Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Door de redactie
In uitgave 13 van InnovatieNU met als thema “Design2Manufacture” onderzoeken we de veranderende relatie tussen ontwerp en productie, waarbij digitale hulpmiddelen en samenwerking de productie transformeren. Van productontwikkeling tot remanufacturing; ontwerpprincipes veranderen de industrie en maken slimmere technologieën, efficiënte processen en duurzaam werken mogelijk. Lees met ons mee en ontdek innovaties die de toekomst van productie-industrie bepalen.
Featured
Van schets tot schap
Bij productontwikkeling vinden er in het proces tussen het eerste ontwerp en het eindproduct vaak significante wijzigingen plaats. In dit artikel wordt onderzocht waarom deze aanpassingen gedaan worden, waarbij de nadruk ligt op uitdagingen zoals materiaalselectie, testen en beperkingen bij massaproductie. Door te kiezen voor een systeembenadering en evenwicht te vinden tussen visie en praktische uitvoerbaarheid, kunnen innovators producten creëren die niet alleen technisch goed zijn, maar ook commercieel levensvatbaar.
Lessons Learned
Weggooien of repareren? Ontwerpen voor langere productlevensduur
Het ontwerp speelt een cruciale rol in hoe we technologische apparaten gebruiken, onderhouden en weg doen. Dit artikel onderzoekt de ethische en ecologische implicaties van ontwerpen om te kunnen repareren, en hoe de ‘Right to Repair’-beweging geplande veroudering uitdaagt en duurzaamheid, bewustzijn onder gebruikers en een verantwoordere relatie met technologie bevordert.
Remanufacturing is een hit van terugwinning naar winstgevendheid
Met remanufacturing worden gebruikte producten hersteld tot ze weer als nieuw zijn. Dit biedt een slimme manier om kosten te besparen en afval te verminderen. Door te leren hoe je producten zo ontwerpt dat ze gemakkelijk uit elkaar te halen en te repareren zijn, kunnen bedrijven efficiënter werken en de levenscyclus van producten verlengen. Deze aanpak verbetert de duurzaamheid en winstgevendheid, waardoor het een must is voor bedrijven die op zoek zijn naar een concurrentievoordeel in de huidige milieubewuste markt.
Duurzaam ontwerpen voor Additive Manufacturing
Van kunststofrecycling tot het bevorderen van Design for Sustainability (DfS): 3devo transformeert additive manufacturing door duurzaamheid in elk aspect van zijn activiteiten te integreren. Door strategische samenwerkingen en innovatieve oplossingen stelt het bedrijf de nieuwe industriële norm en brengt het de toekomst van 3D-printen op een groener, duurzamer pad zonder concessies te doen aan prestaties.
Sustainability
Herrijzen van loodzuuraccu’s manoeuvreren door de overgang van uitfasering tot innovatie
Loodzuuraccu’s hebben de industrie al meer dan 150 jaar van stroom voorzien, maar worden nu ingehaald door nieuwere technologieën zoals lithium-ion-accu’s. Dit artikel kijkt naar de historische rol van loodaccu’s, hun huidige toepassingen en hun geleidelijke ondergang. Het belicht de kosteneffectiviteit en het reconditioneringspotentieel van loodzuuraccu’s en laat zien hoe ze nog steeds waarde en duurzaamheid kunnen bieden in de veranderende markt van energieopslag.
AMC NU
AMC NU
Lees meer over waar we momenteel mee bezig zijn met het Advanced Manufacturing Program en ons Advanced Manufacturing Centre en ontdek de vele innovatiethema’s waarvoor we onze AMP-subsidie kunnen gebruiken om uw bedrijf te ondersteunen.
Technology & Innovation
Een interview met Stephen Hooper, VP @Autodesk
Stephen Hooper, Vice President bij Autodesk, bespreekt de transformerende invloed van AI op design en engineering. Hij benadrukt de rol van AI bij het verbeteren van de efficiëntie, het automatiseren van taken en het stimuleren van innovatie. Autodesk’s AI-gedreven tools zoals generatief ontwerpen en BlankAI worden besproken, samen met de economische levensvatbaarheid en verantwoorde AI-integratie in verschillende industrieën.
Ontwerpen voor de toekomst
Dit artikel verkent het concept van Design for Additive Manufacturing (DfAM) en benadrukt de rol ervan bij het optimaliseren van productontwerp, door gebruik te maken van de unieke mogelijkheden van additive manufacturing (AM). Het benadrukt het belang van het begrijpen van de technologieën, materialen en ontwerpbeperkingen van AM om de efficiëntie en kwaliteit te maximaliseren. Simulatietools en innovatieve benaderingen versterken het potentieel van DfAM nog verder en geven vorm aan de toekomst van de productie.
AI in beweging: Verbeteringen in de logistieke sector
Het InsAIght-project van CAPE Groep en FIP-AM@UT introduceert een AI-gestuurde scheduler om de planning van dockslots voor FarmTrans te stroomlijnen, de efficiëntie te verhogen en de stilstandtijd te verminderen. Hoe verandert AI de logistiek door het voorspellen van de aankomsttijden van vrachtwagens en het optimaliseren van de planning? Ontdek de toekomst van slimme logistiek.
Het ontwikkelproces in: De Complexe wereld van medische techologie
Het ontwerp en de productie van medische apparaten brengen ingewikkelde uitdagingen met zich mee, waaronder het waarborgen van biocompatibiliteit, het beheren van productieresten en het voldoen aan regelgevende standaarden. Dit proces vereist een grondige evaluatie, effectieve reiniging en klinische onderzoeken om de veiligheid en doeltreffendheid te waarborgen. Leer meer over de expertise die nodig is om door deze complexiteiten in de medische techniek te manoeuvreren.
Modulariteit van productiesystemen
In de huidige markt, waar productlevenscycli korter worden en de wereldwijde concurrentie enorm is, richt het Fraunhofer IPT zich op modulaire productiesystemen voor efficiënte prototyping. Hun onderzoek omvat procesontwikkeling en modulaire productie, waarbij digitale hulpmiddelen worden ingezet om efficiëntie, duurzaamheid en kosteneffectiviteit in de gehele productielevenscyclus te verbeteren.
Innovatie omarmen: Benchmark Almelo’s reis van ontwerp tot fabricage
Benchmark Almelo richt zich op het integreren van innovatie en precisie in de elektronica-productie, van ontwerp tot productie. Door samen te werken met universiteiten en industriële bedrijven, streven ze naar een balans tussen kostenefficiëntie en duurzaamheid. Met behulp van geavanceerde technologie en circulair ontwerp biedt Benchmark praktische, duurzame oplossingen.
KICK Sauber F1® Team & Additive Industries
Deze casestudy laat zien hoe het KICK Sauber F1® Team en Additive Industries de mogelijkheden van additive manufacturing benutten om veiligheidskritische titanium Ti6Al4V chassisinzetstukken te maken voor hun F1-raceauto. Het hele proces van ontwerp tot assemblage en testen wordt gepresenteerd, waarbij de waarde die AM voor dit F1-auto-onderdeel heeft gebracht wordt benadrukt. In deze industrie zijn korte doorlooptijden en onderdelen van de hoogste kwaliteit van cruciaal belang.
Het herontwerpen van injectieervaringen
Als spin-off van de Universiteit Twente richt Uneedle zich op hoogwaardige productie en naleving van de internationale regelgeving, met als doel een revolutie teweeg te brengen op het gebied van injecties voor vaccins, oogheelkunde en kankerbehandelingen. Hun gepatenteerde siliconen micronaalden zorgen voor ultrascherpe, betrouwbare naalden voor pijnloze, efficiënte medicijnafgifte. Ontdek hoe de innovatieve technologie van Uneedle de gezondheidszorg verandert met nauwkeurige, minimaal invasieve injecties.
Het Optimalisering van maatwerk-interieurdelen
Van Keulen Interieurbouw integreert geavanceerde technologieën zoals IronCAD, Para-Flex en Dynfos ERP voor naadloze processen voor het maken van maatwerkinterieurdelen. Hoe transformeren digitale hulpmiddelen de maatwerkproductie en om creativiteit, precisie en duurzaamheid in balans te brengen? Ontdek hun aanpak om kwaliteit en efficiëntie te optimaliseren.