Icon airplane

Luchtvaart overtuigd van Additive Manufacturing

Door de jaren heen heeft de luchtvaartindustrie slim gebruik gemaakt van Additive Manufacturing om knelpunten in hun supply chain te verlichten, opslagruimte te verminderen en de hoeveelheid restmateriaal die overblijft bij traditionele productiemethoden, zoals gieten, te verminderen. De mogelijkheid om snel onderdelen te produceren en de productie consistenter te maken, heeft deze productiemethode gemaakt tot een belangrijk alternatief, die zeker het overwegen waard is.

De belangrijkste klanten van AERONAMIC maken enorme sprongen in de ontwikkeling van processen en producten voor Additive Manufacturing. Deze technologie staat aan de vooravond van een grote doorbraak en veel klanten zijn bezig met hun supply chain strategieën. Hierbij wordt bijvoorbeeld de vraag gesteld: stappen we af van de bestaande supply chain en gaan we gebruikmaken van (interne) 3D-printdiensten waarbij de samenwerking met alle leveranciers van nabewerkingsprocessen in goede banen geleid moet worden, of blijven we gebruikmaken van de bestaande, gekwalificeerde leveranciers in de luchtvaartbranche met AM-competenties? Deze laatste optie geniet duidelijk de voorkeur en geeft bedrijven nieuwe zakelijke kansen. Echter, dit is alleen haalbaar wanneer AERONOMIC zelf AM-vaardigheden ontwikkelt en deze integreert in de huidige bestaande productieprocessen.

De keuze van AERONOMIC om Fraunhofer Project Center at the University of Twente (FPC@UT) als partner te kiezen voor dit project, is onder andere gebaseerd op de toegang tot het deskundige Fraunhofer netwerk en uitgebreide kennis van Additive Manufacturing.

FPC@UT is sterk betrokken bij het verder ontwikkelen van productoptimalisatieprocessen die zorgen voor grotere kostenefficiëntie, zonder daarvoor in te leveren op kwaliteit.

Verhoogde productiviteit Porositeit verminderd
tot minder dan 1%