Door de redactie
Humanitarian engineering verandert de manier waarop technologie mensen in nood ondersteunt. In deze uitgave verkennen we de menselijke kant van technologie, waarbij we belichten hoe innovatie en techniek wereldwijde uitdagingen aanpakken. Van advanced manufacturing en biosensoren tot medische revalidatie en robotica; we delen succesverhalen over oplossingen die de gezondheidszorg, rampenbestrijding, toegankelijkheid tot eerste levensbehoeften en onderwijs verbeteren, wat laat zien hoe technologie een transformerende rol kan spelen voor veerkracht, gelijkheid en inclusie.
Featured
Humanitaire inspanningen in conflictgebieden transformeren met geavanceerde productietechnologieën
Geavanceerde productietechnologieën transformeren humanitaire hulp in ramp- en conflictgebieden. Van het 3D-printen van medische benodigdheden tot het afleveren van essentiële goederen door drones; deze innovaties bieden snelle, kosteneffectieve oplossingen waar traditionele methoden tekortschieten. Door sectoroverschrijdende samenwerking en geavanceerde productiemethoden verbeteren ze de respons op noodsituaties en de ondersteuning van kwetsbare gemeenschappen over de hele wereld.
Lessons Learned
Inzichten voor marketeers en bedrijfsleiders
Door “goede mislukkingen” te omarmen als kansen voor groei, kunnen marketeers en bedrijfsleiders in de geavanceerde productiesector waardevolle lessen trekken uit humanitarian engineering. Inzicht in culturele sensitiviteit, aanpassingsvermogen en strategische samenwerkingen biedt praktische handvaten voor het maken van maatwerkstrategieën, het stimuleren van innovatie door iteratieve processen en het opbouwen van partnerschappen voor duurzaam en impactvol succes.
Leiderschap en organisatiecultuur in maakindustrie
Industrie 5.0 gaat verder dan automatisering en brengt mens, technologie en duurzaamheid samen in de productie. MkB’s hebben digitaal leiderschap, datavaardigheden en culturele veranderingen nodig voor meer veerkracht en duurzaamheid. Een datagedreven aanpak helpt bedrijven uitdagingen aan te pakken. Pauline Weritz, assistent-professor aan de UT, deelt inzichten over hoe dit de maakindustrie toekomst geeft.
Het eerste open-source medisch hulpmiddel van de UT
Medische hulpmiddelen hebben vaak te maken met langdurige en kostbare toegangsbarrières tot de markt. De Universiteit Twente presenteert het eerste open-source medische hulpmiddel dat voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR): een 3D-voetplaat voor de beeldvorming van de complexe achtervoetpathologie. Deze is ontworpen voor gemakkelijke en goedkope productie met goede toegankelijkheid voor artsen wereldwijd. Met dit initiatief worden alternatieve benaderingen verkend voor de ontwikkeling van medische hulpmiddelen door middel van open-source innovatie.
Sustainability
Productie voorbij efficiëntie
Toegang tot veilig water blijft een wereldwijde uitdaging, maar innovatie maakt hierin een verschil. Het Nederlandse bedrijf Susteq ontwikkelt prepaid watertap-automaten die een betaalbare en betrouwbare watervoorziening bieden in kwetsbare gebieden. Met slimme technologie, realtime monitoring en duurzaam ontwerp helpt deze oplossing lokale gemeenschappen en waarborgt het langdurige waterzekerheid. Ontdek hoe engineering kan ondersteunen in de toegang tot water.
AMC NU
AMC NU
Lees meer over wat er speelt binnen het Circular Manufacturing Programme en in ons Advanced Manufacturing Centre, en ontdek de vele innovatiethema’s waarmee we u kunnen helpen om uw bedrijf te ondersteunen.
Technology & Innovation
Kleine technologie, grote impact
The Biosensing Team Twente is pushing the boundaries of biosensor technology, developing innovative, cost-effective solutions for real-world healthcare challenges. Through multidisciplinary collaboration and participation in the SensUs international competition, they create innovative biosensors that enhance diagnostics and patient care. Learn how this student team is shaping the future of biosensing and advancing medical technology through research and innovation.
Innovatie aanwakkeren
Cars4Mars inspireert de volgende generatie ingenieurs in Afrika door roboticawedstrijden. Studenten ontwerpen en bouwen Mars rover-prototypes en doen zo praktijkervaring op met bètavakken en techniek, probleemoplossing en teamwork. De wedstrijd moedigt innovatie aan en bereidt jong talent voor op toekomstige carrières in de technologiesector. Terwijl de teams zich voorbereiden op de uitdaging van 2025, laten ze het potentieel zien van de Afrikaanse jeugd in het vormgeven van de toekomst van technologie.
Het laag voor laag opbouwen van hoop
3D printing is transforming humanitarian aid, providing low-cost prosthetics and medical support tools. Dutch non-profits e-NABLE Nederland and MAKERS4ALL unite volunteers to produce life-changing devices for people in need, from Ethiopia to Ukraine. Despite challenges, their work proves that community-driven additive manufacturing can make a real impact.
3D-printen voor implantaten in ziekenhuizen
3D-printen biedt een enorme innovatieslag voor de productie van implantaten in ziekenhuizen en maakt gepersonaliseerde, nauwkeurige oplossingen mogelijk voor botreconstructie en chirurgie. Van op maat gemaakte schedel- en kaakimplantaten tot geavanceerd bioprinten; deze technologie verbetert de chirurgische resultaten en het herstel. Ondanks uitdagingen op het gebied van regelgeving en kosten, maken voortdurende innovaties de weg vrij voor een bredere toepassing. Ontdek hoe 3D-geprinte implantaten de toekomst van de medische zorg vormgeven.
“Freehabilitation”: een nieuwe manier om thuis te revalideren
“Freehabilitation”, een vorm van thuisrevalidatie, vernieuwt thuisfysiotherapie door de revalidatie naadloos te integreren in de dagelijkse bezigheden. Een multidisciplinaire groep onderzoekers van de Universiteit Twente heeft slimme huishoudelijke voorwerpen ontwikkeld, zoals tandenborstels en koffiekopjes, die revalidatieoefeningen integreren in dagelijkse routines. Deze benadering maakt de therapie leuker en makkelijker, waardoor patiënten na een beroerte consistenter kunnen blijven in hun herstel en hun mobiliteit kunnen verbeteren met minimale extra inspanning.
Gezamenlijk ontwerpen van open-source technologie
OGITO is een open-source, kaartgebaseerd hulpmiddel dat samen met belanghebbenden is ontworpen ter ondersteuning van gezamenlijke stedelijke planning, met name bij geluidsoverlast. Ontwikkeld met Human-Centred Design en Agile-methoden, verbetert OGITO bruikbaarheid en participatie. De interactieve maptable-interface faciliteert gegevensverzameling, visualisatie en discussie tussen diverse gebruikers voor betere besluitvorming in stedelijke ontwikkeling.