17-06-24

De veranderingen in perspectief en hindernissen tijdens de overgang van ETO naar CTO

Productiebedrijven raken vaak verstrikt in het proces om te beslissen welk productiemodel het meest geschikt is om hun doelen te realiseren. Twee veelgebruikte benaderingen die in maakindustrie worden toegepast, zijn ETO (Engineering to Order) en CTO (Configure to Order).

Bij ETO wordt er pas aan een product gewerkt nadat de bestelling is geplaatst. Dit zorgt ervoor dat aan alle specificaties wordt voldaan die de klant tijdens het bestellen selecteert. ETO is bij uitstek geschikt voor fabrikanten van in hoge mate configureerbare producten. Hiervoor is nauwe betrokkenheid van de klant nodig tijdens de ontwerp- en productiefases.

CTO is gebaseerd op de klantkeuzes op het moment van de bestelling, waarbij de ontwerpselectie wordt gemaakt na ontvangst van de bestelling. De eisen van de klant worden bekeken aan de hand van een specifieke set productkenmerken met vooraf gedefinieerde waarden, om een combinatie van onderdelen en assemblages te creëren voor een specifieke vooraf gedefinieerde, ontworpen en gevalideerde variant van een product.

Om aan de klantspecifieke behoeften te kunnen voldoen, de kosten te verlagen en de doorlooptijd te verkorten, kiezen sommige bedrijven ervoor om over te stappen van ETO naar CTO. Echter, dit proces komt met de nodige uitdagingen; er vindt op dat moment namelijk een aanzienlijke verschuiving in perspectief plaats met betrekking tot industriële productie. Lees verder om meer te weten te komen over de uitdagingen en haalbare oplossingen.

  1. Ontwerp- en implementatie-uitdagingen
    Eén van de belangrijkste uitdagingen bij de overgang van ETO naar CTO heeft te maken met de veranderingen in de gebruikte implementatieaanpak. Elk bedrijf hanteert een specifiek productiemodel, waarvan ze de voordelen en uitdagingen goed begrijpen. Het is moeilijk de transitiefase in te gaan, omdat het ontwerpproces een omslag in denken vereist. Hiervoor is het essentieel om ervaringen te delen met anderen in vergelijkbare markten in de industrie, om verschillende manieren van aanpak te zien voor vergelijkbare problemen. Het delen van kennis binnen de sector verbreedt de scope van uw gedachtes en kan uiteindelijk leiden tot duurzame oplossingen die het transitieproces van ETO naar CTO zullen vergemakkelijken. Een breder georiënteerde, ontwerpgebaseerde mentaliteit kan helpen de productie te stimuleren en succes te creëren voor maakbedrijven.
  2. Uitdagingen op het gebied van aanpassingsvermogen
    Het is van cruciaal belang om te beseffen dat wat voor het ene bedrijf werkt, niet noodzakelijkerwijs ook voor het andere werkt. Dit geldt ook zeker bij het kiezen van een productiemodel; of het nu ETO of CTO is. Technisch managers en engineers moeten daarom goed op de hoogte zijn van wat er komt kijken bij het borgen van consistente kwaliteit in de productie. Ze moeten proberen te leren hoe andere branches werken, ook buiten hun eigen sector, en flexibel genoeg zijn om eventuele veranderingen op te vangen die moeten worden doorgevoerd. Dit kan helpen om uitdagingen rond aanpassingsvermogen aan te pakken die kunnen worden ervaren bij de overgang van ETO naar CTO.
  3. Configuratieproblemen
    Technologische vooruitgang heeft invloed op ieder aspect van het leven, inclusief de maakindustrie. Als gevolg hiervan is het van cruciaal belang voor industriële bedrijven om zich aan te passen aan de huidige strategieën en technologieën om duurzame groei te garanderen en de productie te verbeteren. Als het CTO-model een goede manier blijkt te zijn om vooruitgang te boeken, is het zinvol om verder ontwikkelde en ervaren engineers aan boord te halen. Hun rol is om inzicht te geven en te helpen bij configuratie-uitdagingen die zich tijdens het transitieproces kunnen voordoen. Om fouten te voorkomen, is het altijd raadzaam om producten stap voor stap te configureren en zonder haast, omdat de overgang van ETO naar CTO nu eenmaal niet in een paar dagen dagen kan worden gerealiseerd.
  4. Weerstand onder medewerkers
    Goed gekwalificeerd personeel is essentieel om ervoor te zorgen dat uw producten op zijn minst concurrerend, zo niet de beste, zijn op de markt. Hiervoor is het noodzakelijk om gebruik te maken van de kennis en vaardigheden van de engineers en het technisch personeel met betrekking tot het te gebruiken productiemodel. Door actief met hen in gesprek te gaan, wordt een platform geboden voor hun ideeën met betrekking tot de overgang van ETO naar CTO. Deze aanpak kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen van eventuele weerstand onder werknemers, omdat ze zich meer betrokken en onderdeel van het proces zullen voelen. Bovendien krijgen ze zo de kans om mee te denken over meer werkbare oplossingen. Het is ook van cruciaal belang om salesteams, partners en klanten hierbij te betrekken, om te voorkomen dat configuraties en samenstellingen te ingewikkeld of te technisch voor hen worden.

Uiteindelijk redeneert men nu, met de steeds veranderende dynamiek van de maakindustrie, anders om de kansen te kunnen grijpen die zich voordoen. Of het nu gaat om het ETO- of CTO-model, het belangrijkste doel is om de kwaliteit te verbeteren en de productiviteit te verhogen. Iedereen doet zijn best om op te vallen en te zorgen voor klanttevredenheid en -behoud.

Deel deze blog

Barry te Dorsthorst

Barry
te Dorsthorst

Met een solide achtergrond in elektrotechniek en als gecertificeerd software-architect, heeft Barry te Dorsthorst zich gevestigd in het vakgebied van 5G en industriële connectiviteit. Als interne leider bij het FIP-AM@UT voor 5G-initiatieven binnen het Advanced Manufacturing Centre, richt zijn werk zich op baanbrekende oplossingen die operationele efficiëntie bevorderen en de toekomst van de productie vormgeven.