PRODUCTIE VOORBIJ EFFICIËNTIE

 
Toegang tot veilig water blijft een zeer grote uitdaging in vele delen van de wereld, maar innovatieve technische oplossingen maken het verschil. Efficiënte productie helpt gemeenschappen deze essentiële bron veilig te stellen op een manier die betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam is. Een voorbeeld hiervan is het werk van Susteq, een Nederlands bedrijf uit Enschede, dat prepaid waterautomaten ontwikkelt die de toegang tot water verbeteren voor gemeenschappen in nood.

In veel delen van Afrika hebben huishoudens geen directe toegang tot leidingwater, waardoor het halen van water een wezenlijk onderdeel is van het dagelijks leven. Het prepaid water afgifte systeem van Susteq biedt een handige, betaalbare en betrouwbare oplossing voor deze uitdaging. Het systeem stelt gebruikers in staat om vooraf te betalen voor water aan een lokale leverancier, of dat nu een nutsbedrijf, gemeente of particuliere onderneming is.

De betaling wordt vervolgens opgeslagen op een RFID-token, die gebruikers simpelweg tegen de dispenser tikken om een afgemeten hoeveelheid water op te halen. Om de toegankelijkheid te garanderen kan er contant, mobiel of digitaal worden betaald.

In tegenstelling tot traditionele waterkiosken is het systeem van Susteq 24/7 operationeel en is er dus altijd toegang tot water als mensen dit nodig hebben. Het systeem van Susteq draagt eraan bij om waterpunten beter te kunnen gebruiken en zorgt voor stabiliteit van de inkomsten, waardoor het mogelijk is om water aan te bieden voor een lage en voorspelbare prijs. Dit zorgt voor financiële duurzaamheid voor dienstverleners. Bovendien stelt real-time gegevensmonitoring de autoriteiten in staat om het watergebruik te volgen, problemen vroegtijdig op te sporen en proactief onderhoud uit te voeren, waardoor de uptime en algehele efficiëntie geoptimaliseerd worden.

Susteq is opgericht in 2013 en gelooft dat iedereen recht heeft op veilig en betrouwbaar water. Hun oplossing is een prepaid waterautomaat op zonneenergie, die wordt geïnstalleerd bij gemeenschappelijke waterpunten om een eerlijke waterdistributie te garanderen. Het systeem gebruikt zeer weinig stroom (het heeft gemiddeld 2W vermogen nodig), functioneert zelfs zonder mobiel netwerk en bevat een online monitoringsdashboard voor lokale autoriteiten en dienstverleners.

De hardware is ontworpen om in zware omstandigheden gebruikt te kunnen worden en kan verschillende hoeveelheden water afgeven, van kleine huishoudelijke hoeveelheden tot grote volumes voor watertrucks. Het beschikt ook over een prijsmodel dat gunstig is voor minderbedeelden, zodat gebruikers met een laag inkomen gratis of met korting water kunnen krijgen. Het ISO 9001-gecertificeerde systeem van Susteq is ontwikkeld in Nederland en wordt gefabriceerd in Europa. Dit laat zien hoe kwaliteitstechniek een blijvende impact kan hebben.

Het systeem van Susteq is geïnstalleerd in twaalf Afrikaanse landen, waaronder Kenia, Tanzania en Rwanda. Elke dag ontvangen minstens 250.000 mensen meer dan 1,2 miljoen liter veilig water via 1.500 actieve units. De impact hiervan is verstrekkend. Betrouwbare toegang tot water vermindert gezondheidsrisico’s, helpt kinderen om op school te blijven in plaats van uren bezig te zijn met het halen van water en versterkt lokale economieën door de watervoorziening efficiënter te maken.

Door het verlies van ongezuiverd water te beperken, zorgt het systeem ervoor dat nutsbedrijven opnieuw kunnen investeren in verbeteringen van de infrastructuur. Deze aanpak stelt gemeenschappen in staat om de toegang uit te breiden en de waterkwaliteit te verbeteren zonder afhankelijk te zijn van externe hulp.

Humanitarian Engineering: Een gezamenlijke aanpak

Om ervoor te zorgen dat dergelijke projecten ook op de lange termijn succesvol zijn, is meer nodig dan alleen technologie: een doordacht ontwerp, lokale betrokkenheid en een diepgaand begrip van sociale en economische factoren zijn ook essentiële onderdelen.

De onderzoeksgroep Humanitarian Engineering van de Universiteit Twente ontwikkelt duurzame en inclusieve technische oplossingen voor achtergestelde gebieden. In hun werk combineren ze technologie met sociale verantwoordelijkheid en zorgen ze ervoor dat technische projecten zowel de onmiddellijke als de langetermijnbehoeften van de gemeenschap aanpakken.

Vorig jaar werkte de onderzoeksgroep Humanitarian Engineering samen met Susteq aan een studentenuitdaging met betrekking tot SDG 6 (schoon water en sanitaire voorzieningen), getiteld:SUSTAIN YOUR FLOW

Masterstudenten van de cursus ‘Introduction to Humanitarian Engineering’, gecoördineerd door Dr. Alberto Martinetti en Nikola Nizamis, kregen de opdracht om betaalbare oplossingen te vinden voor de vragen:
Hoe kunnen nutsbedrijven hun gemeenschappen voorzien van veilig, betaalbaar en betrouwbaar water?
Hoe kan een prepaid waterdispenser, zoals de Susteq oplossing, het beste worden toegepast om dit te bereiken?

De resultaten waren inspirerend en benadrukten het potentieel van studenten om creatief te denken bij het aanpakken van echte maatschappelijke uitdagingen. Deze samenwerking liet zien hoe partnerschappen tussen universiteiten en bedrijven kunnen leiden tot praktische oplossingen voor urgente mondiale problemen.

De onderzoeksgroep Humanitarian Engineering van de Universiteit Twente opereert binnen de afdeling Design, Production en Management (DPM) en richt zich op drie transdisciplinaire domeinen:

 

 

 
Ontwikkeling van duurzame technologische interventies voor contexten met beperkte middelen.

 

 
Het creëren van inclusieve oplossingen door betrokkenheid van belanghebbenden, verantwoorde toepassing van technologie en systeemdenken.

 

 
Gebruik maken van gemeenschaps- en uitdagingsgericht leren om lokale bevolkingen mondiger te maken.

Door zich op deze gebieden te richten, zorgt de onderzoeksgroep ervoor dat technische oplossingen maatschappelijk verantwoord en praktisch zijn en kunnen worden aangepast aan de behoeften van verschillende gemeenschappen.

De samenwerking tussen Susteq en de Humanitarian Engineering onderzoeksgroep laat zien hoe techniek en technologie humanitaire uitdagingen kunnen oplossen. Hun werk ondersteunt het Sustainable Development Goal (SDG) 6: Schoon water en sanitaire voorzieningen, en laat zien dat praktische innovaties, wanneer ontworpen met sociale verantwoordelijkheid in het achterhoofd, een blijvend verschil kunnen maken.

De sleutel tot het succes van Susteq

Het succes van Susteq is gebaseerd op geavanceerde productietechnieken die efficiënte productie, duurzaamheid op de lange termijn en kosteneffectieve schaalbaarheid mogelijk maken. Het productieproces omvat:

 

 

 
Slimme materiaalselectie om extreme omgevingen te weerstaan

 

 
Automatisering om consistente kwaliteit en efficiëntie te garanderen

 

 
IoT-monitoring voor het voorspellen van onderhoud en systeemoptimalisatie

Deze technieken helpen om de kosten laag, de betrouwbaarheid hoog en het onderhoud eenvoudig te houden, wat cruciaal is voor de toegankelijkheid van water op de lange termijn in afgelegen gebieden.

Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, zal de integratie van AI, automatisering en slimme monitoring in de waterinfrastructuur de efficiëntie verbeteren, de kosten verlagen en de toegang uitbreiden. Met voortdurende samenwerking en innovatie zal engineering een belangrijk hulpmiddel blijven bij het aanpakken van wereldwijde wateruitdagingen.

De technische oplossingen van Susteq veranderen de toegankelijkheid van veilig water in achtergestelde gebieden. Door geavanceerde productie, slimme technologie en sociale verantwoordelijkheid te combineren, stelt het bedrijf een voorbeeld van hoe techniek levens kan veranderen. Met voortdurend onderzoek, samenwerking en innovatie zullen oplossingen als deze een belangrijke rol spelen bij het oplossen van wereldwijde waterproblemen voor toekomstige generaties.

 

Over Susteq

Susteq is een sociale onderneming die veilig water toegankelijk en betaalbaar wil maken voor iedereen. Susteq, gevestigd in Enschede, ontwikkelt prepaid water uitgifte-systemen waarmee lokale waterleveranciers efficiënt en duurzaam water kunnen leveren. Het bedrijf richt zich op slimme waterdistributie, zodat zelfs de meest afgelegen en economisch achtergestelde gemeenschappen toegang hebben tot veilig drinkwater.

Met meer dan 1.500 geïnstalleerde systemen in 12 Afrikaanse landen voorziet de technologie van Susteq momenteel minstens 250.000 mensen per dag van meer dan 1,2 miljoen liter veilig drinkwater. Hun innovatieve prepaid systeem geeft klanten toegang tot water via een gebruiksvriendelijk betaalmodel, voorkomt waterverspilling en zorgt voor een eerlijke distributie.

Door samen te werken met overheden, NGO’s en lokale waterautoriteiten biedt Susteq technische ondersteuning en expertise voor de lange termijn om gemeenschappen te helpen hun eigen duurzame waternetwerken te bouwen en te onderhouden. Terwijl ze blijven uitbreiden, blijft Susteq zich inzetten om ervoor te zorgen dat veilig drinkwater geen voorrecht is maar een universeel recht.

Terug naar VEERTIENDE UITGAVE
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.