de SDG’s niet alleen als een compliance framework, maar ook als katalysator voor innovatie, operationele excellentie en marktdifferentiatie.

Eerste stappen op de SDG-reis

  1. Bewustwording en afstemming: Begin met het begrijpen van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en concentreer u op doelen die het meest relevant zijn voor uw bedrijf, met name op het gebied van klimaatactie. Voor bedrijven betekent dit dat ze op de SDG’s afgestemde strategieën moeten integreren in hun kernactiviteiten, productontwikkeling en corporate governance.
  2. Collaboratieve netwerken: Ga partnerschappen aan met overheidsinstanties, branchegenoten en onderzoeksorganisaties. De complexe uitdagingen die de duurzaamheidsdoelen met zich meebrengen, met name die met betrekking tot klimaatverandering, vereisen collectieve kennisgroei en gezamenlijke actie.
  3. Innovatie en aanpassing: Maak gebruik van technologie en innovatie om duurzame oplossingen te stimuleren. Van groene technologie tot circulaire economiemodellen, van LCA’s tot Carbon Foot-printing; de mogelijkheden voor op de SDG’s afgestemde innovaties zijn grenzeloos.
  4. Transparante rapportage en blijvend leren: Stel een framework op voor periodieke rapportage over de voortgang van de SDG’s, zodat uw proces transparant wordt voor alle stakeholders. Zet in op een cultuur van voortdurend blijven leren en verbeteren, waarin de strategieën worden aangepast naar nieuwe uitdagingen en inzichten.

De SDG’s bieden een blauwdruk voor actie, maar het zijn collectieve vastberadenheid en proactiviteit van individuen, bedrijven en beleidsmakers die deze doelen tot tastbare resultaten zullen maken. Terwijl Nederland zijn route uitstippelt binnen de complexiteit van klimaatverandering en duurzaamheid, vormen de SDG’s een bewijs van onze gedeelde verantwoordelijkheid en de vergaande impact die we kunnen bereiken door gezamenlijk actie te ondernemen. De reis naar een duurzame toekomst is zowel een uitdaging als een kans: een kans om onze wereld opnieuw vorm te geven, opnieuw op te bouwen en nieuw leven in te blazen voor de komende generaties. Laten we deze reis omarmen met de SDG’s als onze leidende ster.

Wilt u weten hoe duurzaamheid in uw organisatie kan worden geïntegreerd? Neem contact met ons op!

Deel deze blog

Ale
Sarmiento Casas

María Alejandra Sarmiento Casas, beter bekend als Ale, behaalde in maart 2023 haar masterdiploma Industrial and Product Design aan de Universiteit Twente. Kort daarna ging ze aan de slag als research engineer bij het FIP-AM@UT. Ale is een gepassioneerd onderzoeker, met name gericht op duurzaamheid binnen de maakindustrie. Ze brengt een sterk analytisch denkvermogen en een flinke dosis creativiteit met zich mee, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van innovatieve ideeën. Haar werk omvat het implementeren van een gestructureerde aanpak van duurzaamheidsinspanningen voor maakbedrijven, waaronder een Life Cycle Assessment (LCA).