21-08-19

De ontwerpprincipes van Industry 4.0 die fabrikanten zouden moeten kennen

Smart industry 4.0

In het huidige internettijdperk zijn we allemaal met elkaar verbonden en gaan informatiestromen sneller dan ooit tevoren. We zijn beland in een nieuwe industriële revolutie die de huidige ecosystemen in alle industrieën opnieuw nieuwe vormgeeft. Industry 4.0 (I4.0) biedt een andere kijk op hoe datastromen geautomatiseerde productieprocessen kunnen verbeteren. De mogelijkheden van Industry 4.0 zijn eindeloos.

Met Artificial Intelligence (AI) en het Internet of Things (IoT) vormt I4.0 een krachtige golf die over de hele wereld potentiële implementatie kan vinden, en een schat aan nieuwe bedrijfsmodellen zal inspireren op het gebied van fabricage en productie, bio-engineering, geneeskunde, transport en nog veel meer. Het concept zal fabrikanten over de hele wereld naar een nieuw niveau van optimalisatie en productiviteit brengen. Meekomen met deze revolutie vereist echter wel dat bedrijven hun huidige bedrijfsmodellen kritisch onder de loep nemen en transformeren om voorop te blijven lopen in door Industry 4.0 gedreven markten.

Met de ontwerpprincipes voor Industry 4.0 kunnen fabrikanten een potentiële transformatie naar I4.0 onderzoeken. Dit zijn de zes I4.0-ontwerpprincipes die fabrikanten zouden moeten kennen;

  • Interoperabiliteit en interconnectie: het in staat stellen van objecten, machines en mensen, om continue onderlinge communicatie te hebben via het Internet of Things (IoT) en Internet of People (IoP).
    Deze connectiviteit kan worden bereikt door het implementeren van industriële routers gateways, industriële wireless, embedded networking, industriële switches en machine wireless sensors in fabrieken. Er moet een technische oplossing worden ontworpen voor de implementatie van de nieuwe I4.0-technologie.
  • Informatietransparantie en virtualisatie: het gebruik van Virtual Machines- en Virtual Management-oplossingen die een virtuele kopie (Digital Twin) van objecten en machines in de echte omgeving kunnen monitoren, simuleren en creëren.
  • Decentralisatie en autonome beslissingen: het creëren van een flexibele omgeving voor productie waarbij Cyber Physical Systems (CPS’en) zelfstandig werken. Als zich een probleem voordoet, wordt dit automatisch doorgegeven aan een hoger niveau, tot er een oplossing is gevonden.
  • Real-Time Bekwaamheid: Real-time data kunnen verzamelen, opslaan en analyseren, en wat-als-analyses kunnen uitvoeren ter ondersteuning van het besluitvormingsproces. De data moet worden verzameld uit alle interne processen. Slimme objecten moeten in staat zijn een probleem op tijd te identificeren en de taak opnieuw te delegeren aan andere machines in de procesketen, terwijl het productieproces niet wordt onderbroken.
  • Technische assistentie en servicegerichtheid: klantgerichte productie, waarbij klanten en slimme objecten via het Internet of Services (IoS) met elkaar in contact kunnen komen, en data wordt gegenereerd die het mogelijk maken producten te creëren op basis van de wensen van de klant.
  • Modulariteit: elk segment van het productieproces moet onafhankelijk zijn, zodat het in verschillende systemen kan worden gebruikt. Hierdoor kan het bedrijf zich snel en soepel aanpassen aan eventuele verschuivingen en nieuwe trends op de markt.

Technologieën zullen zich blijven ontwikkelen, veranderingen volgen elkaar in snel tempo op en de industrie zal zich bij deze veranderingen moeten aansluiten en ze moeten omarmen. Tijdens dit proces zullen er uitdagingen zijn, maar we mogen niet vergeten dat een bedrijf alleen leert, groeit en stabieler wordt door uitdagingen aan te gaan.

Deel deze blog

Ivana Mishikj

Ivana
Mishikj

Ivana Mishikj is een resultaatgerichte professional met sterke beslissingsvaardigheden en drive. Al 12+ jaar een vrouw in de techniek, met internationale werkervaring op het gebied van Productie, Telecommunicatie en Onderwijs. Teamspeler en bewezen leider betrokken bij R&D consortiumprojecten. Een technologieliefhebber met een passie voor innovatie, slimme productsystemen en digitale diensten. Ze is groot voorstander van lifelong learning en het delen van ervaringen met juniorcollega's. Sinds mei 2022 is Ivana werkzaam bij Tembo Group BV als digital portfolio manager.