
AM-innovatie omarmen voor een concurrentievoordeel

In het snel veranderende industriële landschap van vandaag de dag is innovatie niet alleen een voordeel, het is noodzaak. Voor productiebedrijven kan de toepassing van geavanceerde technologieën zoals Additive Manufacturing (AM) helpen om kosten te besparen, de efficiëntie te verbeteren en concurrerend te blijven. Het FIP-AM@UT aan de Universiteit Twente ondersteunt deze verschuiving met praktische programma’s zoals de Advanced Manufacturing Implementation Investigation (AMII) en de vereenvoudigde versie daarvan, DreAM, ontwikkeld om bedrijven te helpen bij het verkennen en effectief toepassen van AM.
Het project met HP Valves, een toonaangevende leverancier van afsluiters aan de energiesector, is een succesverhaal van AMII. HP Valves stond voor grote uitdagingen bij het produceren van kleine aantallen componenten in complexe geometrieën met een hoge mate van maatwerk. Hoewel AM een oplossing bood, vereiste de integratie ervan in hun bestaande activiteiten een grondige en strategische aanpak. Door samen te werken met het FIP-AM@UT kon HP Valves evalueren of het klaar was voor AM en een gestructureerde roadmap ontwikkelen voor de implementatie ervan met een AMII.
Het AMII-proces van het FIP-AM@UT is methodisch en resultaatgericht. Het begint met een quickscan om de doelstellingen van het bedrijf te begrijpen en het team vertrouwd te maken met AM-technologieën. Daarna wordt de huidige situatie geanalyseerd en worden hiaten en kansen voor AM-integratie in de bestaande productiestructuur geïdentificeerd. Door de samenwerking met meerdere bedrijfsafdelingen werden er in verschillende productiegebieden mogelijkheden voor AM geïdentificeerd. Potentiële scenario’s werden vervolgens ontwikkeld om de haalbaarheid van verschillende AM-oplossingen te testen, samen met hands-on training om interne expertise op te bouwen. Het programma werd afgesloten met een technisch implementatieplan op maat dat aansluit bij de doelstellingen en productieprocessen van het bedrijf.
Voor HP Valves leverde deze aanpak vier op maat gemaakte AM-oplossingen op, waaronder polymeer- en metaal-AM-implementaties. Hierdoor konden ze hun interne AM-kennis ondersteunen, hun assemblageproces verbeteren en het maken van productprototypes versnellen. Voordat het project werd afgerond, was het bedrijf al begonnen met het AM-implementatieproces door de aanschaf van een polymeerprinter. Dit soort apparatuur, aangepast aan hun doelen en behoeften, stelt het team in staat om hun nieuwverworven vaardigheden op het gebied van ontwerpen voor AM en kennismaking met AM-apparatuur verder te ontwikkelen.
Hoewel AMII een diepgaande en uitgebreide verkenning van AM biedt, hebben niet alle bedrijven zo’n uitgebreid programma nodig. Voor bedrijven die op zoek zijn naar een meer gerichte introductie is DreAM de ideale oplossing. DreAM, kort voor Development and Redesign for Additive Manufacturing, biedt een verkorte versie van AMII, ontwikkeld om bedrijven te helpen de voordelen van AM te verkennen, zonder een grootschalig implementatieonderzoek.
DreAM is verdeeld over drie workshops van een halve dag en is afgestemd op de behoeften van het productiebedrijf. Het begint met een introductie in AM-technologieën en -processen, gevolgd door een workshop om potentiële toepassingen binnen het bedrijf te identificeren. Deelnemers doen ook praktische ervaring op met ontwerpen voor AM en het programma wordt afgesloten met een presentatie van de resultaten, inclusief een maatwerkdemonstratiestuk speciaal voor het bedrijf.
Dit praktische, resultaatgerichte programma is ideaal voor fabrikanten die hun producten, processen of toeleveringsketens willen innoveren. Aan het einde van de workshops hebben de bedrijven inzicht in het potentieel van AM in hun sector, een gedetailleerd overzicht van de mogelijkheden en het vertrouwen om de volgende stap te zetten. Voor € 6.000 (exclusief BTW) is DreAM een kosteneffectieve manier om de mogelijkheden van AM voor hun bedrijf te verkennen.
DreAM komt ook in aanmerking voor subsidie via de European Digital Innovation Hub (EDIH). BOOST Robotics East NL biedt in dit geval subsidies voor bedrijven in de productiesector, agrifood en gezondheidszorg in Oost-Nederland, waardoor de kosten van innovatie worden verlaagd.
Het FIP-AM@UT zet zich in om bedrijven te helpen het volledige potentieel van Additive Manufacturing te realiseren. Of het nu gaat om de diepgaande onderzoeken van AMII of de toegankelijke workshops van DreAM; de focus ligt op het leveren van praktische oplossingen die aansluiten bij de unieke behoeften van elk bedrijf. Het “test-before-invest”-principe zorgt ervoor dat de risico’s geminimaliseerd worden en beslissingen zijn gebaseerd op betrouwbare gegevens en deskundige inzichten.
Als uw bedrijf klaar is om te onderzoeken hoe AM een innovatieslag teweeg kan brengen in uw productieprocessen, dan is het nu tijd om te handelen. Of u nu geïnspireerd bent door het succes van HP Valves of door de mogelijkheden van DreAM; het FIP-AM@UT is er om u te begeleiden. Met expertise, geavanceerd onderzoek en de extra steun door de EDIH-subsidie hebt u de perfecte gelegenheid om innovatie te omarmen en uw bedrijf klaar te stomen voor de toekomst.
Neem vandaag nog contact op met het FIP-AM@UT voor meer informatie over hoe Additive Manufacturing uw activiteiten kan transformeren.
Steijn Jonker behaalde in 2023 zijn master Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. Kort daarna trad hij in dienst bij FIP als research engineer. Zijn werk binnen het FIP draait met name om lasertechnologie en hightech materialen in additive manufacturing. Daarnaast werkt Steijn samen met industriële bedrijven om hen te helpen bij het beoordelen van hun (additive manufacturing) behoeften en integreert hij hun criteria in de bestaande procesketen.