Twaalfde uitgave - september 2024

InnovatieNU
Circulaire productie
Op weg naar net zero

Download

Door de redactie

Estefanía Morás Jiménez blikt terug op haar pad van het bijdragen aan de lancering van het Advanced Manufacturing Centre naar het worden van de nieuwe co-redacteur van InnovatieNU. Ze nodigt de lezers uit om zich te verdiepen in duurzame productie-innovaties zoals Industrie 4.0, slim textiel en duurzame verpakkingen, voor een groenere toekomst.

Lees het artikel

Featured

Toonaangevend in duurzame batterijproductie
Het Fraunhofer Innovation Platform at the University of Twente (FIP-AM@UT) heeft het Circular Manufacturing Systems Programme (CMSP) toegekend gekregen. Dit programma richt zich op het aanzienlijk verbeteren van batterijproductie, door middel van verbeterde duurzaamheid, automatisering en efficiëntie. Door strategische samenwerkingen en geavanceerde technologie in te zetten, pakt CMSP de belangrijkste uitdagingen in de industrie aan. Het programma bevordert het hergebruik van batterijen en stimuleert innovatie in duurzaamheid. Lees meer over hoe CMSP een belangrijke rol speelt in de toekomst van duurzame batterijproductie.

Lees het artikel

Strategische respons op de netto nul push van de EU
Hightechfabrikanten moeten hun weg vinden rond de netto nul-doelstellingen van de Europese Unie, door innovatie te combineren met duurzaamheid. In deze roadmap zijn belangrijke strategieën opgenomen, zoals het gebruik van schone energie, duurzame materialen, initiatieven voor een circulaire economie en CO2-compensatie. Met de toenemende druk van de stakeholders is het omarmen van deze veranderingen cruciaal voor veerkracht en succes. Ontdek hoe deze strategieën de industrie kunnen hervormen en maatschappelijke verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst opnieuw kunnen vormgeven.

Lees het artikel

Lessons Learned

Ethische marketingstrategieën voor duurzaam succes
Naarmate duurzaamheid steeds meer prioriteit wordt voor consumenten, vormt greenwashing —misleiding door de milieuvriendelijkheid te overdrijven — significante risico’s voor fabrikanten. Ethische marketing en oprechte duurzaamheid zijn essentieel om het vertrouwen te behouden. Dit artikel toont strategieën om greenwashing te vermijden, waaronder transparantie, op bewijs gebaseerde statements en naleving van de regelgeving. Ontdek hoe fabrikanten duurzamer kunnen worden om de geloofwaardigheid te bevorderen en een positieve milieu-impact te maken.

Lees het artikel

Vergroening van uw bedrijfsprocessen
Duurzaamheid is topprioriteit voor bedrijven en effectief verandermanagement is cruciaal voor succesvolle vergroening. Dit artikel belicht de essentiële rol van leiderschap en verandermanagement bij het verduurzamen van bedrijfsprocessen. Er wordt onderzocht hoe top-down en bottom-up initiatieven samen kunnen zorgen voor succesvolle implementatie hiervan. Ontdek hoe u strategische doelen kunt stellen, leiderschapsskills kunt ontwikkelen en aan de emotionele behoeften van medewerkers kunt voldoen, voor een soepele en effectieve groene transformatie.

Lees het artikel

De rol van hernieuwbare energie in duurzame productie
Groene energie speelt een cruciale rol in duurzame productie, door de milieu-impact te verminderen en het gebruik van hulpbronnen te optimaliseren. In dit artikel wordt onderzocht hoe de integratie van zonne-energie en andere hernieuwbare bronnen de ecologische voetafdruk kan verkleinen, de efficiëntie kan verbeteren en hoe dit economische voordelen kan opleveren. Met praktische voorbeelden en het bestuderen van de regelgeving, worden de voordelen van duurzame energie in de productie-industrie, zoals kostenbesparingen en minder uitstoot, belicht.

Lees het artikel

Sustainability

H2 Future
HyDriven toont het potentieel van waterstof om de energietransitie naar nul emissies te versnellen. Het team dat in 2011 werd opgericht als het ‘Green Team’, heeft een rebranding ondergaan om waterstof als een kernonderdeel van hun identiteit te benadrukken. Met een nieuwe naam, nieuw logo en nieuwe kleuren belichaamt HyDriven deze toewijding. Ontdek in dit artikel hoe deze veranderingen aansluiten bij hun missie.

Lees het artikel

AMC NU

AMC NU
Lees meer over waar we momenteel mee bezig zijn met het Advanced Manufacturing Program en ons Advanced Manufacturing Centre en ontdek de vele innovatiethema’s waarvoor we onze AMP-subsidie kunnen gebruiken om uw bedrijf te ondersteunen.

Lees het artikel

Technology & Innovation

Strategische keuzes voor toekomstig verdienvermogen
In het snel veranderende technologielandschap zijn digitalisering en smart industry cruciaal voor toekomstige economische groei. Voor Nederland is het omarmen van deze veranderingen essentieel voor strategische autonomie en wereldwijde concurrentie. Dit artikel verkent hoe de Nationale Technologiestrategie, met een nadruk op sleuteltechnologieën zoals Data & AI, de veerkracht en groei van Nederlandse mkb’s ondersteunt. Lees verder om te ontdekken hoe deze innovaties de Nederlandse maakindustrie vooruit kunnen helpen.

Lees het artikel

Innovatie stimuleren over grenzen
Het Manufacturing NextMaterials (MNM) project, onderdeel van het Interreg-programma, ondersteunt MKB-bedrijven in de Nederlands-Duitse grensregio bij de opschaling van prototypes naar volledige productie. Door toegang te bieden tot flexibele productietechnologieën en grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen, stimuleert MNM innovatie in geavanceerde materialen, lichte componenten en duurzame oplossingen. Ontdek hoe MNM economische groei bevordert en MKB-bedrijven ondersteunt bij het bereiken van duurzame productiedoelen.

Lees het artikel

Factory2030
“Factory2030” is een baanbrekend initiatief in het kader van het NXTGEN Hightech-programma, gericht op de ontwikkeling van de volgende generatie hightechapparatuur. Met een investering van 1 miljard euro en samenwerking tussen 330 partners richt dit project zich op geavanceerde productietechnologieën in zes kerndomeinen, waaronder smart industry en biomedische productie. Ontdek hoe Factory2030 de toekomst van hightechproductie vormgeeft.

Lees het artikel

Zware machines transformeren voor een emissievrije toekomst
Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ondersteunt het project “World Class Zero Emission Mobile Equipment”, dat zich richt op het ontwikkelen van zware mobiele voertuigen zonder uitstoot. Hiervoor wordt geavanceerde technologie gecombineerd met duurzaamheid, zodat er geen CO₂-, NOx-, fijnstof- en geluidsemissies meer vrijkomen. Lees verder om meer te ontdekken over de innovatieve benaderingen en de impact van dit project op de toekomst van industriële mobiele voertuigen.

Lees het artikel

Innoveren voor een duurzame en slimme toekomst met Saxion Hogeschool
Hogeschool Saxion loopt voorop in de ontwikkeling van slimme textielen die technologie en duurzaamheid combineren. Hun praktijkgerichte onderzoek richt zich op geavanceerde, milieuvriendelijke textielen met praktische toepassingen in de gezondheidszorg en andere sectoren. Ontdek in dit artikel hoe Saxion samenwerkt met partners om innovatie te bevorderen en uitdagingen te overwinnen.

Lees het artikel

De rol van additive manufacturing voor een groenere toekomst
Additive Manufacturing (AM) speelt een belangrijke rol in duurzame productie door afval te verminderen en lichtgewicht ontwerpen mogelijk te maken. Ondanks de potentie zijn er ook uitdagingen. Davoud Jafari van de Universiteit Twente bespreekt de transformatieve mogelijkheden en obstakels van AM. Lees het volledige artikel voor Jafari’s inzichten en om meer te lezen over de toekomst van groene productie.

Lees het artikel

Baanbrekend werk voor de toekomst van elektrisch terreinrijden
STERN Motorcycles, voortgekomen uit het project “Electric Superbike Twente”, innoveert op het gebied van offroad motorrijden met geavanceerde elektrische technologie. Met hun focus op prestaties en duurzaamheid, richten ze zich onder andere op verwisselbare accu’s en circulaire productie. Ontdek de details van STERN’s innovaties en hun toekomstplannen in het volledige artikel.

Lees het artikel

Berekening van de ecologische voetafdruk van producten en productieprocessen met behulp van de LCA-methode
Levenscyclusanalyse (LCA) is essentieel voor productiebedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. LCA biedt een gestandaardiseerde methode om milieueffecten te beoordelen, waarmee bedrijven voldoen aan de regelgeving en hun processen kunnen optimaliseren. In dit artikel worden de vier stappen van een LCA uitgelegd en wordt de toepassing getoond aan de hand van een bipolaire plaat. Ontdek hoe een LCA de duurzaamheid in uw bedrijf kan bevorderen door het volledige artikel te lezen.

Lees het artikel

Zes circulariteitscapaciteiten voor productiebedrijven voor succes in de circulaire economie
Productiebedrijven die willen uitblinken in de circulaire economie zouden zes cruciale circulariteitscapaciteiten moeten benutten. Deze omvatten beheersing van regelgeving, klimaatneutrale productie, levenscyclusgerichte innovatie, ecosysteemorkestratie, digitale technologieën en het ontwerpen van circulaire bedrijfsmodellen. Dit artikel gaat in detail in op elke capaciteit en hoe deze bijdraagt aan het behalen van strategisch succes. Ontdek de volledige scope van deze capaciteiten en hun strategisch belang in het artikel.

Lees het artikel

Voorop in duurzame verpakkingen
Amcor Flexibles Zutphen loopt voorop in duurzame verpakkingsinnovatie binnen de hightech productie. Sinds de overname door Amcor in 2010 richt de fabriek in Zutphen zich op aluminium verpakkingen en deksels, waarbij strenge normen voor duurzaamheid en functionaliteit worden nageleefd. Dit artikel gaat dieper in op hun innovaties, hun duurzaamheidsbelofte voor 2025 en de recente investeringen in Europese R&D. Lees het volledige artikel om te ontdekken hoe Amcor de toekomst van duurzame verpakking vormgeeft.

Lees het artikel

Het snijvlak tussen duurzame productie & AI
In het artikel “Groen & Slim” wordt onderzocht hoe Artificial Intelligence (AI) en duurzame productie samenkomen om efficiëntie en milieuvoordelen te behalen. Met aandacht voor vijf kernconcepten — Slim productontwerp, beheer van de toeleveringsketen, efficiënt gebruik van hulpbronnen en optimalisatie, beheer van de productlevenscyclus en beslissingsondersteuning — benadrukt dit artikel de rol van AI bij het verbeteren van de duurzaamheid. Lees het volledige artikel om te ontdekken hoe AI een grote rol speelt bij het verbeteren en versnellen van groene productie en hoe dit een duurzame toekomst vormgeeft.

Lees het artikel

InnovatieNU overzichtspagina