STERN Motorcycles is ontstaan uit de innovatieve geest van vier vastberaden oprichters, elk gedreven door een gedeelde passie voor duurzaam motorrijden en geavanceerde techniek. Het bedrijf vindt zijn oorsprong in Electric Superbike Twente (EST), een studententeam dat zich richtte op de ontwikkeling van elektrische superbikes. Onder de oprichters van STERN zijn Tim Veldhuis, wie ook mede-oprichter was van EST, Anne Bulten, Thomas Maas en Jan Veenhuis. Hun gezamenlijke ervaring en de steile leercurve binnen EST voedde hun ambitie om hun kennis buiten de academische wereld naar de commerciële markt te brengen. Uit deze ambitie is STERN Motorcycles ontstaan, een bedrijf dat zich richt op het revolutioneren van de offroad motorfietsindustrie met geavanceerde elektrische technologie.

De missie en evolutie van STERN Motorcycles
STERN Motorcycles richtte zich aanvankelijk op het benutten van de expertise van EST, maar heeft zich voortdurend ontwikkeld om aan de specifieke behoeften van de offroad motorfietsgemeenschap te voldoen. Anne Bulten, COO en medeoprichter, benadrukt de urgentie van de overgang naar elektrische voertuigen in deze sector vanwege de bezorgdheid over geluidsoverlast en duurzaamheid voor het milieu. De missie van het bedrijf is in de loop der tijd aangescherpt, waarbij de nadruk ligt op het maken van elektrische motorfietsen die de prestaties van traditionele motorfietsen met verbrandingsmotor (ICE) niet alleen evenaren, maar zelfs overtreffen.

Prestaties en duurzaamheid: Een nieuwe standaard
In een markt die vaak vasthoudt aan tradities, wil STERN Motorcycles de status quo doorbreken. Hun elektrische motorfiets is ontworpen om een ervaring te bieden die kan wedijveren met ICE motorfietsen, waarbij de nadruk ligt op rijeigenschappen, actieradius en prestaties. Met een accu van 8,8 kWh biedt de motorfiets van STERN dezelfde actieradius als hun ICE-tegenhangers, in combinatie met een hoger koppel en directe vermogensafgifte die inherent zijn aan elektrische motoren.

Circular Manufacturing and Net-Zero Emissions
STERN Motorcycles is committed to sustainability through circular manufacturing. They are working towards developing fully recyclable battery packs, where all components can be detached and reused. This approach is complemented by the advancement in recyclable battery cell technology, which STERN plans to adopt as soon as it becomes viable for high-performance applications. Additionally, the motorcycles feature aluminium components, known for their recyclability and performance benefits, thus enhancing the vehicle’s lifecycle and environmental impact.

Een opvallend kenmerk van het ontwerp van STERN is het hot swappable accupakket. Dit innovatieve systeem biedt een oplossing voor een van de grootste uitdagingen bij elektrisch offroad rijden: het gebrek aan oplaadinfrastructuur. Het accupakket, dat uit twee modules bestaat, kan in slechts 30 seconden worden verwisseld, zodat er ononderbroken kan worden gereden zonder lange onderbrekingen om op te laden. STERN is ook van plan om dockingstations op groene energie op circuits te introduceren, waardoor het oplaadproces wordt geoptimaliseerd en daarmee de levensduur van de accu wordt verlengd zonder dat er dure, permanente infrastructuur nodig is.

Circulaire productie en nuluitstoot
STERN Motorcycles zet zich in voor duurzaamheid door middel van circulaire productie. Ze werken aan de ontwikkeling van volledig recyclebare accupakketten, waarbij alle onderdelen kunnen worden losgemaakt en hergebruikt. Deze benadering wordt aangevuld door de vooruitgang in recyclebare accuceltechnologie, die Stern van plan is toe te passen zodra deze levensvatbaar wordt voor hoogwaardige toepassingen. Daarnaast bevatten de motorfietsen aluminium onderdelen, die bekend staan om hun recyclebaarheid en prestatievoordelen, waardoor de levenscyclus van het voertuig en de impact op het milieu worden verbeterd.

Marktontvangst en toekomstperspectieven
De reacties van de offroadracegemeenschap, die nog in afwachting is van de officiële productlancering, zijn bijzonder positief. Dealers hebben bevestigd dat er een aanzienlijke vraag is naar straatlegale motorfietsen met verwisselbare accu, waarmee een groot pijnpunt in de huidige markt wordt aangepakt. STERN Motorcycles is actief bezig met fondsenwerving om de ontwikkeling van hun pre-productiemodellen vooruit te helpen en mikt op een marktintroductie begin 2025 met pre-orders die binnenkort beginnen.

Uitdagingen en ze overwinnen
De weg naar de ontwikkeling van een commercieel levensvatbare elektrische motorfiets is niet zonder uitdagingen. Een van de belangrijkste hindernissen, volgens Anne Bulten, is het verkrijgen van financiering in de beginfase. Het team heeft gekozen voor een lean ontwikkelingsaanpak, waarbij technieken zoals 3D-printen worden gebruikt om de kosten te minimaliseren en grote uitgaven uit te stellen totdat massaproductie haalbaar is. Deze strategie is ook van toepassing op het team en de marketinginspanningen, waardoor een maximale output met minimale middelen wordt gegarandeerd.

De toekomst van offroadracen
STERN Motorcycles ziet een toekomst voor zich waarin offroad racen floreert in een elektrisch landschap. De overstap naar elektrisch wordt niet alleen gezien als een ecologische noodzaak, maar ook als een kans om de sport nieuw leven in te blazen. Omdat elektrische motorfietsen stiller en toegankelijker zijn, kunnen ze problemen als geluidsoverlast helpen verminderen en de drempel voor nieuwe rijders verlagen, waardoor de aantrekkingskracht van de sport en de deelname eraan kunnen toenemen.

Innovaties aan de horizon
In de toekomst is STERN Motorcycles van plan om zijn productlijn te diversifiëren met behoud van een gemeenschappelijk batterijplatform. Deze strategie zal motorrijders in staat stellen om één enkel accupakket te gebruiken voor meerdere motorfietsmodellen, waardoor er aanzienlijk minder middelen nodig zijn voor de productie. Tegen 2030 wil STERN jaarlijks 5.000 motorfietsen produceren en zichzelf vestigen als een toonaangevend merk in de motorfietsindustrie. De oprichters hopen dat hun innovaties zullen bijdragen aan de duurzaamheid en houdbaarheid van offroad motorrijden, waardoor de sport behouden blijft voor toekomstige generaties.

Kortom, STERN Motorcycles bouwt niet alleen elektrische motorfietsen; ze zijn de speerpunt van een beweging in de richting van duurzaam, highperformance offroad rijden. Met hun innovatieve technologie en toewijding aan milieuverantwoordelijkheid zijn ze klaar om een blijvende impact te hebben op de industrie.

Terug naar TWAALFDE UITGAVE